ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Κατακλυσμός ΕΠΑΛ και σχολών του ΟΑΕΔ από πτυχιούχους ΑΕΙ, λόγω της μεγάλης ανεργίας!
Τουλάχιστον 17 πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία επέβαλλε ο επιθεωρητής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Πτολεμαΐδας το τελευταίο διάστημα, σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Εορδαία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Ειδική αναφορά μάλιστα στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στην περιοχή μας και παραπέμπουν σε μεσαίωνα, έκανε ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Πτολεμαΐδας, Γιώργος Βατάλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 25ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, λέγοντας ότι οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η αποβιομηχάνιση της περιοχής και η υποχώρηση της λοιπής επαγγελματικής δραστηριότητας- εκτός της αυτής της ΔΕΗ, έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τις εργασιακές σχέσεις.
«Φθάσαμε σήμερα να επικρατεί στην αγορά εργασίας στην περιοχή η αμοιβή της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος τους ΣΕΠΕ και σημείωσε ότι κοντεύει να γίνει κανόνας στον ιδιωτικό τομέα «να αμείβονται σήμερα οι εργαζόμενοι με καθαρές αποδοχές 480 ευρώ ή να είναι απλήρωτοι για 4 και 5 μήνες και να μην αντιδρούν». Σήμερα, είπε, «οποιαδήποτε πρόσληψη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμα και στους φορείς του δημοσίου, οι εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθό 480 ευρώ καθαρές αποδοχές. Είναι λυπηρό, αλλά και καταστροφικό για την ίδια την επιβίωση του εργαζόμενου» και τόνισε ότι «εδώ πρέπει να αντιδράσουν όλα τα σωματεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια της περιοχής. Γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, καθώς βλέπουμε διάλυση της εργασιακής νομοθεσίας που λειτουργούσε προστατευτικά υπέρ του εργαζόμενου και ήταν μια κατάκτηση των ίδιων των εργαζομένων.»
Αίσθηση προξένησε η αναφορά του κ. Βατάλη στη μεγάλη ανεργία των νέων στην περιοχή μας, λέγοντας: «Σήμερα η αγωνία των νέων παιδιών που είναι άνεργα στοχεύει στην εξεύρεση μιας θέσης εργασίας που δεν ανταποκρίνεται στη μόρφωση και τις δεξιότητές τους». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι άνθρωποι που έχουν τελειώσει πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ «πηγαίνουν σήμερα και φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια και στις σχολές του ΟΑΕΔ για να πάρουν ένα πτυχίο τεχνίτη για να μπορέσουν να βρουν δουλειά, για να μπορέσουν να μπουν σε ένα 8μηνο, σε ένα δίμηνο της ΔΕΗ. Πράγματα απαράδεκτα, παιδιά του Πολυτεχνείου να πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ για να πάρουν ένα πτυχίο τεχνικού!»
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ κάλεσε μάλιστα το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής «να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναπτυχθεί διαφορετικά ο παραγωγικός ιστός της περιοχής μας, για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέα που έχει καταρρεύσει. Και πρέπει να είναι οι όποιες αποφάσεις αποτέλεσμα διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Το σ.κ. πρέπει να παλέψει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με συμφωνίες με τους εργοδότες για την ανάπτυξη της περιοχής, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε και πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση ενός ξεχωριστού συνεδρίου γι’ αυτά τα θέματα.
Μιλώντας εξάλλου στον «Π» ο κ. Βατάλης δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ στην περιοχή της Εορδαίας συνεχίζει ακάθεκτος το έργο ελέγχων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας στην περιοχή και τόνισε:
«Πρέπει να κατανοήσουν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως στον επισιτιστικό κλάδο όπου παρατηρείται διόγκωση του φαινομένου, ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική και να μην αμελούν να ασφαλίζουν το προσωπικό που απασχολούν, ιδιαίτερα που υπάρχουν σήμερα πλέον ιδιαίτερα βαριά πρόστιμα. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι σήμερα τελείωσαν τα ψέματα για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα, η παρέλευση δηλαδή κάποιοι χρόνου μέχρι να δει ο εργοδότης εάν του κάνει ο εργαζόμενος που παίρνει στην επιχείρησή του ή το αντίστροφο, πρέπει να εκλείψει, αφού το πρόστιμα πλέον είναι υπερβολικά υψηλά, ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ