Με μία ιδιαίτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Πτολεμαΐδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, τίμησε την 54η Οκτωβρίου «Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών».
Ήταν μία απόδοση τιμής και σεβασμού σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που με τον αδιάκοπο μόχθο, την συνεχή αγωνία και το πάθος για το δύσκολο έργο τους, συμβάλλουν καθοριστικά στην παιδεία των πολιτών των σύγχρονων κοινωνιών.
Αναφερόμενη στην διοργάνωση, η πρόεδρος του Συλλόγου Αικατερίνη Ασπράγκαθου, τόνισε πως: «το Δ.Σ. αποφάσισε να υιοθετήσει το ετήσιο αφιέρωμα στον εκπαιδευτικό, που καθιέρωσε η 26η Σύνοδος της UNESCO με στόχο να προβάλει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου της σημασία του έργου, που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί για την ατομική και συλλογική πρόοδο και ευημερία καθώς και για την πολύτιμη προσφορά τους στην παιδεία και στον πολιτισμό, « Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό, καθώς αφορά το κύρος των εκπαιδευτικών στην κοινωνία » επισήμανε η Σχολική Σύμβουλος Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης Ελένη Μπαμπίλα . Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο οποίος είναι και εκπαιδευτικός, υπογράμμισε πως : < παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να προσφέρουν ένα πολυδιάστατο έργο με ζήλο και επιμονή μεταδίδοντας γνώσεις και αξίες στα παιδιά > ενώ συνεχάρη τον διοργανωτή Σύλλογο για την πρωτοβουλία του. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης ο οποίος με γλαφυρότητα και παραστατικότητα ( προβολή εικόνων ) ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα : « Προϊστορικές Βραχογραφίες – Βραχογραφήματα . Πρώτα εργαλεία σκέψης, επικοινωνίας και αποθήκευσης της γνώσης ».
Ο εισηγητής έκανε μια γενική αναφορά στα « βραχογραφληματα » δηλαδή στα χαραγμένα ή λαξευμένα σύνολα παραστάσεων ή συμβόλων και γραμμάτων που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με διάφορες τεχνικές πάνω σε επιφάνειες βράχων . Ο κ. Χατζηλαζαρίδης διευκρίνισε ότι τα βραχογραφήματα βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης και θεματολογία τους είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν και μελετούνται περίπου από το 1960 και αποτελούν σημαντικά πολιτισμικά μνημεία . Το σίγουρο είναι πως η εισήγηση αυτή θα αποτελέσει ένα δυνατό ερέθισμα και μια πηγή πληροφόρησης για μια ουσιαστική <γνωριμία> με τα Ελληνικά βραχογραφήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η εκδήλωση διανθίστηκε από τις υπέροχες μελωδίες της Σοφίας Συμεωνίδου, ενώ λειτούργησε και μια μικρή έκθεση βιβλίων με έργα εκπαιδευτικών συγγραφέων .
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ