Ένα ερώτημα κυριαρχεί σε όλα τα υπουργεία: «Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός;». Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και των υφυπουργών είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι, προσπαθώντας να μάθουν πληροφορίες. «Τι ακούς; Φεύγω ή μένω;» είναι ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα των περισσοτέρων μελών του υπουργικού συμβουλίου, αρκετοί εκ των οποίων τηλεφώνησαν σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς συντάκτες την Παρασκευή για να πληροφορηθούν εάν υπάρχουν νεώτερα για τους ίδιους, για το εάν μένουν ή φεύγουν από την κυβέρνηση ή εάν μετακινηθούν.
Την ίδια στιγμή πολλοί υπουργοί αξιοποιούν τις καλές τους σχέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και επιχειρούν να κερδίσουν, έστω και ψήγματα ενημέρωσης. Κάποιοι ήδη ζήτησαν και απευθείας συνάντηση με τον ΠρωθυπουργόΑντώνη Σαμαρά που όμως αποφεύγει να μιλήσει.
Παντού, σε όλα τα επίπεδα, η μόνιμη συζήτηση είναι επί του ανασχηματισμού, σε σημείο που επικρατεί εικόνα παράλυσης στα περισσότερα υπουργεία. Και ενώ η χώρα πρέπει να προχωράει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι της τρόικας και να κάνει πράξη ότι έχει ψηφιστεί στη Βουλή, το τελευταίο διάστημα, φαινόμενο που ξεκίνησε και πριν από τις ευρωεκλογές, σε αρκετά υπουργεία παρατηρούνται φαινόμενα αδράνειας και στασιμότητας.
Είναι κοινή παραδοχή όλων, όσο και εάν δεν το λένε δημόσια, ότι ουδείς δουλεύει, όταν ξέρει πως μπορεί να είναι «υπ’ ατμόν» και να αλλάξει υπουργείο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλοι είναι σε κατάσταση αναμονής και τα ονόματα «δίνουν και παίρνουν», αλλά ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν έχουν μπει σε συζήτηση επί της ουσίας για τον ανασχηματισμό, τον οποίο επισήμως κυβερνητικά στελέχη τοποθετούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα με άριστη γνώση του παρασκηνίου και των συζητήσεων στα ενδότερα των…«συστημάτων εξουσίας», είναι πολύ πιθανόν για να αντιμετωπισθεί ακριβώς η κατάσταση της παράλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση, ο ανασχηματισμός να οριστικοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Είναι κάτι βέβαια, που μένει να αποδειχθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η τελική απόφαση των δυο πολιτικών αρχηγών για το μέλλον του υπουργού ΟικονομικώνΓιάννη Στουρνάρα: δηλ., εάν θα μείνει στην πλατεία Συντάγματος, εάν θα μετακομίσει στην οδό Πανεπιστήμιου και στην Τράπεζα της Ελλάδος ή εάν θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες από το φθινόπωρο και αναλάβει θέση κοινοτικού επιτρόπου.
Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά επί μια ώρα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ είναι άγνωστο εάν ετέθη στο τραπέζι και το ζήτημα που θα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών την επόμενη περίοδο και ποιο το μέλλον του. Ο ίδιος πάντως, όπως ήταν αυτονόητο, όταν ρωτήθηκε εάν θα συντάξει αυτός τον προϋπολογισμό του 2015, είπε απλά, ότι αυτό είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού.
Πάντως μέχρι στιγμής ο «χορός των ονομάτων» καλά κρατεί…Οι συνήθεις φήμες και πιέσεις, αν και ότι ακούγεται δεν συνιστά και βεβαιότητα, αφού έως την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν «καραμπόλες», ενώ ελάχιστοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Βέβαια, ουδείς υπουργός νομίζει ότι θα φύγει και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας στο «Βήμα» το απόγευμα της Παρασκευής εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα μείνει στη θέση του, αλλά κάποια στιγμή στο τέλος της συνομιλίας ήταν ειλικρινής: «Στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορεί να είσαι σίγουρος έως το τέλος. Εγώ πιστεύω ότι θα μείνω, αλλά τι να σου πω…μπορεί και να φύγω…».
Αυτό όμως που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία εικοσιτετραώρα είναι να υπάρξει ένας «σαρωτικός» ανασχηματισμός και όχι ανακύκλωση προσώπων για να μεταδοθεί και το μήνυμα στην κοινωνία ότι όντως κάτι άλλαξε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και άμεσα θα ακολουθήσει, όπως συμφώνησαν οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην πρόσφατη συνάντησή τους και ένα ευρύ κύμα αλλαγών σε θέσεις γενικών γραμμματέων, προέδρων οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων.
Πηγή: tovima.gr