Άρθρο του Μιχ. Ραμπίδη
Μέλους Δ.Σ./ Γ.Σ.Ε.Ε. Πτολεμαΐδα 30-01-2010
Την Πέμπτη 29-01-10 στη συνεδρίαση της ΔΕΤΗΠ με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο κ Πολυχρονίδη Κώστα, ένοιωσα την ανάγκη ως μέλος της διοίκησης στα προ ημερήσιας διατάξεως θέματα να αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του εκλιπόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου στην παροχή από τη ΔΕΗ θερμικής ενέργειας στην πόλη μας. Τα μεγάλα αναπτυξιακά, που είναι παράλληλα και περιβαλλοντικά έργα κάθε περιοχής και οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις ευεργετικές τους υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουμε όχι μόνον να γνωρίζουμε, αλλά και να μνημονεύουμε τους συντελεστές της πραγμάτωσής τους.
Ο μεγάλος συντοπίτης μας πολιτικός Υπουργός Βιομηχανίας τότε της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, βοήθησε με κάθε τρόπο ώστε να πεισθεί η ΔΕΗ να δώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις θερμοηλεκτρικές της μονάδες, θερμική ενέργεια. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ήταν αρωγός σε κάθε προσπάθεια της τότε δημοτικής αρχής, για το μεγάλο αυτό έργο, και δεν ξεχώριζε ποτέ με γεωγραφικά κριτήρια τις υπηρεσίες του στον Νομό. Εξ’ άλλου με περηφάνια συχνά αναφερόταν στα παιδικά του χρόνια που ήταν συνδεδεμένα με τις επαγγελματικές δραστηριότητες (μύλοι Παπακωνσταντίνου) του πατέρα του και το καυχιόταν ότι ήταν και Πτολεμαιδιώτης.
Η δημοτική αρχή της εποχής εκείνης με επικεφαλής τον δήμαρχό της Κώστα Μαυρομάτη, σχεδίασαν και έδωσαν έναν πραγματικά μεγάλο αγώνα, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει τελικά η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης. Ένα έργο που αντικαθιστά το μαζούτ και το πετρέλαιο και με καθαρή θερμική ενέργεια παρέχει θέρμανση σχεδόν σ’ όλη την πόλη.
Ο τότε διοικητής της ΔΕΗ κ Ξανθόπουλος Θεμιστοκλής, που ‘δέθηκε’ με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους ανθρώπους αυτής της πόλης, υπήρξε στην προσπάθεια αυτή ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας από τους βασικούς συντελεστές. Έδωσε λύσεις σε πολλά τεχνικά κυρίως ζητήματα, που οι γραφειοκράτες προβάλλουν σε κάθε καινούργιο.
Επίσης μεγάλη ήταν και η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής, του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και ιδιαίτερα του πανίσχυρου ‘ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ’ΔΕΗ. Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, άσκησε σκληρές πιέσεις όπου ήταν απαραίτητο. Άξιοι συμπαραστάτες μας τα τρία μέλη του Δ.Σ./ΔΕΗ εκπρόσωποι εργαζομένων (από τρεις διαφορετικές παρατάξεις)με πρωτεργάτη τον συν. Σύρρο Γιώργο και φυσικά έχοντας εξασφαλισμένη την πολιτική βούληση της τότε κυβέρνησης.
Η πρώτη εκείνη σύμβαση, μεταξύ Δήμου-ΔΕΤΗΠ και ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι η καλύτερη και η πλέον συμφέρουσα για την αγορά της θερμικής ενέργειας. Είναι και σήμερα πιλότος για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ όλων των δήμων που έχουν τηλεθέρμανση για τον καθορισμό της νέας τιμής μονάδος. Η κοστολόγηση θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην αξία του 70% επί της τιμής του πετρελαίου είναι μια από τις μικρές παροχές της επιχείρησης στους κατοίκους της περιοχής. Φυσικά υστερεί εμφανέστατα από τα κίνητρα της σημερινής Υπουργού Ενέργειας κ Μπιρμπίλη προς τους κατοίκους των περιοχών για την εγκατάσταση αιολικής ενέργειας , κυρίως νησιά, για μειωμένο τιμολόγιο στη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τότε είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι του λεκανοπέδιου Πτολεμαΐδας, με τις παρούσες ρυπογόνος βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ θα έπρεπε να έχουν εντελώς δωρεάν το ρεύμα και την τηλεθέρμανση. Μακάρι να συμβούν και τα δύο.
Στη διαχρονική εγκατάσταση αλλά και στους ευνοϊκούς όρους λειτουργίας του έργου της τηλεθέρμανσης είναι εμφανής η σφραγίδα του μεγάλου πολιτικού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ένα έργο που με την απαράμιλλη συνεισφορά των εργαζόμενων στη ΔΕΤΗΠ εξελίσσετε ραγδαία και σύντομα θα αποτελέσει βασικό άξων αναπτυξιακής πορείας για την ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας. Είναι ευχή όλων μας οι πολιτικοί να σφραγίζουν με τέτοια έργα την παρουσία τους, δυστυχώς όμως είναι ελάχιστοι εκείνοι που το κατορθώνουν.
Ο αείμνηστος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου είναι λαμπρό παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς και
προσφοράς και ένας δάσκαλος μέσα από τη βιβλιογραφία του, της ιστορίας μας και της κοινωνικής μας αντίληψης.
Το Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ ομόφωνα αποφάσισε, σε ειδική τελετή, να τιμήσει τη μνήμη του.
Για να γνωρίζουν οι νέοι και να μην ξεχνούν οι παλιοί.