Την παγκόσμια ημέρα της Μητέρας, επέλεξε ο Σύλλογος Γυναικών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» της Τοπικής Κοινότητας Φούφα του Δήμου Εορδαίας, προκειμένου στα πλαίσια του εορτασμού να γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Παράδοση και Γεύση από την Φουφιώτικη κουζίνα».
Η ειδική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εξοχικό κέντρο «Ο παππούς ο Νίκος» Φούφα και αφού προηγήθηκε η θερμή υποδοχή όλων από την αεικίνητη Πρόεδρο Ελένη Καπουτσίδου και μοιράστηκαν λουλούδια σε όλους τους παρευρισκόμενους με τις κυρίες του Συλλόγου να απαγγέλουν υπέροχα ποιήματα για τη «μάνα» και να τις τραγουδούν, τη σκυτάλη πήρε ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Μπίγγας για την παρουσίαση του βιβλίου, τονίζοντας τα εξής:
«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση από τις τόσο όμορφες που οργανώνει κατά καιρούς ο Σύλλογός μας.
Σήμερα εκτός από την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γιορτή της μητέρας για την οποία εύχομαι σε όλες μαζί αλλά και ξεχωριστά στην κάθε μία ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Έχουμε να παρουσιάσουμε την έκδοση ενός βιβλίου, μιας προσπάθειας δηλαδή του συλλόγου μας που αφορά την τοπική μας παράδοση και τον πολιτισμό.
ΝΑΙ στον πολιτισμό. Γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνον τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας που ανακαλύπτουμε στις ανασκαφές.
Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα. Το πώς σκεπτόμαστε, το πώς αντιδρούμε αλλά και το τι τρώμε. Άλλωστε πολλά από τα αρχαία αντικείμενα που ανακαλύπτουμε και μάλιστα ορισμένα υψηλής τέχνης χρησιμοποιούνταν στην διατροφή. Έκφραση του πολιτισμού λοιπόν οι γεύσεις.
Γεύσεις από συνταγές με τα αλησμόνητα εκείνα φαγητά που νοστίμευαν το σπιτικό μας τραπέζι, πανελλήνια –τοπικά και διαχρονικά.
Ποιος Έλληνας λησμόνησε τα πεντανόστιμα φαγητά της μάνας, στο σπίτι, στα γλέντια ή στις χαρές; κανένας. Γιατί αυτά είναι τα γνήσια φαγητά του τόπου μας, τα δικά μας τα υγιεινά και τα νόστιμα, πεμπτουσία από τα προϊόντα της πατρώας γης.
Για όλους μας, αυτά είναι φαγητά «της ψυχής».
Αδιατάραχη είναι η εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης από την αυγή της Ελληνικής Ιστορίας. Καθρέπτης αυτής της αδιάλειπτης συνέχειας οι γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα.
Μερικοί λένε πως η Ελληνική κουζίνα είναι παραλλαγή ή μίμηση ή αντιγραφή της Οθωμανικής. Λάθος! Την μαγειρική των Βυζαντινών ενστερνίστηκαν οι Ασιάτες. Νόστιμον το επίθετο που χαρακτηρίζει σήμερα το εύγευστο και απολαυστικό παρασκεύαμασμα.
Είναι νόστιμο φαγητό έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ευφροσύνη του ουρανίσκου, τέρψη του λάρυγγος, ακριβώς όπως ο νόστος, ο ηδύς, η γλυκιά δηλαδή επιστροφή στην πατρίδα.
Μας το επιβεβαιώνει ο Ευστάθιος, ο σοφός ιεράρχης της Θεσσαλονίκης «Ο Όμηρος αποκαλεί νόστιμον ημαρ γράφει – τον γυρισμό στην πατρίδα. Αλλά οι μετά τον Όμηρο, λένε νόστιμο και το φαγητό γιατί θυμίζει την ευχαρίστηση και την γλυκύτητα του νόστου του Οδυσσέα». Αυτό λοιπόν το μίγμα των συναισθημάτων και της γεύσης του τόπου μας εμπεριέχει αυτό το βιβλίο.
Γνώση πρωτογενή για κάθε τι ξεχωριστό που σου δίνει το νόημα της ζωής που μαζί με αυτά της ιστορίας συμπλέκουν ολόκληρη την εικόνα της παράδοσης του τόπου μας.
Σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί σε κάθε χώρο, σε κάθε γωνιά, με την λαϊκή σοφία που κεντρίζει την νοσταλγία της αλησμόνητης νοστιμιάς.
Στην καθημερινότητα αλλά και:
– Μια φορά τον χρόνο: στην σφαγή των χοίρων
– Μια φορά στη ζωή: στον γάμο και στον αρραβώνα
– Είναι βγαλμένο από ανθρώπους που έχουν την σοφία της ζωής, την σοφία της καθημερινότητας.
– Από την σοφία της κουζίνας με την αφάνταστη ποικιλία και ευρηματικότητα, στην σοφία της χαράς, του γλεντιού και της αγάπης.
– Είναι βιβλίο ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ
Γιατί μας θυμίζει ότι αυτά που νομίζουμε ότι χάθηκαν, ότι έχουν ισοπεδωθεί από την νοοτροπία του καταναλωτισμού και των fast foods είναι εδώ.
ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!
– Προβάλλει την ταυτότητα του τόπου μας και αναδεικνύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και πολύ σωστά έπραξε ο σύλλογος και διάλεξε τον τόπο αυτό το αρχαίο Παλιοχώρι για την παρουσία του βιβλίου.
Είμαστε τυχεροί λοιπόν για άλλη μια φορά που έχουμε έναν τέτοιο ευλογημένο τόπο και έναν τόσο δραστήριο σύλλογο.
Έναν σύλλογο που με τα σημερινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα, μόνος του προσπαθεί γενναιόδωρα και αναδεικνύει. Δίνει απλόχερα την χαρά της ζωής, νικάει την κούραση, ξεπερνάει τις αντοχές, δυναμώνει τις καρδιές μας και τις σχέσεις των ανθρώπων με την χαρά της δημιουργίας.
-Αντιστέκεται στο εύκολο, επιμένει για τον τόπο, αναζητά τις παραδόσεις και προοδεύει.
-Αναδεικνύει ομάδα δυναμική, υπερήφανη για την δουλειά της που απολαμβάνει την χαρά της δημιουργίας κάθε στιγμή.
-Αποτελεί πρότυπο».
Την πρωτοβουλία του συλλόγου εξήρε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση ευχόμενη «Χρόνια Πολλά» σε όλες τις μητέρες, ενώ στην πρόσκληση της διοίκησης ανταποκρίθηκαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ασπράγκαθος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Φούφα Νίκος Βόρσιας, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Αναρράχης, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Εορδαίας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον δραστήριο σύλλογο, που τόλμησε και κατάφερε με «ιδίοις πόροις» να προχωρήσει στην έκδοση αυτού του βιβλίου, που θα συμβάλλει στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής «Φουφιώτικης κουζίνας», συνδεδεμένης με τα ήθη και έθιμα του τόπου.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ