Ελβετία – Εκουαδόρ 2-1
Γκολ… ποίημα του Σεφέροβιτς στις καθυστερήσεις και η Ελβετία με το 2-1 επί του Εκουαδόρ έκανε το μεγάλο βήμα για την πρόκριση!
Θα ήταν η πρώτη ισοπαλία της διοργάνωσης, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο! Ο Σεφέροβιτς με γκολ στις καθυστερήσεις, σόκαρε τους Νοτιοαμερικάνους και έδωσε τεράστια νίκη στην Ελβετία με 2-1. Η άσχημη παράδοση των Ελβετών απέναντι σε ομάδες της Ν. Αμερικής έσπασε και οι τρεις βαθμοί τους δίνουν το πάνω χέρι για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Ένα λάθος και… γκολ
Το Εκουαδόρ ήταν αυτό που μπήκε πιο δυνατά στο γήπεδο, με όπλο τις πτέρυγες έφερε σε δύσκολη θέση την Ελβετία και δημιουργούσε κινδύνους για την εστία της. Ωστόσο, οι Ελβετοί κράτησαν στο πρώτο τέταρτο και κατάφεραν να ισορροπήσουν. Δυνατοί στον άξονα, πήραν τα πάνω τους, αλλά δεν είχαν τον τρόπο για να διασπάσουν την καλοστημένη άμυνα των Νοτιοαμερικανών και μόνο Σάκα, Σακίρι απείλησαν με σουτ. Στο 23′ και κόντρα στη ροή του ματς, το Εκουαδόρ έφτασε στο γκολ. Ο Αγιόβι έκανε το φάουλ, άμυνα και Μπενάλιο πάγωσαν και ο Ένερ Βαλένσια πέτυχε το 1-0.
Το γκολ των Νοτιοαμερικάνων έκανε ακόμα πιο επιθετική την Ελβετία, σε πρώτη φάση έκοψε τις μπάλες που έβγαιναν από την άμυνα του Εκουαδόρ, ταχύτητα στα πλευρά, αλλά ο Σακίρι δεν μπορούσε να περάσει την ιδανική μπαλιά για να έρθει το γκολ. Στο 35′ ο Μπεχράμι με κεφαλιά δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ντομίνγκες, όπως και στο 37′ ο Ινλέρ νικήθηκε από τον αντίπαλο γκολκίπερ.
Δικαίωση για Χίτσφελντ!
Επανάληψη με γκολ για τους Ελβετούς και τον Μεχμέντι να δικαιώνει απόλυτα τον Ότμαρ Χίτσφελντ. Μόλις… 121” από την είσοδό του στο ματς ο 23χρονος φορ κατάφερε με… χαλαρή κεφαλιά να ισοφαρίσει 1-1. Αυτό άλλωστε ήταν το 7ο από τα τελευταία 9 τέρματα της Ελβετίας που μπήκε στο Β’ μέρος. Η ομάδα του Χίτζφελντ συνέχισε να ελέγχει το ματς, αλλά δεν έβρισκε τους χώρους που ήθελε να γίνει απειλητική. Το Εκουαδόρ αμυνόταν σωστά, δεν άφηνε κενά και με κορυφαίο τον Μοντέρο έβγαινε και απειλούσε όταν έβλεπε πως υπάρχουν προοπτικές. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, στο 66′ ο Μοντέρο βγήκε πολύ γρήγορα στην πλάτη της άμυνας, αλλά το πλασέ έδιωξε σωτήρια ο Μπενάλιο.
Πολλές φωνές…
Στο 69′ η Ελβετία βρήκε δίχτυα, αλλά ο Ντρμιτς ποτέ δεν πανηγύρισε το τέρμα, γιατί ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Σωστό; Ο Σάκα έδειξε να συμμετείχε στη φάση από τη μπαλιά του Ροδρίγκες, αλλά δεν ακούμπησε, κάτι που έκανε αμυντικός του Εκουαδόρ. Ο φορ της Λεβερκούζεν σημείωσε το γκολ, αλλά ο βοηθός έκρινε μάλλον λανθασμένα πως δεν έπρεπε να μετρήσει.
Γκολ… λύτρωση ο Σεφέροβιτς
Ο Ρουέδα γέμισε το κέντρο του με τον Αρόγιο, το Εκουαδόρ έγινε πιο κινητικό, θέλησε να απειλήσει στην αντεπίθεση, αν και 73′ λίγο έλειψε να το πληρώσει, αφού σε υποδειγματική αντεπίθεση ο Σακίρι δεν μπόρεσε να σκοράρει. Ο Ρόχας πήρε τη θέση του κουρασμένου Μοντέρο, και οι Νοτιοαμερικάνοι έδειχναν να ελέγχουν το ματς. Στις καθυστερήσεις όμως ήρθε το… σοκ! Ο Βαλένσια έσπασε στον Ρόχας, ο Μπεχράμι του πήρε την… ταυτότητα, έβγαλε την Ελβετία στην αντεπίθεση, ο Ροδρίγκες έδωσε στον Σεφέροβιτς και ο τελευταίος έγραψε τον θρίαμβο για την ομάδα του.
MVP: Ποιος άλλος… Ο Σεφέροβιτς μπήκε στο 75′ και έμελλε να αλλάξει τη μοίρα του ματς. Βρέθηκε στο σωστό σημείο, τον σωστό χρόνο και με άψογο τελείωμα έδωσε τη νίκη στους Ελβετούς και παράλληλα το πάνω χέρι για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να αφήσουμε εκτός… τίτλου τον Ροδρίγκες, ο οποίος σέρβιρε και τα δυο τέρματα των Ελβετών. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Ελβετός που κάνει δυο ασίστ σε ένα ματς σε Μουντιάλ.
POINT: Δυο αλλαγές, δυο γκολ! Ο Χίτσφελντ δικαιώθηκε απόλυτα από τις επιλογές του στο κομμάτι των αλλαγών, αφού είδε δυο παίκτες που πέρασε στο ματς να σκοράρουν. Ο Μεχμέντι στο 47′ και ο Σεφέροβιτς στις καθυστερήσεις λύτρωσαν την Ελβετία.
STAT ATTACK: Ούτε τώρα ισοπαλία… Μάλιστα, είναι η 1η φορά στα 80 χρόνια ιστορίας των Μουντιάλ που δεν υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα στα πρώτα εννέα ματς. Παράλληλα, η Ελβετία έγινε η 8η ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που δυο αλλαγές της σκοράρουν.
ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Το Εκουαδόρ το ήθελε πολύ, το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά ένα… τάκλιν και μια αλλαγή άλλαξαν τη μοίρα του ματς. Ο Μπεχράμι όχι μόνο δεν άφησε τον Ρόχας να σκοράρει, αλλά το πήρε πάνω του και άρχισε την φάση του τέρματος, εκεί που ο Σεφέροβιτς διάβασε καλά την κίνηση του Ροδρίγκες και έδωσε τη μεγάλη νίκη στην Ελβετία.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Ελβετία (Χίτζφελντ): Μπενάλιο, Λιχστάινερ, Φον Μπέργκεν, Ινλέρ, Σάκα, Μπεχράμι, Ροδρίγκες, Στόκερ (46’ Μεχμέντι), Ντρμιτς (75’ Σεφέροβιτς), Τζουρού, Σακίρι.
Εκουαδόρ (Ρουέδα): Ντομίνγκες, Γκουαγκουά, Εράσο, Παρέδες, Νομπόα, Μοντέρο (77’ Ρόχας), Αγιόβι, Καϊσέδο (70’ Αρόγιο), Ε. Βαλένσια, Α. Βαλένσια, Γκρουέσο.
Γαλλία – Ονδούρες 3-0
Ο Μπενζεμά σκόραρε δύο φορές και η Γαλλία επιβλήθηκε εύκολα 3-0 των Ονδούρων, που έπαιζαν για 45′ με 10 παίκτες.
Ήταν το θεωρητικά πιο εύκολο ματς για την Γαλλία και οι μπλε φρόντισαν να κάνουν το… χρέος τους. Οι παίκτες του Σουάρες το πάλεψαν, έπαιξαν σκληρά, όμως στο τέλος του πρώτου μέρους έμειναν με 10 παίκτες και πίσω στο σκορ και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Το τελικό 3-0 ήταν η φυσιολογική εξέλιξη του παιχνιδιού, με τους Γάλλους να κάνουν… ποδαρικό με το δεξί.
Ο ρυθμός ήταν καλός από το ξεκίνημα και σιγά-σιγά οι παίκτες του Ντεσάν ανέβασαν ταχύτητα και ήταν πιο επιθετικοί. Οι επιθέσεις έρχονταν κυρίως από δεξιά με τους Ντεμπισί και Βαλμπουένα και οι τρικολόρ έφτασαν σε δύο περιπτώσεις μία ανάσα από το γκολ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όμως, τους σταμάτησε το οριζόντιο δοκάρι. Στο 15′ μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουένα οι αμυντικοί των Ονδούρων δεν κατάφεραν να βγάλουν την μπάλα από την περιοχή και ο Ματουιντί με σουτ έστειλε αρχικά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Βαγιαδάρες, πριν εκείνη περάσει άουτ, ενώ στο 23′ μετά την κεφαλιά του Γκριζμάν η μπάλα σταμάτησε ξανά σχεδόν στο ίδιο σημείο!
Το παιχνίδι στη συνέχεια κύλησε χωρίς φάση, με τους τυπικά γηπεδούχους να έχουν την υπεροχή, όμως να έχουν μεγάλο πρόβλημα στην τελική πάσα και να μην πατάνε περιοχή. Στο 27′ Παλάσιος και Πογκμπά δέχθηκαν από μία κίτρινη, με τον Γάλλο να κάνει σκληρό μαρκάρισμα, τον αντίπαλό του στη συνέχεια να τον πατάει και τον διαιτητή Ρίτσι να μοιράζει το… καρπούζι στη μέση. Η φάση που έκρινε το ματς έγινε στο 43′, όταν ο Παλάσιος μη έχοντας πρόθεση να πάει στην μπάλα, έπεσε πολύ άτσαλα πάνω στον Πογκμπά και ο Ρίτσε έδωσε το πέναλτι. Ο Μπενζεμά δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα και έκανε το 1-0, με τον Παλάσιος να αντικρίζει και δεύτερη – τουλάχιστον αυστηρή – κίτρινη, αφήνοντας τις Ονδούρες με 10 παίκτες.
Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με γκολ για την Γαλλία, όταν στο 48′ μετά από πανέμορφη πάσα του Βαλμπουένα, ο Μπενζεμά έκανε το πλασέ στην κίνηση, η μπάλα βρήκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια ο Βαγιαδάρες έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα του για το 2-0… Φυσικά, η συνέχεια ήταν τυπική διαδικασία, με τους Γάλλους να μην ρίχνουν ρυθμό μέχρι το 75′. Μπενζεμά (55′) και Ματουιντί (64′) έχασαν μεγάλες ευκαιρίες, πριν έρθει ο επιθετικός της Ρεάλ να κάνει το τελικό 3-0 στο 72′ με εκπληκτικό σουτ εντός περιοχής!
MVP: Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά στην επίθεση της Γαλλίας και με δύο γκολ οδήγησε τους τρικολόρ στη νίκη. Το δεύτερό του γκολ ήταν εκπληκτικό και ακόμη και αν στο μεγαλύτερο μέρος την ομάδα του χωρίς παίκτη στην περιοχή, ήταν ο πολυτιμότερος.
POINT: Φυσικά το πέναλτι και η κόκκινη στον Παλάσιος. Δεν επιτρέπεται για παίκτη της εμπειρίας του να πηγαίνει έτσι στον αντίπαλο. Η δεύτερη κίτρινη ήταν σίγουρα πιο αυστηρή από το πέναλτι. Από εκείνο το σημείο και μετά, φυσικά, το παιχνίδι ήταν τυπική διαδικασία, με τους Γάλλους να το τελειώνουν γρήγορα και να φτάνουν στη νίκη.
STAT ATTACK: Ο Νοέλ Βαγιαδάρες σε ηλικία 37 ετών και 43 ημερών έγινε ο γηραιότερος παίκτης που πετυχαίνει αυτογκόλ στην ιστορία των Μουντιάλ, σπάζοντας το ρεκόρ του Θουμπιθαρέτα. Φυσικά, το δεύτερο γκολ της Γαλλίας ήταν αποκλειστικά δικό του λάθος.
ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Το ξεκίνημα έδειξε ότι το βράδυ δε θα ήταν εύκολο για τους Γάλλους. Οι Τρικολόρ είχαν κερδίσει μόλις 1 από τα 9 τελευταία παιχνίδια τους σε φάση ομίλων, όμως αυτή τη φορά η νίκη ήταν μονόδρομος απέναντι στον πιο αδύναμο του ομίλου. Τελικά χρειάστηκε ένα πέναλτι λίγο πριν το ημίχρονο και να μείνουν οι Ονδούρες με 10 παίκτες για να έρθει το 3-0. Από συνδυασμούς μια χαρά τα πήγαν οι παίκτες του Ντεσάν, που θα πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην τελική πάσα αν θέλουν να φτάσουν ψηλότερα από το αναμενόμενο.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Ντεμπισί, Βαράν, Σακό, Εβρά, Πογκμπά (57′ Σισοκό), Καμπάγ (65′ Μαβουμπά), Ματουιντί, Γκριζμάν, Βαλμπουένα (78′ Ζιρού), Μπενζεμά
Ονδούρες (Λουίς Σουάρες): Βαγιαδάρες, Ισαγκίρε, Φιγκερόα, Μπερνάντες (46′ Τσάβες), Μπέκελες, Παλάσιος, Γαρίδο, Εσπινόσα, Νάχαρ (58′ Κλάρος), Μπένγκτσον (46′ Γκαρσία), Κόστλι
Η εξαιρετική πρωτάρα Βοσνία έβαλε δύσκολα στην Αλμπισελέστε που ξεκίνησε με το δεξί (2-1) χάρη σε αυτογκόλ με το καλημέρα και μία υπέροχη ενέργεια του Μέσι.
Ο Μέσι σκόραρε στο… ιερό της Βραζιλίας, το «Μαρακανά» και η Αργεντινή αγχωμένη, τυχερή και χωρίς πολλές καλές στιγμές, ξεκίνησε νικηφόρα (2-1) την πορεία της για να επιστρέψει σε αυτό το θρυλικό γήπεδο για τον τελικό. Ωστόσο, εάν η Αλμπισελέστε θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, θα πρέπει να αλλάξει εικόνα. Αν και πρωτάρα σε Μουντιάλ η Βοσνία της έβαλε πολύ δύσκολους γρίφους που ίσως να μην λύνονταν εάν δεν άνοιγε ο δρόμος με το αυτογκόλ του Κολάσινατς από το τρίτο κιόλας λεπτό του ματς.
Σε εκείνη τη φάση ο Μέσι εκτέλεσε το φάουλ, ο Αγουέρο πήρε την κεφαλιά και ο δεξιός μπακ της Βοσνίας με το πόδι σκότωσε την ομάδα του. Στο 13′ ο Χαΐροβιτς θα μπορούσε να ισοφαρίσει, αλλά δεν έκανε καλό κοντρόλ και τον πρόλαβε με έξοδο ο Ρομέρο. Σταδιακά οι Βαλκάνιοι έδειχναν διάθεση να πιέσουν, αλλά το παιχνίδι δεν ειχε ρυθμό και σε αυτό δεν βοηθούσε η διάταξη της Αργεντινής. Ο Σαμπέγια την είχε στήσει με 3-5-2 και τον Μέσι σε κάτι μεταξύ 10αριού και δεύτερου φορ να ξεκινάει από πίσω τις… μπούκες του.
Στο 23′ ο Μπέγκοβιτς έβγαλε τη βολίδα του Μασεράνο και στο 4-‘ ο Ρομέρο την κεφαλιά του Λούλιτς. Το Α’ μέρος δεν είχε να παρουσιάσει κάτι άλλο αξιόλογο. Στην επανάληψη όμως οι Βόσνιοι μπήκαν πολύ δυνατά. Παράλληλα, ο Σαμπέγια έριξε στο χορτάρι Γκάγο και Ιγουαΐν που έκαναν πιο ορθολογική τη διάταξη της ομάδας του και απελευθέρωσε τον Μέσι, κίνηση που λίγο αργότερα θα τον δικαίωνε. Συνέβη στο 65′, όταν εκείνος πήρε τη μπάλα, έπαιξε δύο φορές το 1-2 με τον Ιγουαΐν και μετά από προσποίηση, πλάσαρε με το αριστερό από το ημικύκλιο στο δεξί δοκάρι και μέσα, για το μόλις δεύτερο τέρμα του σε 623 αγωνιστικά λεπτά και 34 σουτ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το παιχνίδι πλέον θα άνοιγε για τα καλά. Οι Βόσνιοι πάλευαν για το γκολ που ήρθε στο 86′, όταν ο Ιμπίσεβιτς βγήκε στην πλάτη της άμυνας και από πλάγια πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Ρομέρο για το παρθενικό γκολ της χώρας του σε Μουντιάλ. Στα λεπτά που απέμεναν οι Αργεντινοί έτρεχαν στην κόντρα, αλλά γκολ άλλο δεν έβαλαν, με τον Μέσι να αστοχεί από καλή θέση στο 92′. Το φινάλε βρήκε τον ίδιο και τους συμπατριώτες του ανακουφισμένους. Η πορεία έστω και πολύ δύσκολα ξεκίνησε με «τρίποντο» και δικό του γκολ. Οσο για τους ηττημένους, εκείνοι έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία κόντρα σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο που η αλήθεια είναι πως σε αυτό το ματς δεν επιβεβαίωσε τον εν λόγω χαρακτηρισμό.
MVP: Ο Μέσι μπορεί να είχε να σκοράρει σε Μουντιάλ από το 2006, αλλά αυτό που έβαλε στο «Μαρακανά» ήταν συμβολικό. Εκτός του σκοραρίσματος όμως είχε διάθεση, κινήσεις αν και δεν του έβγαιναν όλα όπως τα ήθελε. Ηταν όμως παρών και έδειξε να έχει βρει και πάλι την ταχύτητα στο παιχνίδι του.
POINT: Η μετατροπή του 3-5-2 στο πιο ορθολογικό 4-4-2 με ελεύθερο τον Μέσι έφερε και το δεύτερο γκολ σε μία στιγμή που οι Βόσνιοι πίεζαν για το 1-1. Ηταν ξεκάθαρο πως αυτό με τους τρεις σέντερ μπακ δεν λειτουργούσε. Ειδικά ο Γκάγο έφερε ισορροπία στη μεσαία γραμμή.
STAT ATTACK: Το αυτογκόλ του Κολάσινατς σημειώθηκε στα 2 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα και ήταν το πιο γρήγορο στην ιστορία των Μουντιάλ. Το αμέσως προηγούμενο ήταν εκείνο του Παραγουανού Κάρλος Γκαμάρα από το 2006 (2 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα).
ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Η Αργεντινή δεν έπεισε σε καμία περίπτωση. Η αλήθεια είναι όμως πως μπορεί η Βοσνία να μην έχει το βαρύ όνομα, αλλά είχε τη χάρη. Ηταν δύσκολος ο αντίπαλος και μπουκωμένη η Αλμπισελέστε. Ισως το γκολ του Μέσι να τη βοηθήσει να ξεμπλοκάρει. Τόσο συνολικά όσο και το μεγάλο αστέρι της.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια): Ρομέρο, Γκαράι, Καμπανιάρο (46′ Γκάγο), Φεδερίκο Φερνάντες, Ρόχο, Σαμπαλέτα, Μασεράνο, Μάξι Ροδρίγκες (46′ Ιγουαΐν), Ντι Μαρία, Μέσι, Αγουέρο (87′ Μπίλια)
Βοσνία (Σάφετ Σούσιτς): Μπέγκοβιτς, Μπίτσακσιτς, Σπάχιτς, Κολάσινατς, Μπέσιτς, Πιάνιτς, Μούιτζα (69′ Ιμπίσεβιτς), Μισίμοβιτς (76′ Μεντουνγιανίν), Λούλιτς, Χαΐροβιτς (71′ Βίστσα), Τζέκο.