Η 8 Μάρτη καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε όλο τον κόσμο εορτάζεται ως η ημέρα που σημάδεψε τους αγώνες των γυναικών, ημέρα μνήμης των αγώνων για ίση μεταχείριση, για κοινωνική καταξίωση και παραδοχή, εν τέλει ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων μέσα στο πέρασμα του χρόνου και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων. Αυτή η ημέρα, παγκοσμίως αναγνωρισμένη, σε πολλές χώρες είναι και επίσημη αργία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορική της βαρύτητα, στιγμή ορόσημο που οι γυναίκες αγωνίσθηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, και να μην περιοριζόμαστε στη γιορτή όπως πολλοί θέλουν να μεταφέρουν.
Η Ημέρα της Γυναίκας έχει ως σκοπό να τιμήσει τη γυναίκα σε όλους τους τομείς που αυτή προσφέρει. Η Γυναίκα ως μητέρα και θεμέλιο της κοινωνίας αλλά και ως προσωπικότητα με έργο στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Η Γυναίκα που είναι κόρη, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη και ανταπεξέρχεται ικανότατα σε όλα όσα ζητάει από αυτή η σύγχρονη κοινωνία. Γυναίκες της διπλανής πόρτας που δίνουν τον δικό τους αγώνα μέσα και έξω από το σπίτι, νοικοκυρές, υπάλληλοι, ερευνήτριες, αγρότισσες της υπαίθρου, που προσπαθούν να είναι ο εαυτός τους και συγχρόνως να διδάξουν, να χειραφετήσουν, να μεταδώσουν αξίες, ιδανικά και οράματα στο περιβάλλον τους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ιδιαίτερη βέβαια μνεία πρέπει να αποδώσουμε στην άνεργη γυναίκα που μέσα από άπειρες αντιξοότητες και δυσκολίες κάνει τα πάντα να ορθώσει ψηλά το κεφάλι και να διαγράψει τη δική της πορεία με όπλο την αξιοπρέπειά της.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 8 Μάρτη 2009 ως «Γυναίκες και άντρες ενωμένοι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών». Είναι παρά πολλά τα παραδείγματα της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης των γυναικών όλων των ηλικιών. Γυναίκες που υπόκεινται σε εξαθλίωση, εξαχρείωση, εμπορευματοποίηση όχι μόνο σε επίπεδο μικρής κοινωνίας αλλά και παγκοσμίως. Όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό το φαινόμενο που μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία και φανερώνει τις αδυναμίες της. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η εφαρμογή των ήδη θεσπισμένων κανόνων για την ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση των γυναικών, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν απολαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία.
Η ελληνική πραγματικότητα φανερώνει άπειρες γυναίκες πρωταγωνίστριες που μέσα στον στρόβιλο της σημερινής κοινωνίας συνδυάζουν οικογένεια, καριέρα και προσωπική καταξίωση. Ωστόσο, η θέση της γυναίκας δεν έχει ακόμα πλήρως αποκατασταθεί, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της διάστασης μεταξύ νομικής κατοχύρωσης και έμπρακτης εφαρμογής των νόμων, και εν μέρει οφειλούμενη στο γεγονός ότι την ισοτιμία μεταξύ των δύο φίλων θα την φέρουν και οι άνθρωποι με την κατάργηση της διαιώνισης κάποιων κοινωνικών στερεοτύπων, κάτι που δυστυχώς έμπρακτα δεν λαμβάνει χώρα ούτε στις μέρες μας. Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη γυναίκα όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και σε όλους τους τομείς που αυτή δραστηριοποιείται, όπως στο πολιτικό, στον οικονομικό, στον επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα.
Η Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να θεωρείται γιορτή. Είναι μια ημέρα συμβολική που πρέπει να μας θυμίζει όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει προς της κατεύθυνση της ισότητας των δύο φίλων, και ότι αυτά που θα ακολουθήσουν είναι ακόμη πολλά. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποδίδουμε φόρο τιμής στη Γυναίκα κάθε ξεχωριστή μέρα του χρόνου ώστε ως κοινωνία να αναδείξουμε το είδος και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η Γυναίκα είναι απαραίτητη στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πατρίδα.
Γυναίκα, της ψυχής μου ξένη
Το ξάφνιασμά σου μου απομένει
Ωραία γυναίκα αγαπημένη,
Το βράδυ αυτό το ανόητο, σήμερα
Και των ματιών σου οι μαύροι κρίκοι
Και της νυχτιάς η ανάερη φρίκη…
Γυναίκες μόνες, αγριολούλουδα της γης της νύχτας ανεμώνες,
φθινοπωριάτικης βροχής ατίθασες σταγόνες,
σκόρπια φωτάκια ζεστασιάς μες στους χειμώνες
Σκόρπιοι στίχοι: Γ. Σεφέρη και Αν. Μουτσάτσου
Η υπεύθυνη Γυναικών
ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ Κοζάνης
Τσιάμη Σούζη