Έχεις αισθανθεί πότε ότι ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος σου είναι πολύ δύσκολο, ενώ άλλοι άνθρωποι τα καταφέρνουν με ευκολία; Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Ας δούμε τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί στην απώλεια βάρους.
Λανθασμένες δίαιτες
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν πολλές φορές στη ζωή τους να μειώσουν το βάρος τους, ακολουθώντας δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα (δίαιτες αποτοξίνωσης, μονοφαγικές, χημικές δίαιτες κ.τ.λ.. Αυτές οι μορφές διαιτητικών προγραμμάτων οδηγούν σε αυτό που αποκαλούμε “φαινόμενο γιογιό”. Κατά τη διάρκεια της ‘γρήγορης’ δίαιτας ο οργανισμός ανταποκρίνεται χάνοντας βάρος μέσω της απώλειας μυϊκής μάζας. Έτσι λοιπόν με το που θα σταματήσουμε τη δίαιτα ο οργανισμός θα επανακτήσει αμέσως τα κιλά τα οποία έχασε, και αυτή τη φορά θα γίνει μέσω λίπους. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η αύξηση του σωματικού λίπους και η μείωση της μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα το βάρος να χάνεται όλο και με πιο δύσκολο και πιο αργό ρυθμό. Έτσι, λοιπόν, αυτές οι δίαιτες όχι μόνο είναι αναποτελεσματικές αλλά και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία μας, και δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση να ακολουθούνται.
Χαμηλός Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (ΒΜΡ) εκφράζει τις θερμίδες τις οποίες απαιτεί ο οργανισμός μας έτσι ώστε να διατηρήσει τις ζωτικές μας λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας. Ο ΒΜΡ αποτελεί την βάση της σωστού διατροφικού προγράμματος για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αυξομείωση βάρους. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος, το ποσοστό λίπους σώματος, την ηλικία, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα κ.τ.λ.. Πολλές φορές, εξαιτίας καταστάσεων όπως η καθιστική ζωή, οι λάθος δίαιτες, η μειωμένη πρόσληψη τροφής, η χορήγηση φαρμάκων κ.ά., ο ΒΜΡ μειώνεται σε σημείο ώστε να μην μπορούμε να χάσουμε βάρος. Έτσι για να αποφύγουμε αυτή τη κατάσταση, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να αυξομειώσουμε το βάρος μας, πρέπει να μετράμε με ακρίβεια το ΒΜΡ μας.
Φυσική Δραστηριότητα
Η καθιστική ζωή, αλλά και η λάθος μορφή φυσικής δραστηριότητας, μπορούν να οδηγήσουν στην μειωμένη ικανότητα να χάσουμε βάρος. Ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στα διάφορα επίπεδα και μορφές φυσικής δραστηριότητας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ζώνες προπόνησης (ζώνη καύσης λίπους, αύξησης αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης) για κάθε οργανισμό στις οποίες πρέπει να προσδιορίσουμε και να γυμναζόμαστε σε αυτές, έτσι ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Υποθυρεοειδισμός
(ορμονική διαταραχή)
Η λειτουργία του θυρεοειδούς αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στο σώμα μας που ρυθμίζει το σωματικό μας βάρος. Η μειωμένη λειτουργία αυτού, ή υποθυρεοειδισμός έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη έκκριση ορμονών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κινητοποίηση των τριγλυκεριδίων, και συνεπώς την καύση του λίπους
Ινσουλινοαντίσταση
(ορμονική διαταραχή)
Ορμονικές διαταραχές που προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου Ι και ΙΙ), έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιπογένεσης στον οργανισμό με αποτέλεσμα την ανικανότητα μείωσης βάρους.
Κληρονομικότητα
Η κληρονομικότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει χαρακτηριστικά στο σώμα μας όπως το σωματότυπο, τον αριθμό των λιποκυττάρων κ.τ.λ., σημεία τα οποία αποτελούν σημείο κλειδί στο ρυθμό απώλειας βάρος.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου
Παν/μίου Αθηνών