Σε πιεστικό κλοιό βρίσκεται, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της, η νέα κυβέρνηση, καθώς, μετά τον ανασχηματισμό πρέπει να τρέξουν αρκετά ζητήματα με τις απολύσεις να μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο.
Ολοήμερη ενδοκυβερνητική κόντρα Μητσοτάκη -Λοβέρδου
Δεν πέρασαν ούτε πέντε ημέρες από τον ανασχηματισμό και η πρώτη ενδοκυβερνητική «μάχη» ήδη δόθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου με φόντο την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας.
Η κόντρα των δύο υπουργών αφορά στην κινητικότητα 1.136 διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υιοθετεί την πρόταση Αρβανιτόπουλου και να ζητάει να επανατοποθετηθούν σε θέσεις 883 υπάλληλοι και να παραμείνουν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι 230, δηλαδή να απολυθούν εάν δεν γίνει κατορθωτή η μετακίνησή τους αλλού.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στον αρχικό σχεδιασμό να προκηρυχθούν θέσεις μόνο για 500 υπαλλήλους και οι υπόλοιποι να απολυθούν εάν δεν προκύψει άλλο κενό για να μετακινηθούν.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όσο και με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά.
Τελικά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, προκρίθηκε η «σολομώντεια» λύση που δεν είναι άλλη από την… καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων.
Ειδικότερα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση μιας εβδομάδας στη λήξη της διαθεσιμότητας για τους 341 από τους 1.136 διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και έτσι θα μετατεθεί για τις 22 Ιουνίου αντί τις 15ης του ίδιου μήνα.
Στόχος είναι να προλάβει το υπουργείο Παιδείας να επεξεργαστεί τα νέα οργανογράμματα των Πανεπιστημίων και να καταθέσει νέα πρόταση για τις θέσεις που θα καλυφθούν εκ νέου από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε κινητικότητα.
Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιστολές Μητσοτάκη
Εκτός από το υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη στείλει επιστολή και σε άλλα δύο υπουργεία, το Εσωτερικών και Μεταφορών.
Στο Εσωτερικών πρέπει να ολοκληρωθεί η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα 4.000 υπαλλήλων και η απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ, δεν είναι σίγουρο ότι και σε αυτό το κομμάτι δεν θα υπάρξουν έριδες και κόντρες εντός της κυβέρνησης.
Καθαρίστριες και Χαλυβουργία δημιουργούν σκηνικό έντασης
Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθαν άλλες δύο αποφάσεις για να προκαλέσουν τριγμό, αυτή του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες και εκείνη για τις ομαδικές απολύσεις στην Χαλυβουργία.
Ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης με την οποία έπρεπε να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών οι 393 απολυμένες καθαρίστριες που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ακολούθησαν σκηνές έντασης και οργής με τις καθαρίστριες συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο Οικονομικών να ξεσπούν σε κλάματα και στη συνέχεια να έρχονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Νωρίτερα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις απολύσεις 45 εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ελλάδας, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το «παραθυράκι» των ομαδικών απολύσεων και δημιουργώντας νέα εστία έντασης.
Ολα αυτά έφεραν επιθέσεις… κατά ριπάς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για απονομιμοποιημένη, ηθικά και πολιτικά, κυβέρνηση και να τονίζει ότι οι ομαδικές απολύσεις θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
Η Τρόικα ζητά απολύσεις
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, είπε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διώξει όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδίδουν. «Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Πηγή:iefimerida.gr