Οι φράουλες με το ζωηρό κόκκινο χρώμα και την γλυκιά υπέροχη γεύση είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα ανά τον κόσμο. Αν και μπορούμε να τις βρούμε όλο το χρόνο, η εποχή τους είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο όπου έχουν και τη πιο γεμάτη και φυσική γεύση. Ας δούμε όμως πέρα από το ωραίο χρώμα και τη γλυκιά γεύση έχουν τίποτα περισσότερο να μας προσφέρουν;
Διατροφική αξία της φράουλας
Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή της Βιταμίνης C, καθώς μικρή ποσότητα οδηγεί σε υπερκάλυψη των απαιτήσεων του οργανισμού στη παραπάνω βιταμίνη. Επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε μαγγάνιο καθώς και σε φυτικές ίνες και ιώδιο. Τέλος οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και Βιταμίνης Κ.
Διατροφική αξία φράουλας
Μέγεθος μερίδας 1 cup=152g % συνιστώμενης
ημερησίας πρόσληψης σε μία διατροφή των 2000Kcal
Ενέργεια (Kcal) 49
Βιταμίνη C (mg) 89,4 149
Μαγγάνιο (mg) 0,6 29
Φυτικές ίνες (g) 3,0 12
Κάλιο (mg) 233 7
Φυλλικό οξύ (mg) 36,5 9
Μαγνήσιο (mg) 19,8 5
Χαλκός (mg) 0,1 4
Βιταμίνη Κ (mg) 3,3 4
Διατροφικά οφέλη της φράουλας
Οι φράουλες όχι μόνο είναι όμορφες και γευστικές αλλά επιπρόσθετα κρύβουν ένα μεγάλο διατροφικό θησαυρό. Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά βοηθούν τον οργανισμό για την απόκτηση της καλής υγείας. Η σημαντικότερη δράση των θρεπτικών ουσιών που εντοπίζονται στις φράουλες είναι η αντιοξειδωτική δράση. Οι φράουλες περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, τις πολυφαινόλες με κύριο εκπρόσωπο την ανθοκυανίνη. Η ανθοκυανίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα τις φράουλας αλλά ταυτόχρονα και για πολλές από τις ευεγερτικές της ιδιότητες. Κύρια δράση είναι η δέσμευση των ελευθέρων ριζών οι οποίες έχουν καρκινικές ιδιότητες, εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης, στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και φλεγμονών.
Πώς να τις απολαύσουμε!!
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εισάγουμε τις φράουλες στη διατροφή μας. Ας δούμε κάποιους από αυτούς..
• Πρώτα από όλα, τα φρούτα είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε ωμά!!
• Μπορούμε να φτιάξουμε με τις φράουλες μια πλούσια φρουτοσαλάτα, χρησιμοποιώντας μέλι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
• Μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις φράουλες μέσα στα δημητριακά και να τις καταναλώσουμε σαν πρωινό με γάλα χαμηλών λιπαρών.
• Ψιλοκόψτε τις φράουλες μέσα στη σαλάτα λαχανικών που θα έχετε στο γεύμα σας και συνοδεύστε τες με ένα γλυκό dressing, όπως μέλι με ξύδι μπαλσάμικο και έχετε μία τέλεια εξωτική σαλάτα.
• Φτιάξτε φρουτοχυμούς ή κρέμες στο μπλέντερ με κύριο συστατικό τη φράουλα. Τέλειο χρώμα, τέλεια γεύση!!
• Φτιάξτε σπιτική γρανίτα φράουλα και σερβίρετε όλο το καλοκαίρι.
• Φτιάξτε γλυκό του κουταλιού, ή μαρμελάδα φράουλα και απολαύστε όλο το χρόνο.
• Χρησιμοποιήστε τις φράουλες ως βασικό συστατικό για την παραγωγή επιδορπίων. Φτιάξτε σούπα φράουλας, σιρόπι φράουλας, τούρτα με φράουλες, κέικ με φράουλες και εντυπωσιάστε υγιεινά!
• Χρησιμοποιήστε τις φράουλες ως κέρασμα. Αντί να κεράσετε κάποιο ανθυγιεινό σνακ σερβίρετε φράουλες πασπαλισμένες με λίγη ζάχαρη άχνη για ντεκόρ.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817
Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com