“Αυτά που μας έταξαν για να επενδύσουμε στα φωτοβολταϊκά φάνταζαν σαν ευλογία και πλέον έχουν γίνει κατάρα για εμάς…”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Σιαμπανόπουλος περιέγραψε μιλώντας αποκλειστικά στον “Π” την δεινή κατάσταση που βιώνουν όπως είπε οι επενδυτές των φωτοβολταϊκών και τον “φαύλο κύκλο” στον οποίο έχουν “μπλεχθεί”.
Το κυρίαρχο θέμα και μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο έγκειται όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σιαμπανόπουλος στο γεγονός πως “το ίδιο το κράτος αναίρεσε την υπόσχεσή του σε εμάς. Μας εγγυήθηκαν και μας υποσχέθηκαν πως θα δουλεύουμε με συγκεκριμένη τιμή για 20 χρόνια τηρώντας η χώρα μας τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον αντίποδα το κράτος πήρε πίσω την υπόσχεσή του”, και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου “μπορεί οι τιμές που συμφωνήσαμε να μειώθηκαν, μπορεί το κράτος να μην τήρησε τα όσα μας υποσχέθηκε όμως οι τράπεζες συνεχίζουν να κρατούν τα υψηλά επιτόκιά τους, συνεχίζουν παρά την μείωση των τιμών να κρατούν τις δόσεις των δανειοληπτών μελών μας στα ίδια επίπεδα…”.
Πολλοί επενδυτές φωτοβολταϊκών έχουν λάβει το δρόμο της δικαστικής οδού αναμένοντας δικαίωση για την “πτώση” της τιμής ανά κατηγορία των φωτοβολταϊκών και όπως τόνισε και ο κ. Σιαμπανόπουλος “ο δικαστικός αγώνας με αγωγές κατά του κράτους και του νέου νόμου ξεκίνησε και ήδη πολλές περιπτώσεις έχουν απορριφθεί. Όμως εμείς θα κινηθούμε δικαστικά και σε δεύτερο βαθμό και θα φτάσουμε όπου μπορούμε να φτάσουμε το θέμα… Μας έταξαν ευλογία και πήραμε… κατάρα”, επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του κλάδου ή αλλιώς όπως κι ο πρόεδρος χαρακτήρισε στον “φαύλο κύκλο” των επενδυτών φωτοβολταϊκών, ήρθαν να προστεθούν και ακόμη δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στα ασφαλιστικά συμβόλαια και τις προϋποθέσεις για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των πάρκων και το δεύτερο αφορά στους τρόπους συντήρησης και ελέγχου για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πάρκων.
Τα δύο αυτά θέματα απασχόλησαν άλλωστε και την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Ε. Κοζάνης (πρώην κτίριο Νομαρχίας) όπου εκεί έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και τεχνικοί εξειδικευμένοι στη συντήρηση των πάρκων, ενημέρωσαν τους παραγωγούς για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μη δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και άλλο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε μέσω του “Π” τους επενδυτές -μέλη και μη του Συνδέσμου- να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των προαναφερόμενων ζητημάτων εξηγώντας αρχικά για το ζήτημα των ασφαλιστικών συμβολαίων πως “παρατηρήθηκαν κάποιες παραλείψεις στα ασφαλιστικά συμβόλαια. Είναι διαδικαστικά σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και τα λεγόμενα ”ψιλά γράμματα” δεν πρέπει να μας διαφεύγουν απαρατήρητα. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τα τι καλύπτει η ασφάλεια και το τί οφείλουν να κάνουν οι ασφαλιζόμενοι. Υπήρχε άγνοια για το θέμα και μέσα από την εκδήλωσή μας τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά και να αποφύγουν να βρεθούν προ εκπλήξεως και κυρίως χωρίς κάλυψη ασφάλειας σε περίπτωση που κάτι συμβεί στα πάρκα…”. Κάλεσε δε τα μέλη του Συνδέσμου να προβούν όπου χρειάζεται σε επαναπροσαρμογή των ασφαλιστηρίων και σε συμμόρφωση με τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές.
Ως προς το δεύτερο ζήτημα της εκδήλωσης, αυτό τον τρόπων συντήρησης και ελέγχου των πάρκων και σ’ αυτό το θέμα ο κ. Σιαμπανόπουλος εφίστησε την προσοχή των επενδυτών: “Παρ’ ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν, εμείς πρέπει να προσφέρουμε ποιοτικό προϊόν. Οφείλουμε να διατηρούμε σε πολύ καλή κατάσταση τα πάρκα μας παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη στα όρια του κόστους κάλυψης των υποχρεώσεών μας. Πολλά είναι όμως τα μέλη μας που βρίσκονται σε αδυναμία συντήρησης των πάρκων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Η συντήρηση του πάρκου μας θα βοηθήσει πρωτίστως εμάς τους ίδιους και παρ’ όλο που όλοι εξαντλήσαμε τις οικονομίες μας είναι κάτι που πρέπει να γίνει…”.
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αριθμεί περί τα 70 μέλη και “δειλά-δειλά προσέρχονται και άλλοι” όπως παρουσίασε ο κ. Σιαμπανόπουλος που κάλεσε όλους να στηρίξουν τον Σύνδεσμο και κατ’ επέκταση και τους ίδιους και τα πάρκα τους. Να σημειώσουμε τέλος πως σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας οι επενδυτές φωτοβολταϊκών φθάνουν τις 300 επιχειρήσεις.