Η Σιάτιστα τίμησε χθες με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα την 97η επέτειο απελευθέρωσής της από τους Τούρκους.
Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Φίλιο Γεώργιο, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου του 1912 κατά την οποία απελευθερώθηκε η Σιάτιστα από τον τουρκικό ζυγό. Η μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912 υπήρξε σταθμός και κορυφαία έκφραση στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σιάτιστας, τον Νομάρχη Κοζάνης, το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, το Στρατηγό Διοικητή του Α’ Σ.Σ. Κοζάνης, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, το Δήμαρχο Ασκίου, τον Δήμαρχο Βάμου, τον Δήμαρχο Βουκολιών, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κολυμβαρίου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, και εκπροσώπους Συλλόγων της περιοχής Κισσάμου της Κρήτης, της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Συλλόγων Κρητών Ν. Χανίων, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης και απογόνων Κρητών Αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση στην κεντρικό οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Σιάτιστας, μέλη Συλλόγων της Κρήτης, της φιλαρμονικής και διμοιρίας του Α’ Σώματος Στρατού Κοζάνης, και της Φιλαρμονική του Δήμου Σιάτιστας.
Ακολούθησε δεξίωση από το Δήμο στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» για όλο τον κόσμο.
Η Δημοτική Αρχή Σιάτιστας συγχαίρει όλους τους μαθητές για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση, καθώς και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων. Επίσης, ευχαριστεί και συγχαίρει το Α’ Σ.Σ. Κοζάνης, τους εκπροσώπους Συλλόγων της Κρήτης, και τη Φιλαρμονική του Δήμου για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, αλλά και όλο τον κόσμο, από τη Σιάτιστα, την ευρύτερη περιοχή και το νομό Χανίων της Κρήτης, που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και καταχειροκρότησαν την παρέλαση.
Το βράδυ τα 3ης Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων πραγματοποίησε το καθιερωμένο Κρητικό γλέντι στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» παρουσία της Δημοτικής Αρχής και υπαλλήλων του Δήμου. Κατά την έναρξη της βραδιάς έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου Σιάτιστας και του Προέδρου της Ομοσπονδίας, του Δημάρχου Βάμου Ν. Χανίων και των Προέδρων Συλλόγων Κρητών. Ακολούθησε παρουσίαση κρητικών χορών από το χορευτικό τμήμα της Ομοσπονδίας, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν υπό τους ήχους της Κρητικής λίρας και γεύτηκαν το σιατιστινό κρασί.