Η αλλαγή του Τειρεσία και η αποδέσμευση χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από τη… «μαύρη λίστα» του θα είναι το… τυράκι της κυβέρνησης προς επιχειρήσεων και επιχειρηματίες. Και θα το… πετάξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Λεφτά δεν υπάρχουν για να γίνουν οι εξαγγελίες του παρελθόντος (προ κρίσης). Και επειδή οι επενδύσεις είναι θέμα αιχμής για την κυβέρνηση, αποφασίστηκε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του Τειρεσία.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την έξοδο φυσικών και νομικών προσώπων από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, γράφει σήμερα ο Επενδυτής. Επί της ουσίας, δημιουργείται ένας… ελαστικός Τειρεσίας, με την κυβέρνηση να θεσπίζει μια «δεύτερη ευκαιρία» για χιλιάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.
Η πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του Τειρεσία από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στην χρηματοδότηση.
Πέρα όμως από το κίνητρο για επενδύσεις που θα δώσει μια τέτοια κίνηση, η κυβέρνηση αποσκοπεί και σε πολιτικά οφέλη. Βγάζοντας χιλιάδες δανειολήπτες από το στίγμα του Τειρεσία, θα θεωρηθεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και ένα δείγμα καλής πρόθεσης προς την αγορά.
Σήμερα, στη λίστα του Τειρεσία βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο περιπατώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το νέο πιο ελαστικό πλαίσιο του Τειρεσία αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων που χρωστούν ακόμη και 300 ευρώ.
Η ένταξη στη λίστα θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι είναι:
– Αξιολόγηση παραβάσεων βάσει της χαρτογράφησης και κατάταξή τους σε δυο κατηγορίες
– Θέσπιση υποχρέωσης για τις τράπεζες να κρατούν αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων, με βάση την αξιολόγηση της καθεμιάς.
– Προτείνεται όταν οφειλή έχει εξοφληθεί στο σύνολό της να την τηρούνται εξ αυτής της αιτίας αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς και όσα τηρούνται να διαγράφονται μόλις αποδειχθεί η εξόφληση.
– Για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις προτείνεται να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία για το πολύ τέσσερα χρόνια μετά την εγγραφή
– Διαγραφή από τον Τειρεσία με την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών για σφραγισμένες επιταγές και συναλλαγματικές. Για τις περιπτώσεις υψηλών ποσών και επαναλαμβανόμενης αφερέγγυας συμπεριφοράς, εξετάζεται η τήρηση στοιχείων ανάλογα με το χρόνο και το ποσό της οφειλής.