Στο πλαίσιο της έκθεσης DAIRY EXPO 2013, η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα με τη MEAT DAYS 2013 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo,
θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου επιστημονική ημερίδα με θέμα την Ελληνική Παραγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.
Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση της κατάστασης του πρωτογενή τομέα της χώρας μας όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος, τυριού και συναφών προϊόντων, η προβολή των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος της μεταποίησης, η ανάδειξη των νέων τεχνολογιών που αφορούν τη γαλακτοκομία και τυροκομία, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των τομέων αυτών.
Την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την οργανωτική η εταιρεία o.mind Creatives.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα εξής: Πρωτογενής τομέας, Μεταποίηση (Χημεία, Μικροβιολογία, Τεχνολογία, Ποιοτικός έλεγχος), Νομοθεσία, Νέες τεχνολογίες – Εξοπλισμός, Πιστοποίηση ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10.30 – 10.50 Προσέλευση – Εγγραφές
10.50 – 11.00 Χαιρετισμοί Επισήμων και Διοργανωτών
11.00 – 11.15 Η δυναμική του μετακινούμενου συστήματος εκτροφής αιγοπροβάτων στην Ελλάδα
Επιδράσεις στη βιοποικιλότητα – οικοσύστημα και η χρησιμότητά του στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών
Ζδράγκας Α., Μητσόπουλος Ι., Σαμούρης Γ., Βαφέας Γ., Παπαδόπουλος Θ. και Λάγκα Β.
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ- Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
11.15 – 11.30 Ανάλυση της αλυσίδας εμπορίας του γάλακτος προβάτων και αιγών στην Ήπειρο: Περιορισμοί και δυνατότητες
Τζουραμάνη Ε. 1 , Λίγδα Χ. 2 , Σωσσίδου Ε. 2
1 ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών & Κοινωνιολογικών Ερευνών
2 ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκη
11.30 – 11.45 Αλμεγή και ψύξη γάλακτος: Χρήση παγολεκανών στη συντήρηση και μεταφορά του γάλακτος
Παρουσίαση από εκπρόσωπο της εταιρείας MILKPLAN
11.45 – 12.00 Ελληνικό σήμα γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων
Σπέντζου Μ., Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Προδιαγραφών ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
12.00 – 12.15 Έλεγχος και πιστοποίηση τυροκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
Παθιάκη Ε., Χημικός, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Γενική Δ/νση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, Τμήμα Πιστοποίησης
12.15 – 12.30 Προστασία τροφίμων και εφοδιαστική αλυσίδα
Νούλης Α., Χημικός, Διευθυντής Ανάπτυξης LRQA για Ελλάδα, Εταιρεία Lloyd’s
12.30 – 12.45 Διάλειμμα
12.45 – 13.00 Αντιοξειδωτικά συστατικά παραδοσιακών ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων
Σιραγάκης Γ., Χημικός M.Sc., Food Allergens Lab
13.00 – 13.15 Μικροβιολογική ασφάλεια γαλακτοκομικών προϊόντων: Από την πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν
Σκανδάμης Π., Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφης του Ανθρώπου–Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13.15 – 13.30 Φυσικοχημικά και διαθρεπτικά χαρακτηριστικά προϊόντων με βάση το γάλα και τα δημητριακά
Χατζή Κ., Ζωίδου E., Μασσούρας Θ.
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13.30 – 13.45 Η άλμη ως μέσο ωρίμανσης και διατήρησης των τυριών
Μοάτσου Γ., Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου,
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας–Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13.45 – 14.00 Μελέτη της ωρίμανσης και συντήρησης λευκών τυριών αλμης σε δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας
Μασσούρας Θ. 1, Σακκάς Λ. 1, Ζωϊδου Ε. 1, Μοάτσου Γ. 1, Μοσχοπούλου Α.1, Παπαθεοδώρου Κ. 2
1 Εργαστήριο Γαλακτοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2 SHM Hellas ΑΕΒΕ, ΠΗΛΙΟΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ
14.00 – 14.15 Νέα προϊόντα τυρογάλακτος με μειωμένα λιπαρά
Δημόπουλος Ε., Ανδρεαδάκη Ι., Ζωίδου Ε., Μασσούρας Θ., Καμιναρίδης Σ.
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
14.15 – 14.30 Γάλα γαϊδούρας: Μια σύγχρονη διατροφική πρόκληση;
Γιαννοπούλου Α., Καμπά Α., Νικολοπούλου Α., Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Ερωτήσεις – Συζήτηση
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν