Με μόλις δύο γιατρούς, ο ένας μάλιστα επικουρικός (συμβασιούχος), και με δανεικούς γιατρούς από τα νοσοκομεία Γρεβενών και Καστοριάς, αλλά και με τη συνδρομή ιδιώτη παθολόγου, λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Αιτία για την oοριακή λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου, για την οποία γιατροί του νοσοκομείου λένε ότι «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφράγματος», εκτός από τη γνωστή γενικότερη έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- είναι η απουσία δύο γιατρών της κλινικής. Ενός Παθολόγου επιμελητή Α’ ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε νόμιμη αναρρωτική άδεια μετά από σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε με την υγεία του, καθώς και η αποχώρηση του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής λόγω ότι βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης.
«Αυτή τη στιγμή η Παθολογική του Μποδοσάκειου είναι προβληματική καθώς έχει δύο μόλις γιατρούς. Μια επιμελήτρια Β΄ και έναν επικουρικό γιατρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη των εφημεριών», όπως δήλωσε στον «Π» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) Άγγελος Αγγελόπουλος.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ επισήμανε μάλιστα πως για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της Παθολογικής του Μποδοσάκειου ζητήθηκε η συνδρομή γιατρών από τα νοσοκομεία Γρεβενών και Καστοριάς, ενώ παράλληλα έχει επιστρατευτεί και ιδιώτης Παθολόγος, μετά από σχετική έκκληση της διοίκησης του “Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο” νοσοκομείο. «Έγινε έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης εκ μέρους της διοίκησης και έχει βρεθεί ένας ιδιώτης παθολόγος για να συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών της κλινικής σε εφημερίες», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος. Τόνισε εξάλλου ότι το πλέον ανησυχητικό είναι ότι «η Παθολογική κλινική έχει μείνει χωρίς επιστημονικό υπεύθυνο και δεν υπάρχουν προοπτικές για άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς πρέπει να βρεθεί Παθολόγος με βαθμό επιμελητή Α΄ αλλά και να γίνει άμεσα πρόσληψη επικουρικού γιατρού.»
Το πρόβλημα παραδέχθηκε εμμέσως και ο Υποδιοικητής του νοσοκομείου Νίκος Αντωνάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» είπε ότι: «το πρόβλημα το λύσαμε, δεν κινδυνεύει να κλείσει η Παθολογική του Μποδοσάκειου. Βρήκαμε έναν ιδιώτη Παθολόγο ο οποίος θα αμείβεται με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και είμαστε σε συνεννόηση και με έναν ακόμη ιδιώτη Παθολόγο.» Όσο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της κλινικής και την κάλυψη των εφημεριών είπε ότι «οι ανάγκες της Παθολογικής καλύπτονται με 3 γιατρούς από το νοσοκομείο Γρεβενών και 2 από το νοσοκομείο Καστοριάς.» Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του προς τους διοικητές των νοσοκομείων Γρεβενών και Καστοριάς κ.κ. Δημήτρη Αμπάζη και Γεώργιο Ορφανό, αντίστοιχα, καθώς και προς τους γιατρούς των παραπάνω νοσοκομείων που συνδράμουν στη λειτουργία της Παθολογικής του Μποδοσάκειου.
Ο κ. Αντωνάκης ανέφερε επίσης ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει την προκήρυξη δύο θέσεων επικουρικών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής και πως η έλευσή τους αναμένεται σε 1-1,5 μήνα περίπου.
Η ΕΙΝΔΥΜ από την πλευρά της, σύμφωνα πάντα με τον Αντιπρόεδρό της Α. Αγγελόπουλο, ζητά «την άμεση στελέχωση όχι μόνο της Παθολογικής του Μποδοσάκειου- αφού με μόλις 3 γιατρούς λειτουργεί και η Παθολογική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης- όπου και εκεί επίκειται η συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής-, αλλά όλων των κλινικών και των τμημάτων των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας.» Διότι, όπως προσθέτει, «είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία της περιοχής μας κρατιούνται όρθια μονάχα χάρη στο φιλότιμο των γιατρών και του λοιπού προσωπικού τους, αλλά δεν ακούει κανείς. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει χαραχτεί και ακολουθείται μια πολιτική που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας υγείας.»
Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι, πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος δημιουργεί μια ανώνυμη εταιρεία, την ΕΣΑΝ ΑΕ, για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων «η οποία έχει επιφορτιστεί να διαχειρίζεται τις επιχορηγήσεις των δημοσίων νοσοκομείων, όχι όμως με χρηματοδότηση από το δημόσιο αλλά με χρήματα που θα παίρνει η ΕΣΑΝ από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ως γνωστό αργεί υπέρμετρα να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του». Άρα, σημείωσε, «με το νόμο αυτό το κράτος αποσύρεται ουσιαστικά από την χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα νοσοκομεία υποχρεώνονται όπως οι επιχειρήσεις να συντάσσουν οικονομικούς ισολογισμούς- απολογισμούς και σε περίπτωση που είναι αρνητικοί θα κρίνονται ασύμφορα και θα κλείνουν, με συνέπεια η δημόσια υγεία να ιδιωτικοποιείται. Με λίγα λόγια η δημόσια υγεία παραχωρείται σε ιδιώτες κι από κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα.» Ο Αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ ανέφερε ακόμη ότι με βάση πληροφορίες της ΕΙΝΔΥΜ «τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας έχουν αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον η ΕΣΑΝ ΑΕ δεν θα τα επιχορηγεί και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο.»
Ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΔΥΜ εξέφρασε τέλος κι ένα παράπονο, λέγοντας ότι «ο κόσμος πάει στα νοσοκομεία και δεν βρίσκει γιατρούς και διαμαρτύρεται, μαλώνει με το προσωπικό, αντί να ξεσηκωθεί, πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να πράξει εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει δημόσια υγεία.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ