Τo μείζον θέμα της λαθρεμπορίας, νοθείας και των πρακτικών “καρτέλ” στην αγορά των καυσίμων που, εκτός από την επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αποτελεί τροχοπέδη στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω της καθοριστικής σημασίας των καυσίμων σε ολόκληρη την οικονομία, επαναφέρει με ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, την οποία συνυπογράφουν … βουλευτές.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, αφού η δράση των λαθρεμπόρων μετατοπίστηκε στο ναυτιλιακό πετρέλαιο που είναι αφορολόγητο.
Επίσης, η καθυστέρηση στην εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχων Εισροών Εκροών στα πρατήρια ως ένα νέο και σύγχρονο όπλο στην μάχη κατά της λαθρεμπορίας συντηρεί την παράνομη δράση των επιτηδείων.
Τέλος, ο κ. Κασαπίδης, αφού επισημαίνει τις πρακτικές “καρτέλ” των διυλιστηρίων και την ανάλογη έκθεση του ΔΝΤ για την “κλειστή” αγορά των καυσίμων στη χώρα μας, ζητά από τους υπουργούς μέτρα και δράσεις για μια ουσιαστική και αποτελεσματική προσέγγιση του ζητήματος.
Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.
Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικό όφελος για το κράτος από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων είναι αναμφισβήτητο. Για το λόγο αυτό η εθνική αντιπροσωπεία ενέκρινε την αύξηση του ΕΦΚ ως μέτρο για τον περιορισμό της λαθρεμπορίας, παρά τις συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό όσον αφορά στο κόστος θέρμανσης.
Όμως, η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης παρατηρείται ότι οδηγεί στη μετατόπιση της δράσης των λαθρεμπόρων στο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, κατά τον ανεφοδιασμό των πλοίων δηλώνονται εικονικές ποσότητες παραλαβής —στην ουσία παραλαμβάνεται μικρότερη ποσότητα καυσίμων από τα πλοία και στη συνέχεια η υπόλοιπη ποσότητα ναυτιλιακού καυσίμου παρανόμως διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά.
Στη συνέχεια ο Γ. Κασαπίδης ερωτά τυος αρμόδιους υπουργούς:
1. Θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχων Εισροών Εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων εντός των προβλεπόμενων από την Φ2-2022/14.11.12 Υ.Α. χρονικών ορίων;
2. Ποιος τελικά θα επωμιστεί το κόστος της εγκατάστασης; Αν τελικά χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακά εργαλεία ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης;
3. Είναι στις προθέσεις σας η επιβολή του κόστους εγκατάστασης του ανωτέρω συστήματος στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που αναμφισβήτητα αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια αμύθητα κέρδη από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς των καυσίμων στη χώρα μας;
4. Ποιες οι ενέργειές σας για την απελευθέρωση, στην πράξη, της εμπορίας των καυσίμων;
5. Ποιες οι προθέσεις της Kυβέρνησης για την πάταξη του διαρκώς αυξανόμενου λαθρεμπορίου πετρελαίου της ναυτιλίας;
6. Πόσες περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος λαθρεμπορίας καυσίμων που έχουν εντοπισθεί βρίσκονται την περίοδο αυτή στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια και ποιο το ύψος των διαφυγόντων εσόδων του δημοσίου από τις περιπτώσεις αυτές;
7. Ποιο το ύψος των εσόδων του δημοσίου που έχουν εισπραχθεί ως πρόστιμα από ανάλογες περιπτώσεις που έχουν εκδικασθεί μέχρι σήμερα;
8. Είναι στις προθέσεις σας η αυστηροποίηση των ποινών σε τέτοιου είδους παραβάσεις, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα;




























