Την αντίθεσή του στην υπερφορολόγηση ακινήτων εκφράζει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, τονίζοντας τις η οποία έχει τεράστιες επιπτώσεις στα χαμηλά εισοδήματα και στην αγορά ακινήτων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας ενόψει της συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» στο οποίο εμπεριέχονται και διατάξεις για τη φορολογία υπεραξίας κεφαλαίου, που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων, απέστειλε επιστολή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά και σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την οποία τονίζει τις συνέπειες των εν λόγω ρυθμίσεων του άρθρου 33 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου:
1. Αποδεσμεύεται η φορολογία όσον αφορά την κτήση του ακινήτου και συγκεκριμένα η φορολογική υποχρέωση προσδιορίζεται κατά το χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά το χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής οποτεδήποτε ΚΑΙ ΟΧΙ μετά την 1-1-2013, όπως ισχύει σήμερα, γεγονός που διευρύνει υπερβολικά τη φορολογική βάση και πλήττει κυρίως όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
2. Εισάγεται αβεβαιότητα για τα υποκείμενα σε φορολογία δικαιώματα επί ακινήτων με την ασαφή και ατυχέστατη διατύπωση της παρ.1: «Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού, τα οποία έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία, και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων».
3. Εισάγεται το υποκειμενικό κριτήριο της αγοραίας αξίας κατά την απόλυτη ευχέρεια του Προϊσταμένου της 3.Ο.Υ. για τον υπολογισμό της αξίας μεταβίβασης πέρα και έξω από την αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο ή την αντικειμενική αξία.
4. Αντιμετωπίζεται δυσμενέστατα η αξία κτήσης στην περίπτωση των κληρονομιών αφού αναφέρει ότι: τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Αν η τιμή κτήσης δε μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική.
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας θεωρεί πως όχι μόνο πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολο της η εν λόγω διάταξη για τη φορολογία υπεραξίας κεφαλαίου, που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων αλλά θα πρέπει να εκλογικευθεί άμεσα το καθεστώς της φορολογίας των ακινήτων στην Ελλάδα από το 2013. Η εκλογίκευση αυτή είναι απολύτως αναγκαία για την ανάκαμψη των συναλλαγών και στη συνέχεια των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, η οποία με τη σειρά της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η εκλογίκευση αυτή, μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας
ακινήτων για όλα τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με οποιαδήποτε αιτία μετά την
1.1.2013 και με την ταυτόχρονη κατάργηση οποιουδήποτε άλλου φόρου για την
κατοχή και μεταβίβαση ακινήτων καθώς και του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
Εκείνο που δεν θα πρέπει να γίνει, διότι θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία, είναι να επιβληθεί νέος ΕΦΑΠ ταυτόχρονα με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος φορολογίας υπεραξίας και του ΦΠΑ στα νεόδμητα και των φόρων μεταβίβασης. Αυτό θα συνεπαγόταν τη φορολόγηση των ακινήτων δύο ή τρεις φορές για τον ίδιο σκοπό.
Σημειώνεται ότι, η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων σήμερα έχει καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, συμπαρασύροντας πολλούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
Επίσης, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων, ο αριθμός των συμβολαίων συναλλαγών επί ακινήτων το 2012 μειώθηκε κατά 83,3% σε σχέση με το 2005, ενώ η αναζωπύρωση της αγοράς ακινήτων εμποδίζεται από τη σύγχυση που επικρατεί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με τα διάφορα νέα φορολογικά μέτρα να αποφασίζονται χωρίς εξασφάλιση της δυνατότητας επιβολής τους και χωρίς να εξετάζεται η σχέση τους με προϋπάρχοντα μέτρα που ήδη επιβαρύνουν τα ακίνητα για τον ίδιο σκοπό οδηγώντας έτσι σε υπερφορολόγηση, ιδιαίτερα των συνεπών φορολογουμένων.