Οι διευθυντές των υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν θα κινήσουν ή όχι διαδικασίες ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι ποσά συντάξεων που είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνταξιούχων εισπράχθηκαν μετά τον θάνατο των δικαιούχων, σύμφωνα με επείγον έγγραφο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ιδρύματος.
Αντίθετα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν μηνυτήριες αναφορές σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού της οικονομικής ζημίας που υπέστη το ΙΚΑ.
«Τα αδικήματα που διαπράττονται κατά του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ φέρουν, κατ’ αρχήν, τον χαρακτήρα αυτεπαγγέλτως διωκόμενου ποινικού αδικήματος» αναφέρεται στο έγγραφο και κατά συνέπεια, εάν οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν ενεργήσουν εγκαίρως και σύμφωνα με τον νόμο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διωχθούν οι ίδιοι για παράβαση καθήκοντος.
«Δεν είναι επιτρεπτό να συγχέονται τα καθήκοντα των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνα των εισαγγελέων» αναφέρεται στο έγγραφο του ΙΚΑ και «δεν νοείται υποχώρηση της νομιμότητας και του υπηρεσιακού καθήκοντος έναντι της προβαλλόμενης από ορισμένες υπηρεσίες μας (κακώς εννοούμενης) κοινωνικής ευαισθησίας προς τους πολίτες που αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικής ανέχειας, να εισπράξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».
«Οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς είναι εκείνες, κατά τις οποίες οι οφειλέτες προσέρχονται εντός τριμήνου και επιστρέφουν οικειοθελώς και στο ακέραιο τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις που εισέπραξαν μετά τον θάνατο του συνταξιούχου».
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις περιπτώσεις που παρακρατήθηκαν ποσά συντάξεων από τις τράπεζες μετά τον θάνατο των δικαιούχων, για πληρωμή δανείων. Για τις περιπτώσεις αυτές, το ΙΚΑ αξιώνει την επιστροφή των ποσών από τους κληρονόμους και όχι από τις τράπεζες, ενώ η παρακράτηση δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη και δεν υπάρχει ανάγκη για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.
Πηγή: tovima.gr