Συνολικά 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Παιδείας.
Πρόκειται για την τελευταία εκκρεμότητα που κλείνει ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενόψει της προσεχούς αξιολόγησης της τρόικας για την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Παιδείας, ο τελικός αριθμός θα είναι μικρότερος, καθώς θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι που πληρούν κοινωνικά κριτήρια. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Παν. Αθηνών – με 530 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Από την άλλη, το υπ. Παιδείας αναφέρει ότι πολλοί εξ όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα θα τοποθετηθούν σε ΤΕΙ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 530 διοικητικοί υπάλληλοι του Παν. Αθηνών, 370 υπάλληλοι του ΕΜΠ, 240 του ΑΠΘ, 140 του Παν. Πατρών, 100 του Παν. Κρήτης, 40 του Παν. Θεσσαλίας, 35 του Παν. Ιωαννίνων, 30 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελική κατανομή ανά ΑΕΙ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιλογή τους θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στα ΑΕΙ που πλήττονται. «Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του Παν. Αθηνών, το οποίο έχει 1.300 διοικητικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 200 είναι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες. Επίσης, λόγω της μείωσης των αποθεματικών των ΑΕΙ κρίνεται ότι θα είναι δύσκολη η ανάθεση συγκεκριμένων υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα) σε εταιρείες με εργολαβία. «Η πολιτική της διαθεσιμότητας οδηγεί το ίδρυμα σε εκ των πραγμάτων λειτουργική απαγόρευση» ανέφερε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίασή της. Επίσης, στο ΕΜΠ η Σύγκλητος ανέστειλε από χθες και για σήμερα τη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ η Σύγκλητος του Παν. Πατρών αποφάσισε αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του ώς τη Δευτέρα.
Από την άλλη, στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι πολλοί εκ των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν σε θέσεις διοικητικών σε ΤΕΙ. Πιο τυχεροί εκείνοι των οποίων το ΤΕΙ της περιφέρειάς τους έχει έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Αλλωστε, χθες συστάθηκαν 325 θέσεις διοικητικού προσωπικού στα Ινστιτούτα και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ και ΣΕΚ), τις οποίες θα διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στις 23 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί η σύσταση 925 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, που θα καλυφθούν αναλόγως. «Συνολικά 1.250 εκπαιδευτικοί από τους 2.001 επανατοποθετούνται σε δομές του υπ. Παιδείας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά επανατοποθέτηση σε άλλες θέσεις», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.