Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε εάν ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι για να συμβάλλουμε στην προστασία του και στις κλιματικές αλλαγές. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διατήρηση των υδατικών πόρων. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εξοικονόμησης νερού, που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα οικοσυστήματα. Με μεθόδους που ήδη εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές, υπάρχει η τεχνογνωσία να προωθηθούν τεχνικές και μέτρα ώστε να αξιοποιηθεί κάθε σταγόνα νερού, μειώνοντας την πιθανότητα λειψυδρίας, προστατεύοντας το περιβάλλον και κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις δαπάνες και επενδύσεις για το νερό: οι αγρότες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση 10-50%, οι βιομηχανίες 40-90%, οι καταναλωτές 30-40%, χωρίς να θυσιάσουν την απαίτηση για καθαριότητα, υγιεινή και υψηλή ποιότητα ζωής.
Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ο ενεργός ρόλος των νέων καθώς και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η οργάνωση ΝΕΟΙ στην προσπάθειά της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους παραθέτει 10 χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.
Ο Δεκάλογος εξοικονόμησης Νερού στο σπίτι:
1. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τη βρύση ανοιχτή
2. Το ίδιο και όταν ξυρίζεστε.
3. Βεβαιωθείτε ότι το καζανάκι της τουαλέτας δεν τρέχει. Ειδάλλως καλέστε έναν υδραυλικό να το επιδιορθώσει άμεσα.
4. Περιμένετε το πλυντήριο ρούχων να γεμίσει για να πλύνετε τα ρούχα σας και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εάν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.
5. Ελέγξτε όλες τις βρύσες του σπιτιού εάν στάζουν και επιδιορθώστε αυτές. Με αυτή την πράξη μπορείτε να σώσετε 1.600 λίτρα νερού μηνιαίως ανά βρύση.
6. Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους. Ετησίως 21.000 λίτρα νερού ανά άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται στο ντους.
7. Όταν πλένετε το αυτοκίνητό μόνοι σας, μην αφήνετε το λάστιχο να τρέχει. Χρησιμοποιείστε ένα κουβά που έχετε γεμίσει με νερό και το λάστιχο κατά το ξέβγαλμα.
8. Για το πότισμα του κήπου χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα ψεκασμού.
9. Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη που έχετε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό και μην αφήνετε τη βρύση άσκοπα ανοιχτή. ‘Έτσι θα σώσετε περίπου 33 έως 48 λίτρα.
10. Για να ξεπλύνετε τα πιάτα μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα στο νεροχύτη. Προσπαθήστε να κλείνετε τη βρύση ή χρησιμοποιείστε το δεύτερο νεροχύτη εάν υπάρχει για το ξέβγαλμα.
Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και των υδάτινων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ζωή, ο οποίος σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του. Στην Ελλάδα οι υδάτινοι πόροι είναι θέμα διαχείρισης και όχι επάρκειας. Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Η προσπάθεια εξοικονόμησης νερού στο σπίτι είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας νέας στάσης απέναντι στη χρήση του νερού. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί με το σωστό τρόπο να συμβάλλει στη διατήρηση και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος.
Για τους δημοσιογράφους:
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με την επωνυμία «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» και διακριτικό τίτλο «Ν.Ε.Ο.Ι.» έχει ως βασικό της στόχο να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, να ενισχύει τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στα κοινωνικά δρώμενα και τέλος να προάγει την Ευρωπαϊκή συνεργασία και το διάλογο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Μ.Κ.Ο. «Ν.Ε.Ο.Ι.» αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος, του εθελοντισμού κ.α. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες αυτές εκφράζονται και πραγματοποιούνται με την εκπόνηση ερευνών και μελετών, τη διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων, όπως ημερίδες και συνέδρια, την έκδοση έντυπου υλικού, τη διοργάνωση συμβολικών ακτιβιστικών ενεργειών, τη συμμετοχή σε εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις, σε όργανα συμμετοχικών διαδικασιών και σε διαδικασίες δημοσίου διαλόγου.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 384025 & 2310 232418 Fax: 2310 384026