Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας.. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που θα ολοκληρώσουν την επιτυχία της περιόδου αυτής. Η γυναίκα οφείλει, και στον εαυτό της αλλά και στο παιδί της, να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να αντλήσει τα δυνατότερα οφέλη που μπορεί να τις παρέχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία σε σχέση με την διατροφή που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Πόσα κιλά πρέπει να πάρω κατά την εγκυμοσύνη;
Τα κιλά που πρέπει να βάλει κάθε γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη εξαρτώνται από το βάρος που είχε κατά τη στιγμή της σύλληψης. Το 1ο τρίμηνο το βάρος της μητέρας πρέπει να μεταβληθεί ελάχιστα, και η αύξηση του βάρους αναμένεται στη διάρκεια του 2ου και του 3ου τριμήνου.
Κατάσταση βάρους της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη Προτεινόμενη αύξηση βάρους (kg)
Ελλειποβαρής (ΔΜΣ<18,5 kg/m2) 12,5-18,0
Φυσιολογική (ΔΜΣ 18,5-24,9 kg/m2) 11,5-16
Υπέρβαρη (ΔΜΣ 25-29,9 kg/m2) 7-11,5
Παχύσαρκη (ΔΜΣ>30 kg/m2) 6,8
Έφηβες 12,5-18,0
Έγκυες με δίδυμα 16,0-20,5
*Institute of Medicine Issues new Guidelines on Pregnancy weight gain. (May 28, 2009)
Τα κιλά που πρέπει να αυξηθούν σε κάθε γυναίκα είναι τα συγκεκριμένα που βλέπουμε παραπάνω, και κάθε περαιτέρω αύξηση είναι λόγω αυξημένης κατανάλωσης τροφής και όχι εγκυμοσύνης. Κανονικά η γυναίκα με το που γεννάει πρέπει να έρθει στο βάρος της πριν την εγκυμοσύνη με απόκλιση + 2-3 κιλά.
Τι τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν οι εγκυμονούσες;
Τα τρόφιμα που πρέπει να μην υπάρχουν στη διατροφή της εγκύου είναι τα εξής:
• Μεγάλα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. Τα ψάρια αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδράργυρο, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αποβολή.
• Ωμά, μέτρια μαγειρεμένα ψάρια. Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ψαριών (σούσι), καπνιστών ψαριών ή ψάρια που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.
• Ωμά, μέτρια μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά. Δεν επιτρέπεται οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα να καταναλώνουν τρόφιμα μέτρια ψημένα, με αίμα. Μαγειρέψτε σωστά τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε.
• Μη παστεριωμένα τυριά. Τυριά όπως το γαλλικό Brie, το ροκφόρ, το τυρί Camambert, το κατσικίσιο τυρί του Altenburg, κάποια μεξικάνικα τυριά όπως το Queso blanco, Queso fresco, Panela και γενικά τυριά τα οποία έχουν διάφορα βακτήρια (μούχλα) και περίεργο χρώμα.
Μπορώ να καταναλώνω καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη;
Η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά τα 200mg καφεΐνης ημερησίως. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η καφεΐνη περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.ά.) πέρα από τον καφέ και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική στη συνολική κατανάλωση αυτών.
Επιτρέπεται το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να υπάρχει πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ από τη γυναίκα. Η κατανάλωση αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών αλλοιώσεων, μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης, νοητικής καθυστέρησης, αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του προσώπου και εμφάνισης προβλημάτων στην όραση. Οι παραπάνω καταστάσεις χαρακτηρίζονται ως Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού και μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στο παιδί.
Σαν επίλογο θα ήθελα να τονίσω ότι η σωστή διατροφή σας είναι το πρώτο εφόδιο που δίνεται στο αγέννητο παιδί σας. Αξίζει το κόπο να επισκεφτείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο να σας βοηθήσει να είστε υγιείς εσείς και το μωρό σας.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.comή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com