Του Ευστάθιου Κωνσταντινίδη,
Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Φλώρινας
Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών σηματοδοτούν το τέλος της Μεταπολίτευσης και την αρχή μιας νέας φάσης της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας. Την περίοδο αυτή παρατηρείται μια ταχεία ανάπτυξη παραμέτρων, οι οποίες μεθοδεύουν την κρίση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος και ενδυναμώνουν την αναξιοπιστία της πολιτικής εξουσίας. Η κρίση αποκάλυψε μια σοβαρή θεσμική κρίση, η οποία περιλαμβάνει πολιτικούς θεσμούς που έχουν σχεδιαστεί σωστά και έχουν καταστρατηγηθεί και πολιτικούς θεσμούς που παρουσιάζουν γενετικές ατέλειες και απαιτείται η άμεση αναδιάρθρωσή τους. Το γεγονός αυτό μεθόδευσε μια σταδιακή υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς όπως το Κοινοβούλιο, τις δημόσιες υπηρεσίες και το πολιτικό σύστημα. Με απώτερο στόχο την ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση της ανθρώπινης πολιτικής, την αξιοπρεπή δημοκρατία, την άφθαρτη ηγεσία, το αναβαθμισμένο Κοινοβούλιο, παρουσιάζεται μια σειρά παραμέτρων, οι οποίες μεταξύ άλλων, μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται παρακάτω: Περιστολή του ακαταδίωκτου του βουλευτή, η εφαρμογή του οποίου έχει οδηγήσει στην πράξη σε ποινικές ασυδοσίες. Η βουλευτική ασυλία πρέπει να εξυπηρετεί θέματα που άπτονται των δημοσίων ζητημάτων και των πολιτικών τοποθετήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση και έως ότου αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, τα κόμματα πρέπει να δεσμευτούν ότι οι πολιτικοί, κατά των οποίων διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες, θα παραπέμπονται χωρίς έρευνα στο δικαστικό συμβούλιο. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση ιδιωτικής και παράλληλα λήψη μέτρων για τη διαφάνεια των σχετικών πράξεων από τα κόμματα. Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία κατάλληλων ρυθμίσεων που θα ορίζουν την οικονομική διαχείριση των κομμάτων στο επίπεδο της κοινής νομοθεσίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κομμάτων στις ανωτέρω ρυθμίσεις, θα επιβάλλεται στέρηση ενός μέρους ή ολόκληρης της κρατικής χρηματοδότησης. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δαπανών των υποψήφιων βουλευτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Είναι απαραίτητο να γίνει αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, αλλά και στα πληθυσμιακά δεδομένα της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Σαφέστερη και πληρέστερη κατοχύρωση της αρχής της εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς διακυβεύεται έντονα από πολλά κόμματα, τα οποία βρίσκονται πλέον σε πορεία αποθέσμισης.
Συνταγματική κατοχύρωση του «Πόθεν Έσχες» με πραγματοποίηση ελέγχων από μικτό κλιμάκιο ορκωτών ελεγκτών και δικαστικών λειτουργών, με αναδρομική ισχύ, για όσους υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις από το
1974 και έπειτα. Επιπλέον, ο έλεγχος αυτός να γίνει για τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, τους δημάρχους και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η ισονομία και θα κλείσουν τα «παραθυράκια», τα οποία ευνοούν μια διαφορετική μεταχείριση στους πολιτικούς. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος μπορεί και πρέπει να αναμορφωθεί, ώστε να αποτελέσει πραγματικό αντίβαρο στην εξουσία και όργανο ελέγχου από το εκλογικό σώμα.
Προτείνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αλλαγή πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία. Το Προεδρικό Πολιτικό Σύστημα θα επιτρέπει την εκλογή του Αρχηγού του Κράτους ή του Προέδρου της Δημοκρατίας με καθολική ψηφοφορία απευθείας από το λαό. Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται η άμεση συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην πολιτική εξουσία.
paraskhnio.gr