Χιλιάδες μανιταρόφυλοι έχουν φτάσει από πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό στα Γρεβενά, όπου άρχισε χτες βράδυ η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στους Φιλιππαίους, την οποία διοργανώνουν οι Μανιταρόφυλοι Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών.
Πολλοί είναι αυτοί που κατασκήνωσαν ήδη στις κατασκηνώσεις Καρούνας της κοινότητας Φιλιππαίων, ενώ σήμερα αναμένεται η κορύφωση των αφίξεων. Στην σπάνιας ομορφιάς ορεινή περιοχή των Γρεβενών, εκτιμάται ότι θα φτάσουν περί τις 15.000 επισκέπτες. Είναι οι φανατικοί μανιταρόφυλοι που θα προσέλθουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από την Σκανδιναβία, την Τουρκία, την Κύπρο, καθώς και ομογενείς από τις ΗΠΑ και από την Αυστραλία.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 5.000-6.000 είδη μανιταριών, εκ των οποίων τα ενενήντα είδη είναι καταγεγραμμένα υπόγεια. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια είδη, όπως η πλεκτάνια μελάστομη, που θεωρείται υπό εξαφάνιση και ευδοκιμεί στην Καστοριά. Κάποια άλλα είδη ελληνικών μανιταριών, στην Ευρώπη προστατεύονται με νόμο, όπως η μυριόστομα καλλιφόρμε, αλλά και πανάκριβα μανιτάρια, όπως οι μοχέλλες και οι τρούφες, τα οποία πωλούνται ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ ανά κιλό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ελληνικά μανιτάρια, τόσο τα επίγεια όσο και τα υπόγεια, είναι εξαιρετικής ποιότητας και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο, καθώς διακρίνονται για το άρωμα, τη σφριγηλότητα και την ομορφιά. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και πολύ ακριβά.
Η είσοδος στην Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού είναι ελεύθερη, ενώ στους επισκέπτες θα προσφερθεί μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα. Η Ν.Α. Γρεβενών από προχτές Πέμπτη μέχρι και αύριο Κυριακή δρομολογεί δωρεάν λεωφορεία για όσους θέλουν να παραστούν στη μεγάλη γιορτή μανιταριού. Τα λεωφορεία ξεκινούν από το ΚΤΕΛ στις 5 το απόγευμα και επιστρέφουν στα Γρεβενά τα μεσάνυχτα, μετά το πέρας των εκδηλώσεων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ




























