Ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου η επίμαχη διάταξη – ΚΚΕ: Από πού κι ως πού όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται; – Στο 46% το «ψαλίδι» της κρατικής χρηματοδότησης προς τις πολιτικές παρατάξεις
Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να επιφυλάσσονται, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνει «παρούσα».
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εστιάστηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα και των κουπονιών που διατίθενται για την οικονομική ενίσχυσή τους, στα οποία θα πρέπει πλέον να αναγράφεται το όνομα και το ΑΦΜ του αγοραστή.
Μάλιστα, ακόμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, μολονότι το κόμμα του υπεψήφισε, ζήτησε να επανεξεταστεί η επίμαχη διάταξη, καθώς δεν αποτελεί, όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, μεταρρυθμιστική τομή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα κατά 46%.
Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αναφορά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία κατατέθηκε ξεχωριστά από το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει, πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα, καθώς και έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει αύξηση των ποσών της χρηματοδότησης, ακόμη και έναντι των υφιστάμενων».
Το θέμα ωστόσο δεν ετέθη από καμία πλευρά προς συζήτηση στην Επιτροπή.
Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επισήμανε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι «να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος» που, όπως είπε, «γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών».
Ακόμη, σχολίασε ότι «τα στερεότυπα πως τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται από την ενίσχυση του απλού πολίτη, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς από το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ειδικά μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο στόμα το λύκου, στο Κόμο της Ιταλίας».
Είχε προηγηθεί η κριτική της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ και προμηθευτές του Δημοσίου θα γίνει αφορμή «να διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».
Κριτική άσκησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Δημαράς, που ζήτησαν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπαν, ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ αναφορικά με τα κουπόνια, καθώς μίλησε για ακραίο φακέλωμα όλων των πολιτών και αναρωτήθηκε «από πού κι ως που όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται;».
Πρότεινε ακόμη, αν η κυβέρνηση θέλει τη διαφάνεια, να ονομαστικοποιήσει όλες τις μετοχές «μέχρι το φυσικό πρόσωπο».