Την άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ -με εισηγήτρια την αρμόδια αντινομάρχη Ενέργειας κα Ελισσάβετ Παναγιωτίδου- συζήτησε διεξοδικά και αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Όπως πρώτοι παρουσιάσαμε χθες, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ούτε η παράταση μίας ώρας που δόθηκε από το Σώμα δεν ήταν αρκετή ώστε να συζητηθούν τα θέματα ημερησίας διάταξης και ένα από τα μείζονα για τον τόπο θέματα που “κατάφερε” να κλέψει… χρόνο από την εκλογή των προαναφερθέντων μελών στη συνεδρίαση ήταν αυτό της άρσης επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ και των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης. Το Π.Σ. έπειτα από τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, των επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και τις τοποθετήσεις των Σωματείων Ενέργειας-Εργαζομένων ΔΕΗ “Σπάρτακος” και “Ένωση” αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει ως αντίθετη στο Σύνταγμα και το δίκαιο την επιστράτευση και να ζητήσει την άμεση άρση της επιστράτευσης.
Στην εισήγησή της η κα Παναγιωτίδου στάθηκε αρχικά στο ιστορικό της υπόθεσης, παρουσίασε τα άρθρα του Συντάγματος που κρίνουν απαγορευτική την οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για παροχή υπηρεσιών των εργαζομένων με όρους δημοκρατίας, εξηγώντας παράλληλα πως “δεν συντρέχουν οι όροι επιβολής της επιστράτευσης πόσο μάλλον διατήρησής της”, για να εισηγηθεί στο Σώμα την έγκριση απόφασης που “θα καταδικάζει ως αντίθετη στο Σύνταγμα και το δίκαιο την επιστράτευση”
Τοποθετούμενος επί της εισηγήσεως της αντινομάρχη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Δακής σχολίασε πως “για να είμαστε ακριβής σ’ αυτά που λέμε, σε ένα σημείο της εισηγήσεως αναφέρεται ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική. Αυτό δεν ισχύει”, είπε για να εξηγήσει πως “προφανώς είμαστε υπέρ της άρσης αλλά κάθετα διαφωνούμε στην πολιτική καταδίκη. Απαιτείται η διόρθωση της εισηγήσεως”, αιτιολογώντας πως “δεν είναι αντισυνταγματικό το μέτρο. Ακόμη και ο κ. περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα και μπορεί εκ του νόμου να αποφασίσει να επιτάξει ή να πάρει μέτρα επιτάξεως οχημάτων κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αντισυνταγματικό”, σχολίασε. “Εάν η γνώμη της πλειοψηφίας είναι ότι υπάρχει παράβαση συντάγματος κάλλιστα μπορεί να ληφθεί απόφαση και να προσφύγουμε στο ΣτΕ και έχουμε και έννομο συμφέρον γιατί ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ είναι στη Δ. Μακεδονία”.
Τη σύμφωνη γνώμη του με το κείμενο της εισήγησης -προσθέτοντας την άποψή του πως “η επίταξη όπως αποδείχθηκε δεν ήταν καθόλου απαραίτητη ή αναγκαία αφού δεν έγινε σχεδόν καμία διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος” κατέθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μουμουλίδης. Από την πλευρά του ο κ. Κουρκούτας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. τοποθετούμενος επί του θέματος, δήλωσε “όντως βρισκόμαστε ενώπιον μίας ακόμη παράβασης παραβίασης συνταγματικής. Το ψήφισμα που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι ένα πολύ μικρό βήμα. Όμως όλες οι αρχές γίνονται από ένα βήμα”.
Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κας Ζεμπιλιάδου -επίσης επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης- έθιξε από τη μεριά της το γενικότερο θέμα των ψηφισμάτων και της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. “Είμαστε στο πρώτο Π.Σ. και στην ουσία τώρα μπαίνουμε στα θέματα της συνεδρίασης. Είναι πραγματικά απογοήτευση το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε να αρχίσουμε με το προγραμματικό πλαίσιο της περιφερειακής αρχής για τα σημαντικά θέματα της περιοχής, εμείς ασχολούμαστε με ψηφίσματα. Δεν διαφωνώ για την ουσία των ψηφισμάτων, όμως το θέμα της ΔΕΗ είναι σίγουρα πολύ σοβαρό. Το θέμα της ενέργειας θα έπρεπε να συζητηθεί επί της ουσίας”, καλώντας την περιφερειακή αρχή να τοποθετηθεί για “την 5η Μονάδα του ΑΗΣ, τη Μελίτη 2, την Καρδιά 5, τις μετεγκαταστάσεις, τα προβλήματα των εργαζομένων, τον αγωγό φυσικού αερίου” κ.ο.κ. λέγοντας με κάθε σαφήνεια πως “το πιο εύκολο είναι να προτείνεις ψηφίσματα. Για το παρόν μας φταίει η κυβέρνηση για το δε μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε κ. περιφερειάρχα τη θέση σας και για την μείωση της τιμής του ρεύματος… Προς το παρόν μόνο ψηφίσματά σας βλέπουμε και όχι τις προγραμματικές σας θέσεις για την ενέργεια”. τα χαρακτηριστικά λόγια της κας Ζεμπιλιάδου προς την περιφερειακή αρχή. Μάλιστα ως προς τα της λειτουργίας των ψηφισμάτων η κα Ζεμπιλιάδου απευθυνόμενη προς τον κ. Καρυπίδη τόνισε πως “απέχουμε από τη συζήτηση. Ή θα κάνουμε σοβαρές συζητήσεις ή δεν θα συμμετέχουμε. Πριν ακουστούν οι προγραμματικές σας θέσεις δεν θα συμμετέχουμε. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ακούσουμε την πρόταση ψηφίσματος των εργαζομένων και αυτή να ψηφίσουμε όλοι μαζί”.
Ακολούθως υπήρξε και η τοποθέτηση-απάντηση του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη στα όσα ακούστηκαν στο Σώμα: “Είπατε ότι μετατρέπουμε το Π.Σ. σε ένα όργανο εκδοτήριο ψηφισμάτων. σας ενοχλεί που θέλουμε να φέρουμτ ην κοινωνία στο Π.Σ.; Ως προς τις προγραμματικές μας θέσει, εμείς το αποτέλεσμα δεν το έχουμε προσχεδιάσει. Συνομιλητές μας είναι οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας. και γι’ αυτό τους εμπιστευόμαστε και γι’ αυτό είναι όλοι εδώ πέρα. Συζήτησα πρώτα με τα Ενεργειακά Σωματεία και τους εργαζομένους της ΔΕΗ. Δεν τους θέλω ”τσαλακωμένους” να μην μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα. Πού πάμε να ασκήσουμε διοίκηση; Εκεί που πέθαναν δικοί μας άνθρωποι και εκεί που οι εργαζόμενοί μας είναι επιστρατευμένοι;” σχολίασε ανταπαντώντας κυρίαρχα στην κα Ζεμπιλιάδου και τις διαμαρτυρίες της περί ψηφισμάτων ο κ. Καρυπίδης, συμπληρώνοντας δε πως “κάθετη θέση μας είναι ότι η ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο, όπως και τα νερά. Όσον αφορά στα θέματα του ειδικού τιμολογίου, μην έχετε αγωνία, σύντομα θα το συζητήσουμε και θα δείτε τα αποτελέσματα των επαφών μας…”.
Πέραν των τοποθετήσεων του Π.Σ. το Σώμα άκουσε τις τοποθετήσεις-απόψεις των εκπροσώπων των Ενεργειακών Σωματείων “Σπάρτακου” και “Ένωσης” που εκφράστηκαν δια των προέδρων τους κ.κ. Αδαμίδη και Θεοχάρη αντίστοιχα που μίλησαν με τη σειρά τους για το ιστορικό της υπόθεσης, την απεργία, την επίταξη και τα αιτήματά τους, καλώντας το Σώμα να δει θετικά την άρση της επιστράτευσης και να γνωμοδοτήσει επί αυτής.