Συνδιοργανωτές το ΕΒΕ Δυτικής Μακεδονίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα και η ΑΝΚΟ
Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» του ΕΣΠΑ, παρουσιάστηκε προχτές το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ενώπιον δεκάδων επιχειρηματιών και συμβούλων επιχειρήσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 30.000.000€ (Δημόσια δαπάνη). Το ποσοστό ενίσχυσης της κάθε επιχείρησης κυμαίνατε από 30% έως 55% ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κάθε μίας. Υλοποιείται από τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Δ/νση ΜΜΕ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τον Ενδιάμεσο Φορέα του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ). Οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕ Δυτικής Μακεδονίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ. Η τελευταία είναι ο ενδιάμεσος φορέας συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία.
Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η Λιάνα Παπατέρπου, υπεύθυνη του τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΠ/ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιώργος Σβώλης, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Εμπορίου, Γιάννης Μητλιάγκας, γ.γ. του ΕΒΕ Κοζάνης και Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας. Ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γιώργος Καλιακούδας, παρουσίασε τα τραπεζικά προϊόντα της Τράπεζας. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μέσα από την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Τα πλεονεκτήματα του Προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων II», το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσίασε στους παριστάμενους, ο Αθανάσιος Κακούδης, υπεύθυνος του προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι:
-Σύγχρονο και επίκαιρο πρόγραμμα που ενισχύει τον εξωστρεφή προσανατολισμό των επιχειρήσεων, την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη συνεργειών βιομηχανίας-εμπορίου και υπηρεσιών, συνεχίζοντας την ήδη επιτυχή υλοποίηση του Α’ κύκλου του προγράμματος.
-Υψηλός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης ύψους 30 εκ. ευρώ.
-Δυνατότητα χρηματοδότησης των θεματικών τομέων μεταποίησης, εμπορίου(ορισμένοι κλάδοι), υπηρεσιών (ορισμένοι κλάδοι) και κατασκευών.
-Δυνατότητα ενίσχυσης πολλών κατηγοριών επιχειρήσεων τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη τομέα δραστηριότητας. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα μπορούν υπό προϋποθέσεις να ενταχθούν είτε μόνες είτε σε σχήμα συνεργασίας, επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες), καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Μεταποίησης, Εμπορίου, Υπηρεσιών και Κατασκευών. Τέλος δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μέχρι την 01/08/2012.
-Κατηγοριοποίηση διαθέσιμου προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
-Δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μη επιλέξιμη δραστηριότητα, εφόσον λάβουν επιλέξιμο ΚΑΔ και επενδύσουν σ΄ αυτόν πριν την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης.
-Παρέχεται ισχυρό κίνητρο για την σύναψη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, με αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης στις ανάλογες περιπτώσεις το οποίο κυμαίνεται από 45% έως 55% ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας.
-Υψηλά ποσοστά επιχορήγησης από 30% έως και 55%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ύπαρξη/επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.
-Ευρύτατη και Ελκυστική «γκάμα» επιλέξιμων δαπανών (π.χ. παραγωγικός εξοπλισμός, εξοπλισμός ποιοτικού ελέγχου, συστήματα τηλεδιάσκεψης, προγράμματα λογισμικού, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση εκδηλώσεων, σχεδιασμός και παραγωγή πληροφοριακού υλικού, δαπάνες προβολής και διαφήμισης, σχεδιασμός προϊόντων και συσκευασίας, πιστοποίηση προϊόντων, πιστοποίηση συστημάτων, εκπόνηση μελετών και ερευνών, απόκτηση πατεντών, κλπ).
-Ενισχύονται έως και 20% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης δαπάνες μισθοδοσίας εξειδικευμένων στελεχών σε εξαγωγές καθώς και εξειδικευμένου τεχνικού, διοικητικού ή/και εργατοτεχνικού προσωπικού για διάστημα 12 μηνών από την ημέρα της πρόσληψης αποκλειστικά για τις νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
-Χρηματοδότηση υποστηρικτικών δαπανών (π.χ. ανανέωση/ αναβάθμιση ιστοσελίδας, πιστοποιητικών διαχειριστικών συστημάτων, σύνδεση σε υπάρχοντα/ νέα δίκτυα, κ.λ.π.) αποκλειστικά για τις νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 10% επί του προϋπολογισμού.
-Δεν υπάρχουν στόχοι αύξησης της απασχόλησης, ούτε απαίτηση διατήρησης υφιστάμενου προσωπικού (εκτός βέβαια από την περίπτωση που η επιχείρηση θα επιδοτηθεί για μισθοδοσία εξειδικευμένου προσωπικού).
-Μη υποχρέωση τεκμηρίωσης με αποδεικτικά στοιχεία της δυνατότητας κάλυψης της Ιδιωτικής Συμμετοχής (Δάνειο ή/και Ιδία Συμμετοχή). Η ίδια συμμετοχή αποδεικνύεται από την εξόφληση των παραστατικών δαπανών.
-Δυνατότητα Καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 100% της εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης (επιχορήγησης) έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
-Δυνατότητα καταβολής δημόσιας δαπάνης με υλοποίηση του 30% του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
-Επιλεξιμότητα προκαταβολών σε προμηθευτές σε ποσοστό έως και 30% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ως δαπάνες προς πιστοποίηση και χρηματοδότηση.
-Δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής εξ’ ολοκλήρου με δανεισμό.
-Δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης θετικού ενδιαφέροντος στις περιπτώσεις πρόθεσης κάλυψης της ιδίας συμμετοχής με δανεισμό.
-Μη εμπλοκή του Τειρεσία στις Διαδικασίες αξιολόγησης.
-Φιλικός Οδηγός, πλήρης, με κάθε πληροφορία χρήσιμη για την ενημέρωση-κινητοποίηση των ενδιαφερομένων.
-Διαφανές, αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης-επιλογής υποψηφίων με τη χρήση κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος. που δεν λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία, αλλά επιβραβεύει τόσο την υφιστάμενη δομή και οργάνωση της επιχείρησης, όσο και εξωστρεφή προσανατολισμό του σχεδίου.
-Δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΤΕΑΝ, ΤΕΠΙΧ, κλπ) για την διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
-Μείωση του χρόνου ελέγχου της επένδυσης μέσω της δυνατότητας Διενέργειας διοικητικών αντί επιτόπιων ελέγχων για Ενδιάμεσες Εκθέσεις Προόδου έως και 60% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 5/8/2013 και μέχρι τις 10/10/2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis).
Μετά το πέρας της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή νέας πρότασης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ