Εν χορδαίς και οργάνοις γιορτάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη δωδεκάωρη και επταήμερη λειτουργία 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με μεγάλη επισκεψιμότητα, που ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Και δικαίως, δεδομένου ότι αυτονόητο είναι μεν να διευρύνεται το ωράριο ενόψει της τουριστικής περιόδου – περιμένουμε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί τα 18 εκατ. τουρίστες – όμως η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και οργάνωσης τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μουσεία και χώροι να λειτουργούν από τα μέσα Ιουνίου με διευρυμένο ωράριο και όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Από σήμερα, λοιπόν, θα είναι ανοικτοί επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ οι αρχαιολογικοί χώροι:
Ακρόπολης, Νότιας Κλιτύος, Αρχαίας Αγοράς, Ολυμπιείου, Σουνίου, Επιδαύρου, Μυκηνών, Δελφών, Δήλου, Ακρωτηρίου Θήρας, Λίνδου, Ασκληπιείου και Κάστρου Κω, Καμείρου, Ακρόπολης Ιαλυσού, Κνωσού, Φαιστού, Σπηλαίου Ψυχρού Λασιθίου, Αρχαίας Κορίνθου, Μυστρά, Σπιναλόγκας, Φρουρίου Κερκύρας και Παλαμηδίου.
Επίσης: τα Μουσεία Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης (με ορισμένες αποκλίσεις), Βυζαντινό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Λευκού Πύργου, Βασιλικών Τάφων Βεργίνας, Ρόδου, Ηρακλείου και Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου Ρόδου.
Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η πρόσληψη 1.122 εκτάκτων αρχαιοφυλάκων, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα προσληφθούν άλλοι 500, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό, δεδομένου ότι η σύμβαση 700 εργαζομένων που βρίσκονται ήδη εν υπηρεσία λήγει τον Ιούνιο.
«Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα εθνικής σημασίας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας συνάντησης που είχε με εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό.
Τόνισε ότι υπάρχουν οι υποδομές ώστε η έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου να μην είναι προσωρινή, αλλά εφαρμόσιμη κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής.
Κριτήριο για την επιλογή των χώρων που θα λειτουργούν πιλοτικά με το διευρυμένο ωράριο είναι η υψηλή επισκεψιμότητα, καθώς εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 95% των εισιτηρίων.
Ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ολόκληρες περιφέρειες, όπως της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βόρειου Αιγαίου, κάτι που μελλοντικά ενδέχεται να διορθωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει πρόθεση διεύρυνσης του προγράμματος.
Αρκεί όμως ο επισκέπτης να βρίσκει ανοιχτά τους χώρους και τα μουσεία, στα οποία όμως δεν λειτουργούν βασικές υποδομές, όπως οι χώροι υγιεινής ή το πωλητήριο;
Σε πολλούς χώρους, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», τα πωλητήρια είναι κλειστά καθώς δεν έχει προσληφθεί προσωπικό από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων -της Ακρόπολης λειτούργησε μόλις προ ημερών- αλλά δεν υπάρχει και επαρκές εμπόρευμα προς πώληση.
Ορισμένα κυλικεία είναι κλειστά καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί. Και υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης ή στάθμευσης ειδικά των τουριστικών λεωφορείων.
Για όλα αυτά το ΥΠΠΟΑ υπόσχεται να δώσει λύσεις, καθώς έχει προχωρήσει σε καταγραφή των προβλημάτων από την οποία έχουν προκύψει χρήσιμες πληροφορίες, όπως το ότι η Ακρόπολη έχει μέγιστη χωρητικότητα 2.500 ατόμων κι έτσι είναι δυνατόν να υπολογίζεται η ροή.
Παρ’ όλα αυτά ουδείς είναι σε θέση προς το παρόν να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για το πότε ακριβώς θα διορθωθούν συνολικά οι αδυναμίες.
Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, όπως η δημιουργία πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Θήρα ή τοποθέτηση ειδικών στεγάστρων ώστε να λειτουργούν σωστά τα φωτοευαίσθητα μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου εισιτηρίων που έχουν εγκατασταθεί σε 13 χώρους και μουσεία.
Φέτος για πρώτη φορά το σύστημα θα λειτουργήσει και στην Επίδαυρο, ενώ η εκκρεμότητα που υπάρχει στη Λίνδο και τους Δελφούς αναμένεται να αντιμετωπιστεί εντός των επόμενων ημερών.
Στο πλάνο είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο 88 χώρων όπως και η δυνατότητα διαδικτυακής έκδοσης εισιτηρίων αλλά και με πιστωτική κάρτα.
Ωστόσο ορισμένες από τις δυνατότητες αυτές βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων και δεν είναι γνωστό προς το παρόν πότε θα βρουν εφαρμογή.