Στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας εκδικάστηκε χθες η αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τον πρώην δήμο Πτολεμαΐδας, ο οποίος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την απομάκρυνση της κεραίας της εν λόγω εταιρείας από την περιοχή του Αγίου Στεφάνου, καθώς το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης είχε κάνει δεκτή την αγωγή που κατατέθηκε από την τότε δημοτική αρχή το 2007 για διακοπή λειτουργίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, αφού η εταιρεία που την τοποθέτησε δεν διέθετε μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 3-4 μήνες περίπου, όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Εορδαίας Ευθύμιος Λιάκος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το εφετείο θα εκδώσει θετική απόφαση, αποδεχόμενο την πρωτόδικη θετική απόφαση με αριθμό 80/2009 του δικαστηρίου που εξέτασε την αγωγή του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας που είχε κατατεθεί το 2007 για λογαριασμό των κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνση της κεραίας λόγω της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στην οποία απέδιδαν τα πολλαπλά κρούσματα καρκινογένεσης σε κατοίκους της περιοχής.
Ανέφερε μάλιστα ότι στο μεταξύ αναμένεται από μέρα σε μέρα και η έκδοση της απόφασης του εφετείου Δυτικής Μακεδονίας για την κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Cosmote, καθώς εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο η έφεση που κατέθεσε η εταιρεία εναντίον της πρωτόδικης απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε το δήμο Πτολεμαΐδας, διατάσσοντας την απομάκρυνση της εν λόγω κεραίας από την ταράτσα του κτηρίου του ΟΤΕ- απέναντι δηλαδή από την παιδική χαρά που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση της κεραίας της Cosmote η απόφαση του δικαστηρίου για απομάκρυνση της κεραίας ήταν άμεσα εκτελεστή, με συνέπεια να αποκαθηλωθεί και να απομακρυνθεί η κεραία από το κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την κεραία της WIND στον Άγιο Στέφανο, καθώς το δικαστήριο έκανε μεν δεκτή την αγωγή του δήμου, η απόφασή του όμως για απομάκρυνση της κεραίας δεν ήταν άμεσα εκτελεστή.
Για την ιστορία πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο αγώνας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Πτολεμαΐδα μετρά περισσότερο από 10 χρόνια, καθώς το 2001, επί θητείας του πρώην δημάρχου Πτολεμαΐδας Σταύρου Φραγκουλίδη, είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για λογαριασμό των κατοίκων του Αγίου Στεφάνου, θέλοντας να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους να διαβιούν σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα είναι εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο δικαστικός αγώνας ενάντια στις κεραίες συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο θητειών της δημαρχίας Γρηγόρη Τσιούμαρη, καθώς είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα και εν συνεχεία αγωγές τόσο για την κεραία του Αγίου Στεφάνου όσο και για την κεραία της Cosmote, ενώ ταυτόχρονα χωροθετήθηκε και πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Κουρί, έξω δηλαδή από την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































