Το έγκλημα και ο ελεύθερος χρόνος των νέων ήταν το θέμα που ανέπτυξε την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαϊδας, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας.
Ο ομιλητής ξεκίνησε την εισήγησή του ταξιδεύοντας το ακροατήριο στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, όπου ο όρος έγκλημα ήταν κάτι άγνωστο και στη συνέχεια ανέπτυξε την ιστορία της μελέτης της αποκκλίνουσας συμπεριφοράς και του εγκλήματος από την αρχή της ύπαρξης της ανθρώπινης κοινωνίας μέχρι και σήμερα. Δίνοντας το προφίλ του εγκληματία ανέπτυξε τις κυρίαρχες θεωρίες που τον θέλουν έναν άνθρωπο, η προσωπικότητα του οποίου δεν έχει αναπτυχθεί ομαλά και για το λόγο αυτό οδηγείται στην αποκκλίνουσα συμπεριφορά, που συνδέεται άμεσα με παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, οι γενετικές ανωμαλίες, οι οργανικές δυσλειτουργίες, οι ψυχοπάθειες, η διανοητική καθυστέρηση, η ανωριμότητα κλπ.
Αναλύοντας μια αποκκλίνουσα συμπεριφορά υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αξίες και τα συμφέροντα ενός ανθρώπου διαμορφώνονται από τις συνθήκες που ζει και ενεργεί με βάση την υπεράσπισή τους. Οι εύκολες περιπτώσεις είναι αυτές της παραβατικής συμπεριφοράς από άτομα με χαμηλή πολιτική και οικονομική ισχύ. Αντίθετα οι δύσκολες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με την αντίστοιχη συμπεριφορά των ισχυρών.
«Αν η κοινωνιολογία ως επιστήμη του κοινωνικού ανθρώπου είναι ένα μάθημα ελευθερίας, τότε η μελέτη του εγκλήματος μπορεί να ανθίσει μόνο σε ελεύθερες εποχές και χώρες» επεσήμανε ο κ. Γεωργούλας, ενώ περνώντας στο άλλο σκέλος της εισήγησής του σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο, παρουσίασε μια έρευνα που έκανε ο ίδιος στη Μυτιλήνη. «Πρόκειται για μια μελέτη, μια θεωρητική οπτική για το έγκλημα πέρα από τα συμφραζόμενα, όπως βγαίνει από τα μίντια και τις κατεστημένες οπτικές» τόνισε ο κ. Γεωργούλας και αναφέρθηκε στην έρευνά του στα μπαρ της Μυτιλήνης, όπου κατεγράφησαν στο διάστημα 2-3 ετών πάρα πολλά ζητήματα, αυτά που οι εγκληματολόγοι ονομάζουν «σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας». Πρόκειται για φαινόμενα, τα οποία ουδέποτε καταγράφονται, ουδέποτε πιστοποιούνται και φυσικά δε μαθεύονται στο ευρύ κοινό, αν και όλοι τα γνωρίζουμε.
«Αυτό που ήθελα να δείξω στο κοινό είναι ότι το έγκλημα μπορεί να μην είναι ένα τέρας μακριά μας, αλλά μια κατάσταση δίπλα μας κι αν δεν την κατανοήσουμε και δεν την αντιμετωπίσουμε σε όλες τις πτυχές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης θα εξακολουθεί να συντηρείται από εμάς ως υποκείμενα, αλλά και από τις εκάστοτε εξουσίες», τόνισε ο κ. Γεωργούλας.
Όσον αφορά στον τρόπο της πάταξης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας ο κ. Γεωργούλας επεσήμανε ότι αυτό θα γίνει με μια βασική προϋπόθεση, έχοντας το μυαλό μας σε διαφορετικές οπτικές πέρα από τις κυρίαρχες αντιλήψεις. «Μην ψάχνουμε να βρούμε κάτι διαφορετικό, γιατί μπορεί να είναι δίπλα μας και εκεί θα εκπλαγούμε. Εφόσον το εντοπίσουμε, θα πρέπει να το καταγράψουμε και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε με τη βοήθεια των ηγεσιών των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Γεωργούλας.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Γεωργούλας ευχαρίστησε το Δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη για την πρόσκληση και την ευκαιρία που έδωσε, ώστε να γνωρίσει την Πτολεμαΐδα, επισκεπτόμενος διάφορους χώρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτροπή παραβατικότητας του Δήμου Πτολεμαϊδας και σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο Τάνια Βάνη εξέφρασε τη διάθεσή του να βοηθήσει στη λειτουργίας της, καθώς ο ίδιος διαθέτει μεγάλη εμπειρία όντας υπεύθυνος σε ανάλογα προγράμματα της Λέσβου.