Ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρείται η Γερμανία, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και τις ανισότητες μεταξύ των κρατιδίων.
Τα στοιχεία για το θέμα αυτό παρουσίασαν οργανώσεις αρωγής, σε έρευνα που πραγματοποίησαν. Συνολικά 10.000 ενώσεις και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής αρωγής και της υγείας, πήραν μέρος στην έρευνα. Οι οργανώσεις αυτές συμμετέχουν στην ομοσπονδία Paritätische Gesamtverband. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό φτώχειας έφτασε στο 15% και αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.
Ένας στους επτά ανθρώπους είναι φτωχός ή απειλείται με τη φτώχεια, έχοντας εισόδημα κατωτερο κατά 60% του μέσου εισοδήματος. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αύξηση της φτώχειας συνοδεύεται με μείωση των ποσοστών ανεργίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Paritätische Gesamtverband, Ούλριχ Σνάιντερ: «Αυτό αποδεικνύει την αύξηση της απασχόλησης με χαμηλό μισθό, τη μείωση της πλήρους απασχόλησης με κοινωνικές παροχές, την αύξηση της μερικής και της επισφαλούς απασχόλησης τα τελευταία δέκα χρόνια».
Eπίσης ο κ. Σνάιντερ, ανέφερε ότι: «Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα. Tο ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξάνεται σχεδόν σταθερά από το 2006. Όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Γερμανία, αλλά επίσης το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών κρατιδίων έχει βαθύνει και διευρυνθεί».
Το ποσοστό φτώχειας ξεπερνά κατά τι το 11% στα πλούσια νότια κρατίδια (Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη), όμως ξεπερνά το 20% σε πολλά κρατίδια του βορρά, όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Σαξονία-Άνχαλτ.