Η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα επιβλέπει την πορεία των έργων, αφού όλη η Αθήνα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έλαβε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ, που πρόκειται να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Re-think Athens». Μολονότι οι 56 αρχαιολογικές θέσεις, που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή, δεν επηρεάζονται άμεσα από τα προβλεπόμενα έργα, το σύνολο των εργασιών θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού ολόκληρη η Αθήνα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Τα πιο «ευαίσθητα», από αρχαιολογικής άποψης, σημεία βρίσκονται στη συμβολή την οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου, όπου σώζεται τμήμα του ρωμαϊκού τείχους και συστάδα τάφων, καθώς και στην Πλατεία Δικαιοσύνης, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υπόγεια δεξαμενή νερού με μέγιστο βάθος πέντε μέτρων. Πριν από λίγες ημέρες, η μελέτη είχε εγκριθεί ομόφωνα και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Οπως επισήμανε στο ΚΑΣ ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του «Re-think Athens», το μεγαλόπνοο έργο φιλοδοξεί αφενός στη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων χώρων, τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και την αναζωογόνηση της πόλης, και αφετέρου στην αποσυμφόρηση του κέντρου, με την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όχι μόνο στην Πανεπιστημίου –από όπου θα διέρχονται αποκλειστικά πεζοί, ποδήλατα, συρμοί του τραμ, τουριστικά λεωφορεία και ταξί για τοπική εξυπηρέτηση–, αλλά και των κάθετων και παρακείμενων οδών.
Εργασίες ανάπλασης πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην Πλατεία Ομονοίας, που θα αποξηλωθεί εντελώς πριν ανακτήσει το αρχικό τετράγωνο σχήμα της, την Πλατεία Δικαιοσύνης και τον χώρο έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μελέτη προβλέπει, επίσης, τη φύτευση δέντρων της τοπικής χλωρίδας, την προσθήκη «υδάτινων στοιχείων –π.χ. σιντριβανιών–, τη δημιουργία σημείων ανάπαυσης και τον κατάλληλο φωτισμό της περιοχής.