Πολύμορφες δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της εβδομάδας στα σχολεία της Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο της πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 6 Οκτωβρίου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου».
Ο φετινός θεματικός άξονας ήταν «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». Κι επειδή η εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είναι μια πολύ καλή και διπλή ευκαιρία αφενός για να αθληθεί το σώμα αφετέρου το πνεύμα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του ρατσισμού, καθηγητές και μαθητές άδραξαν την ευκαιρία και ξεδίπλωσαν μια σειρά δράσεων, που είχαν στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές μέσω ταινιών μικρού μήκους και βίντεο που προβλήθηκαν στα σχολεία τους για ζητήματα που αφορούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σχολική βία (boolying), αλλά και να ασχοληθούν με αθλοπαιδιές, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, αλλά και να χορέψουν.
Κι επειδή ο καιρός δεν επέτρεψε στις αρχές της εβδομάδας να υλοποιηθεί το μέρος που αφορούσε στις αθλητικές εκδηλώσεις, κάποια σχολεία- όπως τα 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια Πτολεμαΐδας, εκμεταλλεύτηκαν τη χθεσινή μέρα για το πράξουν.
Το 1ο Λύκειο συγκεκριμένα είχε προγραμματίσει για χθες Πέμπτη ημερήσιο περίπατο και πολλοί μαθητές εκμεταλλεύτηκαν την ημέρα αυτή για να στείλουν και ένα μήνυμα για μια πιο φιλική μετακίνηση στην πόλη, διοργανώνοντας ποδηλατοπορεία σε κεντρικούς της πόλης της Πτολεμαΐδας, η οποία κατέληξε στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Άνω Πτολεμαΐδα, όπου ήταν και ο τελικός προορισμός της εκδρομής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων οι μαθητές και του 1ου και του 2ου ΓΕΛ έφτιαξαν πανό και ταμπλό με τα δικά τους μηνύματα κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας, τα οποία τοποθέτησαν μάλιστα σε περίοπτη θέση.
Την χαρά τους που η πανελλήνια Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού αποτέλεσε πραγματικά μια ευκαιρία για να πάρουν χαρά τα παιδιά και να επιδοθούν στο παιχνίδι, αλλά και να αναπτυχθεί ταυτόχρονα ένας γόνιμος προβληματισμός και να γίνει συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας, εξέφρασαν οι διευθυντές των 1ου και 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, Αντωνία Βαλαβάνη και Αθανάσιος Παπαβασιλείου, αντίστοιχα.
Διότι, όπως ορθά τόνιζε και στο σχετικό χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, «το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιθάλπει νοσηρές εκτιμήσεις και συμπεριφορές και πρέπει τα παιδιά μάθουν να αποδέχονται και να ανέχονται τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ