Νέο μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχτεί ο νομός Κοζάνης και η Καστοριά, σε περίπτωση που κλείσουν το λιγνυτωρυχείο στη Λάβα Σερβίων και το μεταλλείο νικελίου στην Ιεροπηγή.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς συνολικά η ΛΑΡΚΟ ως εταιρία που διατηρεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε έξι νομούς της χώρας και απασχολεί περί τα 1.300 άτομα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Η διοίκηση της εταιρίας επικαλούμενη τη «βουτιά» που σημείωσε η τιμή του νικελίου, έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομίας, με το οποίο προειδοποιεί ότι με τις υπάρχουσες διεθνείς τιμές του νικελίου «η εταιρία οδηγείται σε πτώχευση», εάν δεν ενισχυθεί οικονομικά.
Οι εργαζόμενοι της εταιρίας που προσάπτουν κακοδιαχείριση και στην ίδια τη διοίκηση της εταιρίας, πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια και στην Ιεροπηγή. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να μην κλείσει η στρατηγικής σημασίας βιομηχανική μονάδα.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι στην παρούσα συγκυρία με την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νικελίου δεν μπορεί να σταθεί η εταιρία. Διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξουμε τη ΛΑΡΚΟ και δεν θα την αφήσουμε να κλείσει». Επίσης τόνισε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα μακρόπνοο σχέδιο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τότε δεν θα γίνουν απολύσεις».
Οι περίπου 500 από τους συνολικά 1.300 εργαζομένους βρίσκονται στη Λάρυμνα και ακολουθούν κατά σειρά αριθμού εργαζομένων οι εγκαταστάσεις στην Εύβοια και στη Βοιωτία. Στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια και στην Καστοριά απασχολούνται αντιστοίχως 15 και 25 εργαζόμενοι. Ωστόσο, σε μια περιοχή που κατατάσσεται σταθερά πρώτη στην ανεργία, το πλήγμα θα είναι μεγάλο, όχι μόνο επειδή θα απωλεσθούν οι προαναφερόμενες μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά επειδή οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι που απασχολούν ανέρχονται σε περίπου 200 σε Σέρβια και Καστοριά.
Το εργατικό κέντρο Κοζάνης σε ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε για τη ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζει ότι «συμπαρατάσσεται με τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ» και προσθέτει:
Η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση που συμβάλλει στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη έξι νομών της χώρας, ανάμεσά τους και ο νομός Κοζάνης. Είναι στρατηγικής σημασίας με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία.
Το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από διοικητική ή επιχειρησιακή ανεπάρκεια, να μην το φορτωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ευθύνονται.
Απαιτούμε:
-Την εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των μονάδων της ΛΑΡΚΟ.
-Την ανάκληση των απολύσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων.
-Άμεση και συνεχή χρηματοδότηση για το ξεπέρασμα της κρίσης.
-Τον καταλογισμό των ευθυνών στους υπαίτιους για την οικονομική αφαίμαξη της εταιρίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ