Εντυπωσιακή αύξηση δανεισμού βιβλίων παρατηρείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του «Π» αναφορικά με την κίνηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, καθώς δεν καταγράφεται απλά αύξηση της κίνησης την καλοκαιρινή περίοδο, περίοδο που παραδοσιακά αυξάνεται η προσέλευση για δανεισμό βιβλίων λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου, αλλά αυξητική τάση καταγράφεται γενικότερα τα τελευταία δύο χρόνια στην εν λόγω Δημοτική Βιβλιοθήκη.
«Τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση, υπάρχει μια αύξηση κατά 2.000 βιβλία περισσότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια οι δανεισμοί έφθασαν στα 17.000 βιβλία, ενώ μέχρι τότε οι δανεισμοί δεν ξεπερνούσαν τις 15.000 ετησίως. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια η συλλογή της Βιβλιοθήκης», όπως δήλωσε στον «Π» η βιβλιοθηκονόμος Σοφία Καλμανίδου.
Η κ. Καλμανίδου ανέφερε ότι τίτλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας ανέρχονται περί τις 13.000 κι εξήγησε ότι «η εισροή βιβλίων στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχει να κάνει περισσότερο με δωρεές παρά με αγορές, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, και παρά το γεγονός ότι οι δωρεές δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά της συλλογής της είναι μια τονωτική ένεση. Είναι κάτι. Είναι σημαντική κίνηση και δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Βιβλιοθήκη. Άνθρωποι που προσέρχονται στη Βιβλιοθήκη εντοπίζουν ελλείψεις και φέρνουν δικά τους βιβλία και τα χαρίζουν.» Υπήρξαν, βέβαια, όπως σημείωσε, και δωρεές σε χρήμα για την αγορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, «αλλά τέτοιες κινήσεις λιγοστεύουν στις μέρες μας που ο κόσμος ζορίζεται να τα φέρει βόλτα.»
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει αυξηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό η προσέλευση για δανεισμό βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη, ενώ κάτι αντίστοιχο παρατηρείται γενικότερα σε όλες της Βιβλιοθήκες, επισημαίνει η κ. Καλμανίδου.
Η μεγαλύτερη κίνηση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, παρατηρήθηκε στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, καθώς ως γνωστόν, οι ομάδες που διαβάζουν περισσότερο είναι τα παιδιά και οι γυναίκες μετά τα 30. «Η κίνηση μάλιστα την περίοδο του καλοκαιριού ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή αφού υπολογίζεται στο 50% σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια», τόνισε η βιβλιοθηκονόμος κ. Καλμανίδου, η οποία επισήμανε ότι «η αύξηση αυτή είναι και δείκτης που συσχετίζει την οικονομική κρίση με το δανεισμό, γιατί ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να αγοράζει βιβλία και χρησιμοποιεί περισσότερο τις δανειστικές βιβλιοθήκες. Είναι πανελλαδικό το θέμα, δεν έχει να κάνει μόνο με τι δική μας μικρή βιβλιοθήκη. Η κρίση ευνοεί την ανάγνωση και το δανεισμό βιβλίων. Ακόμη και τα βιβλιοπωλεία μπαίνουν πλέον σε τέτοιες λογικές, κάνουν προσφορές βιβλίων και υπάρχουν μπαζάρ που πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές.» Συμπλήρωσε πως «η κρίση φαίνεται ότι έβαλε το βιβλίο σε μια άλλη λογική στη χώρα μας, όπου το βιβλίο ήταν ακριβό. Τώρα όμως και οι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να υιοθετούν μια άλλη λογική, να ρίχνουν τις τιμές τους, αν και οι εκδόσεις δεν είναι πλέον περίτεχνες, γιατί μια περίτεχνη ή δερματόδετη έκδοση θα την πληρώσεις.»
Τα βιβλία που προτιμούν περισσότερο οι χρήστες της βιβλιοθήκης είναι τα λογοτεχνικά βιβλία και μάλιστα η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ζήτηση έχουν επίσης βιβλία ψυχολογίας, βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου και Ιστορίας. Αγαπημένες θεματικές για τα παιδιά είναι περισσότερο τα εικονογραφημένα, τα παραμύθια και η μυθολογία, αφού πρόκειται για παιδιά έως 12-13 ετών.
Ερωτώμενη για το περιεχόμενο της συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η κ. Καλμανίδου είπε ότι «δυστυχώς λείπουν αρκετές θεματικές από τη Βιβλιοθήκη, λόγω ότι έχει αναπτυχθεί λίγο άναρχα η συλλογή αυτή, με αποτέλεσμα να λείπουν επιστημονικά συγγράμματα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος έρευνα επιστημονικού ενδιαφέροντος, εκτός κι αν προστρέξει κανείς στην Εορδαϊκή βιβλιογραφία.» Υπογράμμισε πάντως πως «έχει γίνει εδώ και χρόνια μια σημαντική προσπάθεια για τη συλλογή της Εορδαϊκής βιβλιογραφίας ή οποιασδήποτε μορφής υλικό, π.χ. φωτογραφίες.»
Ο «Π» ζήτησε τη γνώμη της εδώ και χρόνια βιβλιοθηκονόμου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πτολεμαΐδας για το πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική η βιβλιοθήκη. Ιδού η απάντηση της κ. Καλμανίδου: «Μέσα από δυναμικές εξωστρέφειας θα μπορούσε να γίνει η βιβλιοθήκη πιο ελκυστική, με ουσιαστικές εκδηλώσεις που θα έχουν ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο ή δράσεις που θα αφορούν πραγματικές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού της περιοχής.» Θα μπορούσαν, ανέφερε ως παραδείγματα, να γίνουν λέσχες ανάγνωσης ή κάποια σεμινάρια με βάση τις διαπιστωμένες ανάγκες του κοινού που μπορούν να προκύψουν μέσα από σχετική έρευνα, όπως και εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα έρχονται σε επικοινωνία οι αναγνώστες με συγγραφείς. Αποκάλυψε μάλιστα πως υπάρχει ένας σχεδιασμός για κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα και κάποια εργαστήρια, ο οποίος και θα ανακοινωθεί το ερχόμενο διάστημα.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ