Μεγαλύτερη συμμετοχή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα και επιτάχυνση της υλοποίησης των σχετικών επενδυτικών σχεδίων, υπόσχεται ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε ο Υπουργός στον βουλευτή Κοζάνης Νίκο Τσιαρτσιώνη, απαντώντας σε ερώτημά του σχετικά με την επανεξέταση της κατανομής της ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας.
Στην απάντηση του προς τον κ. Τσιαρτσιώνη ο κ. Φώλιας τονίζει τα εξής:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας ενημερώνουμε ότι εντός του Οκτωβρίου 2008, πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση της μεγαλύτερης συμμετοχής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα και την επιτάχυνση της υλοποίησης των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. Η σχετική ρύθμιση προέκυψε έπειτα από μακρό διάστημα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την υπέρβαση του υφιστάμενου προγράμματος, με εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί ως σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής ή άδεια παραγωγής για τα θετικά αξιολογηθέντα. Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.
Εφόσον αδειοδοτηθεί μεγάλο μέρος αιτήσεων και για την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, θα ξεκινήσει σταδιακή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), βάσει της ημερομηνίας σύνδεσης του έργου στο Σύστημα, η οποία ακολουθεί τη μείωση του κόστους του σχετικού εξοπλισμού. Η εν λόγω μείωση σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών, διατηρεί την ελκυστικότητα των επενδύσεων.
Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, προωθείται ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών με κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.
Περαιτέρω, προκειμένου να εξεταστεί η υφιστάμενη κατάσταση στην ανάπτυξη των ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), να επιλυθούν οι δυσκολίες στην υλοποίηση σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου ανάπτυξης των ΑΠΕ με τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης, έχει ήδη συγκροτηθεί στο ΥΠ.ΑΝ., Επιτροπή και Ειδική Ομάδα Εργασίας (Απόφαση Δ6/Φ1/οικ.15974/27.06.2008, ΔΕΗ Υ.Ο.Δ.Δ. 281/01.07.2008) με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων της αγοράς, επιστημονικών φορέων και ΜΚΟ».