Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνών, για τη διάχυση του μηνύματος τους για τη σωτηρία του πλανήτη.
Το σχολείο συμμετείχε μαζί με άλλα 6 σχολεία της χώρας στην πιλοτική εφαρμογή και τη συνδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού CD «Το Κλίμα είναι στο χέρι σου» του WWF Ελλάς, ένα εκπαιδευτικό πακέτο που από την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι στη διάθεση όλων των μαθητών.
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές υλοποίησαν το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Του καιρού γυρίσματα» και ασχοληθήκαν με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Μεταξύ των άλλων προβληματίστηκαν, ερεύνησαν πλήθος δημοσιευμάτων, σχεδίασαν, φωτογράφισαν, συζητήσαμε, βιώσαν τη χαρά της ανακάλυψης στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης και Νάουσας, επισκέφθηκαν τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της Μελίτης, που είναι μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κατέληξαν σε απλούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση της θερμοκρασίας της γης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προσεγγίστηκαν από τους μαθητές, καταγράφηκαν οι αιτίες, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι και προτάθηκαν οι εξής λύσεις:
1. Σε επίπεδο κρατών να μειωθούν οι εκπομπές σε όλο τον κόσμο κατά 60-80% μέχρι το 2050. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει όλα τα κράτη να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νερό, αέρα, ήλιο).
2. Στο επίπεδο του απλού πολίτη, αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες, αφού το μέσο νοικοκυριό μπορεί να αποτρέψει την έκκληση έως και 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, απλά και μόνο εξοικονομώντας ενέργεια.
Τονίστηκαν, τέλος, 5 απλοί τρόποι για τη σωτηρία του πλανήτη:
• Η δενδροφύτευση. Ένα δέντρο απορροφά 5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
• Η ανακύκλωση. Προτιμώντας προϊόντα με συσκευασίες που ανακυκλώνονται (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο), γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 2 τόνους διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο.
• Οι φιλικές στο περιβάλλον συσκευές. Επιλέγοντας λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και ηλιακό θερμοσίφωνα, μειώνουμε κατά 1,8 τόνους ετησίως το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.
• Το κλείσιμο των ηλεκτρικών συσκευών. Αν φροντίσουμε να μην αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand-by) τις ηλεκτρικές συσκευές, μειώνουμε κατά 13% την οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
• Η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς, ελαφρύνουμε κατά 80% τη ρύπανσης της ατμόσφαιρας των πόλεων.