Στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε χώρο της ΑΕΒΑΛ προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), καθώς εξασφάλισε την έγκριση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα αναπτυχθεί σε έκταση 5 στρεμμάτων της ΑΕΒΑΛ, στη θέση ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας, θα είναι ισχύος 99,9 kW (κιλοβάτ) και στόχος της διοίκησης της επιχείρησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της επένδυσης για να λειτουργήσει το πάρκο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΗΠ στην τελευταία συνεδρίασή του έκανε αποδοχή της εγκεκριμένης άδειας από τη ΡΑΕ και έλαβε απόφαση να ανατεθεί σε σύμβουλο η επένδυση, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση και αν δεν εξευρεθεί άμεσα κάποιο πρόγραμμα για την επιδότησή του θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζει η ΔΕΤΗΠ εγκαθίσταται στο χώρο της ΑΕΒΑΛ επειδή στο συγκεκριμένο χώρο δημιουργείται το ενεργειακό κέντρο του δήμου Πτολεμαΐδας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Κώστας Πολυχρονίδης μιλώντας στον «Π» και επισήμανε ότι η επιχείρηση έχει αποκτήσει ήδη σημαντική εμπειρία από τη λειτουργία του πιλοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού που έχει εγκατεστημένο στο χώρο του Αντλιοστασίου της ΔΕΤΗΠ στο Αγροκήπιο.
«Η ΔΕΤΗΠ διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία, καθώς εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί ένα μικρό φωτοβολαταϊκό σταθμό, ισχύος 1,7 kW στο χώρο του Αντλιοστασίου της Τηλεθέρμανσης», είπε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του σταθμού είναι «πολύ ενθαρρυντικά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας αφού είναι πάνω από όσα αναμέναμε. Καθώς, τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του είναι πάνω από τον αποδεκτό μέσο όρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η εμπειρία αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο στήσιμο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου πλέον.
Το οικονομικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει περί τις 700.000€. Όλα όμως δείχνουν ότι το έργο θα είναι βιώσιμο, αν και το οικονομικό κόστος για τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΤΗΠ είναι μικρό μπροστά στην επίτευξη του στόχου του δήμου Πτολεμαΐδας που είναι να εισάγει τη χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην περιοχή της Εορδαίας και να συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΤΗΠ τόνισε επίσης ότι στόχος της διοίκησης της επιχείρησης και της δημοτικής αρχής είναι να ξεκινήσει άμεσα η επένδυση και να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ώστε να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερο σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ