– Έπεσε από κολώνα και τραυματίστηκε ελαφρά ένας εργαζόμενος
– Το εργοτάξιο διαθέτει σύγχρονο ιατρείο, αλλά το ασθενοφόρο «αναμένεται»
Εργατικό ατύχημα με έναν τραυματία εργαζόμενο, ευτυχώς ελαφρά, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, στο εργοτάξιο της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5».
Είναι το πρώτο εργατικό ατύχημα με ανθρώπινο θύμα στη νέα μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην περιοχή μας. Ένα πολύ σοβαρότερο εργατικό ατύχημα είχε καταγραφεί στις 25 Ιουλίου, όταν σημειώθηκε πτώση ενός γιγαντιαίου γερανού, αλλά ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού ο τεράστιος γερανός έπεσε δίπλα από τα σημείο που εργαζόταν τρεις αλλοδαποί εργάτες, τους οποίους παραλίγο να καταπλακώσει.
Το νέο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας, σημειώθηκε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, γύρω στις 3 το απόγευμα της Τετάρτης, με θύμα έναν νέο σε ηλικία αλλοδαπό εργαζόμενο. Στην προσπάθειά του να ανέβει σε μία κολώνα που “σήκωνε” μαζί με συναδέλφους του, γλίστρησε και καρφώθηκε το πόδι του σε ένα σίδερο, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία. Συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο ιατρείο του εργοταξίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Συγχρόνως κλήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών οι γιατροί έραψαν το τραύμα και σε λίγη ώρα ο τραυματίας βγήκε από το νοσοκομείο με δύο ημέρες αναρρωτική άδεια, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή του για νοσηλεία.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο τεράστιο εργοτάξιο της 5ης μονάδας, δεν υπάρχει ασθενοφόρο, γι’ αυτό και στην περίπτωση του εν λόγω ατυχήματος κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Π», αναμένεται η προμήθεια ασθενοφόρου για τις ανάγκες του εργοταξίου, στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Βεβαίως, πρέπει να αναγνωριστεί στην ανάδοχο εταιρία ότι έχει ετοιμάσει ένα σύγχρονο ιατρείο, με τον πλέον προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό, το οποίο στελεχώνουν δύο έμπειρες νοσηλεύτριες, από μία στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Ωστόσο, η ιατρική κάλυψη είναι ελάχιστη, αφού ένας γιατρός επισκέπτεται το εργοτάξιο δύο – τρεις φορές το μήνα. Μπορεί βεβαίως με βάση το νόμο η εταιρία να είναι εντάξει, όμως σε ένα εργοτάξιο που ξεπερνά σήμερα τους 300 εργαζόμενους με προοπτική να φτάσει τα 1.200 άτομα στην αιχμή του έργου, μετράει η ουσία και όχι οι «τύποι», οπότε δεν νοείται να μην υπάρχει γιατρός στο χώρο εργασίας κάθε μέρα.
Επίσης, ένα σημαντικό θέμα είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η ίδια η ανάδοχος εταιρία διαθέτει μηχανικό ασφαλείας και λαμβάνει σε ικανοποιητικό βαθμός τα απαιτούμενα μέτρα. Όμως ο έλεγχος χάνεται στους εργολάβους, οι οποίοι είναι αρκετοί και απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού. Είναι κοινώς παραδεκτό τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι πλημμελή ή ακόμη και ανύπαρκτα. Εδώ σαφώς είναι θέμα της αναδόχου εταιρίας να επιβάλει τα απαιτούμενα μέτρα και στους εργολάβους. Επιπλέον, επειδή το μεγάλο αυτό έργο γίνεται για λογαριασμό της ΔΕΗ, σαφώς η δημόσια επιχείρηση οφείλει να ελέγχει με αυστηρότητα την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μην υπάρξουν θύματα κατά την κατασκευή της 5ης μονάδας. Ο έλεγχος είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένος, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, οπότε δεν χωράει εφησυχασμός.