Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο κάπνισμα, είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος παγκοσμίως με 1,8 εκατ. κρούσματα, δηλαδή το 13% του συνόλου.
Μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ειδικότερα, σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι κατά το 2012 διαγνώστηκαν 14 εκατ. νέα κρούσματα καρκίνου, ενώ το 2008 τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 12,7 εκατ. Ταυτοχρόνως κατά την ίδια περίοδο καταγράφεται και αύξηση των θανάτων από το νόσημα, που από 7,6 εκατ. έφτασαν τα 8,2 εκατ. Κατά πάσα πιθανότητα -επισημαίνουν οι ειδικοί- αυτό συμβαίνει από την ταχύτατη αλλαγή του τρόπου ζωής στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου οι διατροφικές και άλλες συνήθειες της καθημερινότητας προσομοιάζουν σήμερα με αυτές του δυτικού κόσμου. Στο αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που καπνίζουν και η «επιδημία» της παχυσαρκίας.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο κάπνισμα, είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος παγκοσμίως με 1,8 εκατ. κρούσματα, δηλαδή το 13% του συνόλου.
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε από το 2008 και η θνησιμότητα εξαιτίας της νόσου. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της νόσου στις γυναίκες σε 140 κράτη. Ο δρ Ντέιβιντ Φόρμαν, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας και Καρκίνου Ενα νέο σκεύασμα θεωρείται ευεργετικό για τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού. του ΠΟΥ επισημαίνει ότι «τα επιτεύγματα της επιστημονικής προόδου για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού δεν φτάνουν στις γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξάλλου, επισημαίνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να εφαρμοστούν όλα τα όπλα που διαθέτει η επιστήμη και στα αναπτυσσόμενα κράτη, ενώ προβλέπει ότι τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν τα 19 εκατ. ετησίως μέχρι το 2025.
Πέρα, όμως, από τη δυσάρεστη αλήθεια των αριθμών, από το μέτωπο του αντικαρκινικού αγώνα έρχονται και ευχάριστες ειδήσεις. Οπως αναφέρει έκθεση στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, ένα φάρμακο, η αναστροζόλη, μπορεί να περιορίσει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση. Ειδικότερα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου διαπίστωσαν περιορισμό του κινδύνου κατά 53% σε εθελόντριες που λάμβαναν το φαρμακευτικό σκεύασμα επί μία πενταετία συγκριτικά με γυναίκες που έλαβαν κατά την ίδια περίοδο ένα ψευδοφάρμακο. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, η αναστροζόλη είναι πιο αποτελεσματική από δύο άλλα συμβατικά σκευάσματα που χορηγούνται στις γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (tamoxifen, raloxifene) και έχει λιγότερες παρενέργειες. Στη μελέτη συμμετείχαν 3.864 γυναίκες που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση και διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν το νόσημα λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού.