Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Αφιέρωμα στον μακεδονικό αγώνα» από το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, υπό την αιγίδα του δήμου Εορδαίας, το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους ήρωες του μακεδονικού αγώνα, (o οποίος εορτάζεται επισήμως στις 13 Οκτωβρίου ) και στα ελευθέρια της πόλης .
Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας κ. Βόϊτσες Θεοδόσιος ,
ο οποίος τόνισε τη συνεχή συμμετοχή των σχολείων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας . Επεσήμανε επίσης τη διαρκή προσφορά των εκπαιδευτικών και πέραν του σχολικού ωραρίου, καθώς η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών απαιτεί κόπο και χρόνο .
Το κοινό προσφώνησε και η Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου εστιάζοντας στο μήνυμα της ημέρας και την ανάγκη απόδοσης τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία .
Στην ομιλία που ακολούθησε η φιλόλογος κ. Παπαδημητρίου Μαρία αναφέρθηκε στην αξία και προσφορά του Μακεδονικού αγώνα ως προάγγελου της απελευθέρωσης του 1912. Επεσήμανε την παρουσία του γηγενούς ελληνισμού της Μακεδονίας σ΄ αυτόν τον αγώνα γεγονός που αποδεικνύει την καθαρά ελληνική του συνείδηση και τόνισε ότι το γλωσσικό ιδίωμα δεν αποτελεί κριτήριο εθνικότητας. Τέλος πρόβαλλε επίσης την αξία της παιδείας ως απαραίτητου παράγοντα για τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.
Στη συνέχεια μέσα από αφήγηση, προβολές, δρώμενα και μουσική από τη χορωδία του
3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας , ξετυλίχθηκαν μνήμες- εικόνες- γεγονότα από τους αγώνες των Ελλήνων της Μακεδονίας τόσο εναντίον των Τούρκων όσο και εναντίον των Βουλγάρων που επεδίωκαν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη χώρα τους.
Οι μαθητές με τις αφηγήσεις και τις απαγγελίες τους μας ταξίδεψαν από τους αγώνες του 1821 που έγιναν στη Μακεδονία, στον επαναστατικό αναβρασμό όλου του 19ου αι., στα προβλήματα που προκάλεσε η προσπάθεια εκβουλγαρισμού των γηγενών ελληνικών πληθυσμών, την αντίδραση από τους ίδιους και από το χώρο της Εκκλησίας και τέλος τον ένοπλο μακεδονικό αγώνα. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στους Βαλκανικούς πολέμους και στην απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας στα 1912.
Η παρουσίαση των γεγονότων έγινε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τους μαθητές:
Νίντσιου Μαρία, και Πασχαλίδου Άννα, Ντάβε Κατερίνα και Καραπέτρο Γιώργο
Παπά Τάνια, και Σερσέμη Ιωάννη, Αποστολίδου Έρρικα και Ρώσσιου Σοφία,
Τσιρανίδου Αγγελική και Τουλουμενίδου Ανθή, Παπαδοπούλου Ευγενία ,
Εμμανουήλ Δημήτρη και Κουτσουμπίδου Κατερίνα.
Ακολούθησε το δρώμενο «Τιμή στους Μακεδονομάχους» από τους μαθητές
Σερσέμη Ιωάννη, που η αναφορά του σε γηγενείς μακεδονομάχους από την ευρύτερη περιοχή Εορδαίας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης καθώς μέσα στο κοινό παραβρίσκονταν απόγονοί τους
Τον Σοϊλεμέ Μπάμπη που παρουσίασε την προσφορά των Κρητών στον μακεδονικό αγώνα και τον Μητρούλη Θοδωρή που αναφέρθηκε σ΄ όσους συμμετείχαν στον αγώνα από την ελεύθερη Ελλάδα.με πιο οικεία για την περιοχή μας την περίπτωση του Ζαχαρία Ανδρούτσου ή Παπαδά (του γνωστού Καπετάν Φούφα).
Θερμό χειροκρότημα απέσπασε η χορωδία του σχολείου με μουσικό τον κ. Τσινικοσμάογλου Μπάμπη και την συμμετοχή της καθηγήτριας κ. Αλεξιάδου Ελπίδας.
Ανάμεσα σε άλλα η χορωδία ερμήνευσε και τον «Ύμνο στην Πτολεμαΐδα» υπό τη διεύθυνση του κ. Κώστα Καλογήρου, ο οποίος έχει μελοποιήσει τον «Ύμνο».
Τη χορωδία αποτελούσαν οι μαθήτριες : Νίντσιου Καλλιόπη (που συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό τραγουδώντας σόλο το γνωστό μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά για τον θάνατο του Παύλου Μελά,), Νίντσιου Μαρία, Ντάβε Κατερίνα, Παπά Τάνια, Πασχαλίδου Άννα Πολυχρονίδου Δέσποινα, Παπαβασιλείου Παρασκευή, Σαρβίνη Αφροδίτη Τουλουμενίδου Ανθή και Τσιρανίδου Αγγελική
Το αφιέρωμα έκλεισε με αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς της ευρύτερης περιοχής μας οι οποίοι με την πολυχρωμία των παραδοσιακών φορεσιών και την ποικιλία τους ενθουσίασαν τους θεατές .Επίσης οι μαθητές χόρεψαν κι έναν κρητικό χορό πλαισιωμένοι από μέλη του συλλόγου Κρητών και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Το χορευτικό τμήμα αποτελούνταν από τους μαθητές: Καραπέτρο Γιώργο( ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε για τις χορευτικές φιγούρες και την επαγγελματική απόδοση των χορών )
Κουτσουμπίδου Κατερίνα, Μητρούλη Θοδωρή Νίντσιου Μαρία Ντάβε Κατερίνα, Παπά Τάνια Πασχαλίδου Άννα ,Πολυχρονίδου Δέσποινα, Σερσέμη Ιωάννη, Σοϊλεμέ Μπάμπη Τουλουμενίδου Ανθή, Τσακυργιαννίδου Αναστασία και Τσιρανίδου Αγγελική
Βοηθός ήχου ήταν ο μαθητής Θάνος Καλκατανάς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι καθηγητές : Παπαδημητρίου Μαρία ,Τσιότσια Κατερίνα, Πεσσιάνη Φανή, Ντέλλα Όλγα, Τσινικοσμάογλου Μπάμπης ,Αλεξιάδου Ελπίδα και Κακαβούλη Σταυρούλα
Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια για να αναδεικνύονται η ιστορία και οι ήρωες του τόπου μας.