Καμία πολιτική βούληση από το ΥΠΕΚΑ κλιματικού πακέτου για βελτίωση του νέου
Εκτός πραγματικότητας αποδείχθηκαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, οι οποίοι στο άτυπο συμβούλιο της Τρίτης υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία[1], αγνόησαν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών[2] που υποστηρίζουν ότι η κλιματική πολιτική και η πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στα εθιμοτυπικά περιορίστηκε ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Μανιάτης ως προεδρεύων, ο οποίος – παρά τη γνωστή ‘φιλοπεριβαλλοντική’ του ρητορική – δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προώθηση των πολιτικών που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τους πολίτες και τη βιομηχανία της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Το μέλλον που οραματίζονται οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας θα έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως φαίνεται. Στην άτυπη σύσκεψη των ευρωπαίων υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας για τους στόχους του 2030 που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, οι περισσότεροι υπουργοί[3] δεν ζήτησαν βελτίωση της πρόσφατης – εξαιρετικά χαμηλών στόχων – πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε στήριξαν την πιο φιλόδοξη αντιπρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.[4] Αγνόησαν επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου που ανακοινώθηκαν χθες, θέτουν την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ως πρωτεύον ζήτημα και αναγνωρίζουν ότι οι κλιματικές πολιτικές οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Αντί αυτού, οι υπουργοί φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων καταθέτοντας προτάσεις που προστατεύουν τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας και μεθοδεύουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Η Ελληνική Προεδρία πλέον τις επόμενες ημέρες θα συλλέξει τις απόψεις και θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, με σκοπό να διαμορφωθεί η ατζέντα και τα συμπεράσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Έστω και καθυστερημένα το ΥΠΕΚΑ μπορεί να προβεί σε πρωτοβουλίες για την προώθηση θέσεων που βελτιώνουν τη φιλοδοξία.
«Ο κ. Μανιάτης θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί όλα όσα λέει για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έως τώρα οι μόνες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στην ενέργεια αφορούν στην επιδότηση των ρυπογόνων βιομηχανιών.»
ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Θα έχει μαζί του τη σύμφωνη γνώμη του 80% των Ευρωπαίων πολιτών, αφού γνωρίζει ότι τη σημερινή κρίση τη βιώνουμε όλοι, όχι μόνο οι ρυπογόνες βιομηχανίες. Απαιτούνται επενδύσεις που έχουν προστιθέμενη κοινωνική αξία, εξαλείφουν την ενεργειακή φτώχεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνδράμουν στην ευρύτερη σταθερότητα και ειρήνη.»
Η Greenpeace καλεί το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο σύνταξης της επιστολής προς τον Πρόεδρο Βαν Ρομπάι, να προωθήσει την εξυπνότερη και αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας στην Ευρώπη, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών εισαγωγών, την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων από υψηλές τιμές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σημειώσεις
[1] Η σχέση μεταξύ ακριβών ορυκτών καυσίμων, κοινωνικών αναταραχών και πολεμικών συρράξεων αναλύεται εύστοχα στο παρακάτω άρθρο γνώμης στη βρετανική Guardian:
http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/feb/28/global-riots-protests-end-cheap-fossil-fuels-ukraine-venezuela
[2] Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, το 80% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. 9 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες συμφωνούν επίσης θεωρούν ως πολύ σημαντικό πρόβλημα την αλλαγή του κλίματος.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-201_en.htm?locale=en
[3] Οι υπουργοί της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας έχουν ζητήσει μεγαλύτερη φιλοδοξία από το ‘τουλάχιστον 27% ΑΠΕ’ που έχει προτείνει ως το 2030 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την εγκατάλειψη της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ και την υιοθέτηση απόψεων των ρυπογόνων βιομηχανιών της Ευρώπης.
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/egkataleipei-tin-klimatiki-politiki-i-evropaiki-politiki-tou-barozo/
[4] Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου εμπεριείχε μεγαλύτερη φιλοδοξία από την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ερμηνεύτηκε ως ένα ‘μήνυμα’ των Ευρωβουλευτών προς την Επιτροπή.
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/to-evrokoinovoulio-ipostirizei-3-desmeftikous-stoxous-gia-to-2030/