Με μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερη παραστατικότητα η Θρακική Εστία Εορδαίας αναβίωσε την διαδικασία του τρύγου, που είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκαλλιέργειας και αφορά τη συγκομιδή των σταφυλιών.
Παιδιά και ενήλικες φορώντας τις παραδοσιακές στολές και με τον κατάλληλο εξοπλισμό κλαδευτήρια, κοφίνια, κ.α. έφτασαν με το παραδοσιακό κάρο και τ’ άλογα στο αμπέλι του Λιβέρη Πασχαλίδη, προέδρου του Συλλόγου, για την αναπαράσταση του Τρύγου.
Το αμπέλι πλημμύρισε από τους τρυγητές, που με τα καλά ακονισμένα κλαδευτήρια, γέμισαν γρήγορα τα κοφίνια με τα ώριμα σταφύλια.
Φυσικά δεν έλειψαν οι χαρούμενες φωνές, τα τραγούδια και ο χορός, αλλά και το μικρό τσιμπούσι, που στήθηκε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
«Σκοπός μας είναι να διδάξουμε στα παιδιά και στους νεώτερους τον τρύγο και τα προϊόντα του και να τους κάνουμε να αγαπήσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΘΕΕ.
Ήταν μία διαδικασία με αυθεντικό, παραδοσιακό χρώμα και αποτελεί τον ‘’προάγγελο’’ του τριημέρου του «τρύγου», που διοργανώνει ο Σύλλογος για τις 12,13 και 14 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Εορδαίας, ενώ η συνέχεια θα “παιχθεί’’ στο “πάρκο Χρηστίδη’’ της Κάτω Πτολεμαϊδας το οποίο θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ





























