Άνοιγμα στο κόσμο της Πτολεμαΐδας πρόκειται να κάνει το επόμενο διάστημα ο Απόλλων Πτολεμαΐδας με σκοπό να αντιμετωπίσει τις δύσκολες οικονομικά εποχές και να μπορέσει έτσι να βαδίσει ο σύλλογος σε…. ασφαλή μονοπάτια και επιτυχίες.
Αυτό μας είπε μεταξύ άλλων η ψυχή του τμήματος όλα αυτά τα χρόνια Χρήστος Τακουλίδης στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παρέθεσε όπου μας μίλησε για όλα.
Ερ: Κύριε Τακουλίδη μια πολύ περίεργη χρονιά φέτος για το σύλλογο. Από τη μια υποβιβασμός για τη γυναικεία ομάδα μετά από πολλά χρόνια στην Α2, αλλά από την άλλη πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων στη Κύμη. Μιλήστε μας λίγο για αυτά.
Χ.Τ.: Να διευκρινίσω ότι οι ξένες πληρώθηκαν μέχρι τελευταία δεκάρα και αυτό ήταν μια δέσμευση του χορηγού της ομάδας του κ. Κωνσταντινίδη, όταν πήραμε αυτή την απόφαση το Νοέμβριο, θέλοντας να μην κοροϊδεύουμε κανένα.
Το οικονομικό περιβάλλον και η κρίση επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό σίγουρα, αφού ούτε οι επιχορηγήσεις από την Γ.Γ.Α. ήρθαν αλλά ούτε και η ομοσπονδία πλήρωσε τις μετακινήσεις της περασμένης χρονιάς. Επίσης οι χορηγοί με κύριο εκφραστή το κ. Κωνσταντινίδη αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν και έτσι το Νοέμβριο πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε μεν και να μη μηδενιστούμε και πέσουμε στο τοπικό, αλλά και δε να κάνουμε ένα είδος πειράματος για το πώς θα μπορέσει η ομάδα να ανταπεξέλθει. Ένα πείραμα που βοήθησε στο τέλος στη τελική φάση των νεανίδων αφού αυτές πήραν πολύ χρόνο συμμετοχής στο γυναικείο πρωτάθλημα.
Φυσικά είχαμε και μια περιπέτεια με την κλοπή των δελτίων και την απειλή του δεύτερου μηδενισμού αλλά το Δ.Σ. τα έφερε σε πέρας με επιτυχία τελικά. Γιατί αν αναλογιστεί κανείς είχαμε 4 ταξίδια στην Αθήνα που τελικά ευτυχώς καλύφθηκαν όπως και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις.
Φυσικά και δεν ήταν η καλύτερη χρονιά αφού με τη μη αρωγή από πολιτεία και μέλη της ομάδας, όχι μόνο σε μας αλλά σχεδόν σε όλες τις ομάδες, δεν μπορείς να σταθείς οικονομικά σε καμία κατηγορία.
Ερ.: Η κατάκτηση του πρωταθλήματος νεανίδων φέτος και η 3η θέση πέρσι δικαιώνει κάποιους προπονητές που κάποτε είχαν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τις υποδομές της ομάδας.
Λίγα λόγια λοιπόν για τις υποδομές και πόσο δύσκολο είναι για μια επαρχιακή πόλη να τις διατηρεί σε τόσο καλό επίπεδο και επίσης πόσο εύκολος ήταν ο τίτλος στις νεανίδες.
Χ.Τ. : Καταρχάς το πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν συναρπαστικό και πολύ δύσκολο, με απόδειξη ήταν ότι 3 νίκες που κάναμε ήταν στο πόντο. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες ήταν ανταγωνιστικές. Όλες οι ομάδες ήταν δυνατές και με πολλές μεταγραφές σε αντίθεση με εμάς που όλες οι παίκτριες ήταν από την Πτολεμαΐδα. Η κατάκτηση λοιπόν ήταν απόρροια της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής και στις ακαδημίες. Φιλοσοφία δικιά μας και προσπάθεια της διοίκησης είναι να κάνουν 3 προπονήσεις την εβδομάδα με πολλά παιδιά. Γιατί έχει διαπιστωθεί πως αν δεν κάνεις συστηματική προπόνηση όσο καλός αθλητής και να είσαι ατομικά δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
Ερ.: Ο Απόλλων πλέον θα παίξει στην Α2 που θα είναι σε 3 ομίλους. Τι σκέφτεται ο σύλλογος να κάνει και αν θα κατέβει τελικά;
Χ.Τ.: Κατά 99% η ομάδα θα πάρει κανονικά μέρος αφού πλέον έχει μόνο 6 μετακινήσεις που είναι και το πιο σημαντικό. Το πρωτάθλημα θα έχει διαφορετικά κοστολόγια αλλά και η επιβάρυνση των αθλητριών θα είναι μικρότερη. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν ο σύλλογος έχει αποφασίσει να κάνει μια προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών στο σύλλογο και με βάση τις εγγραφές αυτές που θα είναι 20 ευρώ και 10 ευρώ η μηνιαία συνδρομή θα προχωρήσουμε το Σεπτέμβριο στις εκλογές για νέο Δ.Σ..
Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη μάζωξη θα έχουμε επιτυχία (θα ανακοινώσουμε έγκαιρα πότε θα γίνει), και οι φίλοι της ομάδας θα γίνουν μέλη με αποτέλεσμα το μικρό κόστος συμμετοχής στην Α2 να μπορέσει να καλυφθεί από τα μέλη.
Ερ.: Όσο αναφορά το προπονητή αυτός θα είναι ο κ. Κούκος;
Χ.Τ.: Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση μαζί του και θα κάνουμε την προσπάθεια να παραμείνει στην ομάδα. Η ομάδα έχει κάποια δελτία γυναικών (Κωτούλα, Παπαδημητρίου) και αν χρειαστεί πιστεύω ότι θα βοηθήσουν. Αλλά όλα είναι θέμα προπονητή να επιλέξει το ρόστερ.
Ερ.: Μπορούμε να πούμε με λίγα λόγια το σύστημα διεξαγωγής;
Χ.Τ: Στην Α1 Εθνική Κατηγορία ανέρχονται συνολικά τρία (3) Σωματεία και συγκεκριμένα ο πρώτος νικητής του Ομίλου Νότου απευθείας, ο νικητής του αγώνα κατάταξης μεταξύ των πρώτων των δύο υποομίλων Βορρά και ο νικητής του αγώνα κατάταξης μεταξύ του Σωματείου που κατέλαβε την 2η θέση στον Όμιλο Νότου και τον ηττημένο του αγώνα μεταξύ των πρώτων των δύο υποομίλων Βορρά της Α2 Εθνικής κατηγορίας.
Σε κάθε Όμιλο της Α2΄ Εθνικής Κατηγορίας ανέρχονται τέσσερα (4) Σωματεία από τον Όμιλο του Νότου και δύο (2) Σωματεία από τον Όμιλο του Βορρά και συγκεκριμένα:
1. Στον Όμιλο Νότου οι Πρωταθλητές ΕΣΚΑ & ΕΣΚΑΝΑ και οι πρώτοι νικητές των δύο (2) Υποομίλων του Ειδικού Πρωταθλήματος Ανόδου που θα γίνει στο Νότο.
2. Στον Όμιλο Βορρά ο Πρωταθλητής ΕΚΑΣΘ και ο πρώτος νικητής (1) του Ειδικού Πρωταθλήματος Ανόδου που θα γίνει στο Βορρά.
Οι πέντε (5) τελευταίοι της Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών, μετά την διαδικασία των play out, υποβιβάζονται στην Α2΄ Εθνική Κατηγορία και εντάσσονται στον ΄Όμιλο (Νότου-Βορράά), εκεί όπου λόγω έδρας ανήκουν.
Μετά την διαδικασία Ανόδου και Υποβιβασμού, θα υποβιβαστούν από κάθε Όμιλο της Α2 Εθνικής Κατηγορίας τόσα Σωματεία, όσα απαιτούνται, προκειμένου να διατηρηθεί ο σταθερός αριθμός των δέκα (10) Σωματείων, σε κάθε Όμιλο. Μετά από αυτήν την διαδικασία και μετά την λήξη του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012 – 2013, η κατηγορία αυτή θα αποτελείται από 2 Ομίλους (Βορράς και Νότος) των 10 Ομάδων για την αγωνιστική περίοδο 2013 – 2014.
Για τον λόγο αυτό μετά την λήξη του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν αγώνες κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 4η και 5η θέση στους δύο Υποομίλους Βορρά για τον καθορισμό σειράς τυχόν υποβιβασμού.
Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας μειώνεται λόγω αποχωρήσεων ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμού συνεπεία μηδενισμού, ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικείες προκηρύξεις.
Για τον λόγο αυτό μετά την λήξη του Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής θα γίνει αγώνας κατάταξης μεταξύ του Σωματείου που κατέλαβε την 3η θέση στον Όμιλο Νότου και την νικήτρια ομάδα από τα Σωματεία που κατέλαβαν την 2η θέση στους δύο υποομίλους του Βορρά της Κατηγορίας αυτής, για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας για κάλυψη τυχόν κενής θέσης στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Φυσικά την πρώτη προτεραιότητα θα έχει ο ηττημένος του αγώνα κατάταξης μεταξύ των Σωματείων που κατέλαβαν την 2η θέση στον Όμιλο Νότου και τον ηττημένο του αγώνα
μεταξύ των πρώτων των δύο υποομίλων του Βορρά της Α2 Εθνικής κατηγορίας. Τυχόν κενές θέσεις στην Α2 Εθνική Κατηγορία καλύπτονται για μεν τον Όμιλο του Νότου από τον νικητή και εν ανάγκη και τον ηττημένο του αγώνα κατάταξης που θα γίνει μεταξύ των Σωματείων που κατέλαβαν την 2η θέση στους 2 Υποομίλους Νότου του Ειδικού Πρωταθλήματος για την άνοδο στην Α2 Εθνική, για δε τον Όμιλο Βορρά από την 2η κ.ο.κ. ομάδα του Ομίλου Βορρά του ίδιου Πρωταθλήματος. Ο αγώνας που αφορά τους δεύτερους των δύο (2) Υποομίλων Νότου, θα τελεσθεί αμέσως μετά την λήξη του Ειδικού Πρωταθλήματος Ανόδου Γυναικών στον Όμιλο Νότου. ..
Στόχος λοιπόν δικός μας είναι να ήμαστε στις 3 πρώτες θέσεις κάτι που το βλέπω εφικτό για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι στόχος της Γ.Σ. είναι να ξαναφέρουμε στο γήπεδο τον κόσμο. Θα είναι μια γενική μάζωξη όπου θα καλέσουμε όλους τους φορείς που έχουνε διευρυμένο ρόλο και θα ζητήσουμε όχι τόσο οικονομική αλλά και την ηθική τους συμπαράσταση στην προσπάθεια μας και στα δύσκολα χρόνια που έρχονται για τον αθλητισμό.
Δεν θα είναι μια κίνηση μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια στέρεα βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί ο σύλλογος.




























