

Ελλάδας, συνέβαλαν στην εκδήλωση Πολιτισμού «Η Διαχρονική γυναίκα της Θήρας – Η Ελληνίδα του κάλλους», που οργάνωσαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στην ιστορική Σαντορίνη, που αποτελεί ανυπέρβλητο δείγμα ζωγραφικής δεινότητας της φύσης.
Οι γυναίκες του χορού (Συνεδριακό κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός Σαντορίνη)
Οι λευκές αέρινες δημιουργίες των πέντε γυναικών του χορού από υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας, που φόρεσαν οι κοπέλες, φέρουν την υπογραφή της σχεδιάστριας Βάσιας Τζοτζοπούλου, η οποία δήλωσε πως: «Εμπνεύστηκα από τις εικόνες, από τις τοιχογραφίες των γυναικών της Σαντορίνης. Δεν ήταν στόχος μου να κάνω μια αντιγραφή, γιατί αυτό δεν έχει το στοιχείο της έμπνευσης.
Ο στόχος μου είναι βλέποντας αυτές τις υπέροχες τοιχογραφίες, να δω ποια στοιχεία θέλω να χρησιμοποιήσω, και να κάνω τη δική μου πρόταση.
H σχεδιάστρια Βάσια Τζοτζοπούλου ανάμεσα στις γυναίκες του χορού που φορούν τις δημιουργίες της. Από αριστερά Όλγα Πετρίδου, Μαρία Λουίζα Ξαγοράκη, Νίκη Δελή, Βάσια Τζοτζοπούλου, Ειρήνη Ζαμπέλη & Φύλλια Ντζιούνη
Τα ρούχα αυτών των γυναικών είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι φούστες τους είχαν πολλές πτυχώσεις. Πήρα λοιπόν τις πτυχώσεις και χρησιμοποιώντας το ζέρσεϊ σαν ύφασμα, έκανα την δική μου οπτική αυτών των γυναικών.
Μαρία Λουίζα Ξαγοράκη, Ειρήνη Ζαμπέλη, η make up artist της Dior Δέσποινα Τσούλκα, Νίκη Δελή, η Senior Hair Stylist του Hair Shop Γεωργία Θεοδωράκη, Φύλλια Ντζιούνη, η μακιγιέρ από το Hondos Center Σαντορίνης Άννα Φωτιάδου και η σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου
Στην εκδήλωση Πολιτισμού διεξήχθη δραματοποιημένη αφηγηματική ιστορία και χορευτικό δρώμενο, με πρωταγωνίστρια την έφηβη Πασιφάη, στο στάδιο της μύησης προς την ενηλικίωσή της, σε κείμενα της μουσικολόγου Φύλλιας Ντζιούνη, που επιμελήθηκε η Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη και αφηγήθηκαν η ίδια και ο Κωστής Λυμπερόπουλος.
Ο ηθοποιός Burak Hakki, Εκπρόσωπος των Βραβείων στην Τουρκία, η σχεδιάστρια Βάσια Τζοτζοπούλου και η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη
Η χορεύτρια & χορογράφος Νίκη Δελή
Τον ρόλο του κοριτσιού ενσάρκωσε η 17χρονη Μαθήτρια Λυκείου, Χορεύτρια Νίκη Δελή, που έκανε και τις χορογραφίες της παράστασης. Η λαμπερή Νίκη Δελή, ανέφερε ότι: «Έζησα μια εξαιρετική εμπειρία. Καταρχάς χορογράφησα δυο χορούς της παράστασης πάνω σε αρχαιοελληνική μουσική. Αυτό απαιτούσε μελέτη για να αποδοθούν χορευτικές φιγούρες που προέρχονται από την αρχαιότητα.
Πρόσθεσα και σύγχρονα στοιχεία και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από όλες τις κοπέλες που χόρεψαν.
Ταυτόχρονα υποδύθηκα το κορίτσι στο στάδιο της μύησης… μέσα στα υπέροχα φορέματα, τα μοναδικά κοσμήματα του Γιώργου Πονηρού, με ένα εκπληκτικό μακιγιάζ και το υπέροχο χτένισμα αισθάνθηκα ότι έγινα μια από εκείνες τις γυναίκες του 17ου αιώνα και ειδικά όταν χόρεψα μόνη μου.
Για μένα είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αναδειχτεί η τεράστια ιστορία μας».
Όλγα Πετρίδου, γυναίκα Θηραία του χορού & στο ρόλο της μητέρας Οινόης

Έκανα πράγματα, που ούτε είχα διανοηθεί ότι μπορούσα να κάνω, και θα το έκανα ευχαρίστως πάλι από την αρχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ τα Βραβεία, που μου έδωσαν την δυνατότητα να ζήσω αυτές τις στιγμές ευτυχίας».
Οι εθελόντριες, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να συμβάλλουν με καρδιά και μεράκι στην σημαντική εκδήλωση Πολιτισμού, στο αξεπέραστο σε ομορφιά νησί, που τόσο έχει αγαπηθεί, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα:

Έδειχναν τόσο κομψές και τόσο καλοντυμένες! Τα στολίδια τους, τα μαλλιά τους, τα ρούχα τους, όλα τόσο προσεγμένα, όσο θα ζήλευαν πολλές γυναίκες σήμερα. Έβλεπα τις μακριές φούστες, τα περίτεχνα κοσμήματα και αναρωτιόμουν από που εμπνεύστηκαν εκείνες.
Οι αρχαίες Θηραίες ζούσαν αρμονικά με τη φύση και με λατρεία προς αυτή. Αυτό φαίνεται και στην τοιχογραφία της «θεάς», που τα κοσμήματά της είναι εμπνευσμένα από τη φύση! Έδειχναν φιλάρεσκες και δυναμικές…
Φύλλια Ντζιούνη σε ρόλο αρχαίας Θηραίας
αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω τόσα πράγματα για την προϊστορική γυναίκα της Θήρας, στοιχεία για τον καλλωπισμό της, τον τρόπο ζωής της, να τη ζωντανέψω, να την παρουσιάσω στο ευρύ κοινό, να νιώσω για μια στιγμή σαν να ταξιδεύω στο χρόνο, να έχω βγει από μια εποχή, που σήμερα μοιάζει παραμύθι.

Είναι τιμή για τη Σαντορίνη, που έγινε ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Αναδεικνύεται ο τόπος και η όλη οργάνωση μέσα από το μαγευτικό περιβάλλον της Σαντορίνης. Προβάλλεται για μια ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο η ομορφιά και η ιστορία του νησιού μας».
Οι μακιγιέρ, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κατάφεραν να βάψουν το πρόσωπο των νεαρών εθελοντριών με γνώμονα το πρόσωπο των γυναικών στις τοιχογραφίες.
Δέσποινα Τσούλκα, Μακιγιέρ της Dior: «Είναι μεγάλη τιμή για τον καθένα να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός. Κυρίως νιώθω τιμή, που συμμετείχα σε αυτή την εκδήλωση με τη προσωπική μου δουλειά και «ζωντάνεψα» στο πρόσωπο των γυναικών του σήμερα, εκείνο των όμορφων αρχαίων Θηραίων.
H Dior μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης και τα Hondos Center Σαντορίνης. Η make up artist της Dior, Δέσποινα Τσούλκα αποτυπώνει το μακιγιάζ της αρχαίας Θηραίας στο πρόσωπο της Νίκης Δελή
Υπάρχουν πολλά ωραία μέρη στην Ελλάδα με πλούτο αρχαίας ιστορίας. Θεωρώ ότι η Σαντορίνη, είναι ένα μέρος απλά μαγικό, που δίνει μεγαλύτερη έκταση σε τέτοια πολιτιστικά δρώμενα».


Η make up artist Άννα Φωτιάδου βάζει τις τελευταίες πινελιές στην Μαρία Λουίζα Ξαγοράκη

Η Γεωργία Θεοδωράκη δημιουργεί περίτεχνο κότσο στη Γκόλφω Μυτιληναίου
Με χαροποίησε ιδιαίτερα πως ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός έλαβε χώρα σε αυτό το υπέροχο νησί, που λέγεται Σαντορίνη, και αισθάνθηκα ιδιαίτερη συγκίνηση, που τόσο ατμοσφαιρικά μας μετέφερε μέσα στο χρόνο, από τη μύηση στην ενηλικίωση της Θηραίας καλλονής».
Δυο γυναίκες που συμπλήρωσαν επικουρικά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ανέφεραν για την συμμετοχή τους.

Αγγελική Τριάντη, Δημοσιογράφος:
«Ένιωσα τιμή, αγαλλίαση και συγκίνηση, που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσθέσω ένα λιθαράκι στην σπουδαία εκδήλωση Πολιτισμού για την αρχαία Θηραία των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, το πρότυπο γυναικείου κάλλους, που έλαβε χώρα στην Σαντορίνη, με την ιστορία, την ιδιαίτερη γεωλογική μορφή, την παράδοση, τον πολιτισμό και την άγρια ομορφιά από τη σμιλεμένη έκρηξη του ηφαιστείου.Αγγελική Τριάντη & Γκόλφω Μυτιληναίου
Όλγα Παυλίδου, Νίκη Δελή & Αγγελική Τριάντη
Άξιο είναι, που στις ημέρες μας, που χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια κρίση των αξιών, των θεσμών, του πνεύματος και της ηθικής, τελούνται από εθελοντές, σημαντικές εκδηλώσεις στην ευλογημένη μας πατρίδα, με την μακραίωνη ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό, την Ελλάδα, που αγαπιέται και πολεμάται».

Γκόλφω Μυτιληναίου – Σκούφου, Γενική Διευθύντρια «Γαιοκάρπι»: «Στο άκουσμα και μόνο αυτής της ιδέας, το μυαλό μου ταξίδεψε βαθιά μέσα στο χρόνο. Σκέφτηκα πόσα πολιτιστικά γεγονότα έχουν γράψει την ιστορία αυτού του τόπου. Άλλο ένα ήρθε να προστεθεί την συγκεκριμένη ώρα, τον συγκεκριμένο χρόνο, στο συγκεκριμένο μέρος. Η αναβίωση της γυναίκας της προϊστορικής Σαντορίνης των τοιχογραφιών, ήταν καθαρά μια ευχάριστη και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Μεταφέρθηκα σε μία άλλη διάσταση, πήρα γεύση από τον πολιτισμό τους, τον τρόπο ζωής τους και την ομορφιά τους. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό μου.
Σαντορίνη! Ένα νησό σμαραγδένιο, που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της μάνας γης! Μία τοποθεσία που σου προκαλεί αισθήματα περηφάνιας και ευθύνης για την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορία της Θήρας του παρελθόντος, της Σαντορίνης του σήμερα, είναι ένα ταξίδι μαγευτικό με απεικονίσεις πόνου, χαράς, αλλά και γοητείας».



Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με τον κοσμηματοποιό Τάσο Θεοδωρακέα, στέλεχος των G.Sciacca