Στέλνει 7.500 ειδοποιητήρια για να εισπράξει 210.000 ευρώ για το 2012.
Ανυπολόγιστα μεγάλο το ποσό στα 9 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας!
Σε σαφάρι είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών επιδίδεται η οικονομική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Τζέλλος, ασχολείται προσωπικά και έριξε όλο το βάρος στην υπόθεση αυτή, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών του δήμου.
Εκτιμά μάλιστα ότι βρήκε «φλέβα χρυσού» στα απλήρωτα πρόστιμα των κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας για παράνομη στάθμευση, καθώς πρόκειται για τεράστια ποσά που πρώτη φορά εμφανίζονται ως έσοδα προς είσπραξη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα …δεν είχαν σκεφτεί την είσπραξή τους στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Παράλληλα με το κυνήγι των εσόδων που προέρχονται από πρόστιμα για παράνομη στάθμευση, εντείνεται η προσπάθεια είσπραξης οφειλών νερού, τηλεθέρμνασης, προστίμων από πολεοδομικές παραβάσεις κ.λ.π.
Οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Κοζάνης έβγαλαν τις «αραχνιασμένες» κούτες με τις κλήσεις από τα παρκόμετρα, και καταγράφει τις οφειλές από το 2012 μέχρι το 2004 που ιδρύθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Για το 2012 είναι ήδη έτοιμα 7.500 ειδοποιητήρια για απλήρωτες κλήσεις, ύψους 210.000 ευρώ! «Όλα αυτά τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες στους παραβάτες εντός και εκτός Κοζάνης, οι οποίοι δεν πλήρωσαν, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες». Διευκρίνισε ότι «μιλάμε για 7.500 ειδοποιητήρια και όχι κλήσεις. Γιατί ένα ειδοποιητήριο μπορεί να έχει δύο, τρεις ή και περισσότερες κλήσεις. Στις περιπτώσεις που το ποσό θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε θα βεβαιώνεται στην εφορία, θα μπλοκάρεται το ΑΦΜ του φορολογούμενου και δεν θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ομολογεί ότι «είναι πολλά τα λεφτά προς είσπραξη από απλήρωτες κλήσεις παράνομης στάθμευσης, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε βάθος χρόνου που λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία το ακριβές ποσό. Πάντως για το 2012 που έχουμε μετρήσει, τα 7.500 ειδοποιητήρια ισοδυναμούν με 210.000 ευρώ. Βγάλαμε τις κούτες όλων των προηγούμενων ετών και τώρα μετράμε να βγάλουμε τα ποσά του 2011, θα συνεχίσουμε με το 2010 και θα φτάσουμε μέχρι το 2004 που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Δημοτική Αστυνομία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι κατ’ έτος τα βεβαιωμένα ανείσπρακτα ποσά, αν και για το 2011 μπορεί να είναι περισσότερα από το 2012». Με έναν κάπως «αυθαίρετο» υπολογισμό, αν υιοθετηθεί το ποσό των 210.000 ευρώ που βεβαιώθηκε το 2012 έστω και κατά προσέγγιση, τότε προκύπτει για τα εννέα χρόνια λειτουργίας των παρκομέτρων ένα δυσθεώρητα μεγάλο ποσό.
Ο Γ. Τζέλλος διαβεβαίωσε μέσω του «Π» ότι «προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου Κοζάνης, γι’ αυτό η οικονομική υπηρεσία κάνει έναν αγώνα δρόμου για είσπραξη εσόδων που δεν μπήκαν στα ταμεία του δήμου. Αυτό είναι υποχρέωσή μας, καθώς αποτελεί και απαίτηση της κοινωνίας, αλλά μας πιέζει σ’ αυτή την κατεύθυνση και το υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων. Κάποιοι να πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους παρά την οικονομική τους αδυναμία και κάποιοι άλλοι «ξύπνιοι» που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν».
Πρόσθεσε επίσης ότι «συστηματικά ειδοποιούμε προσωπικά όλους τους οφειλέτες – για όποια οφειλή κι αν έχουν – προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στο δήμο, κάνοντας χρήση και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσπίσαμε. Υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς βλέπουμε ένα 30% να ανταποκρίνεται θετικά και συγχρόνως να παρατηρείται μία καλύτερη ροή στα έσοδα του δήμου Κοζάνης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ