Υπόμνημα με τα προβλήματα των εργαζομένων στους εργολάβους που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας επέδωσε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό το προεδρείο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στα ορυχεία, το οποίο μάλιστα είχε κηρύξει την μέρα εκείνη (8 Σεπτεμβρίου) απεργία στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ αντίστοιχα προβλήματα εξέθεσε στον κ. Ζερβό και ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Μαυρογένης,
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Πέτρος Ταταρίδης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΕΗ για την κήρυξη της απεργίας σε όλες τις εργολαβίες στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας λόγω των προβλημάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες, που δουλεύουν ανασφάλιστοι, απλήρωτοι για μήνες, κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και με το φόβο της απόλυσης κι επισήμανε ότι οι εργολαβίες δίνονται από τη ΔΕΗ κάτω του κόστους και οι εργολάβοι στη συνέχεια κλέβουν τους εργαζόμενους για να βγάλουν κέρδη. Ζήτησε μάλιστα την παρέμβασή του, καθώς παρά τη σχετική απόφαση του ίδιου του κ. Ζερβού, οι εργολάβοι παίρνουν πιστοποίηση χωρίς να εξοφλούν τους εργαζόμενους όπως οφείλουν, γι’ αυτό και τα κύριο αίτημα της απεργίας ήταν όταν δεν πληρώνουν οι εργολάβοι να πληρώνει τους εργαζόμενους η ΔΕΗ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την καταστρατήγηση της καταβολής των δεδουλευμένων, των επιδομάτων και των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων.
Παράλληλα, ο κ. Ταταρίδης έθεσε το θέμα της τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να πάψει το φαινόμενο των συχνών ατυχημάτων σε εργολάβους, ενώ μετέφερε και την κάθετη αντίθεση της διοίκησης του σωματείου στη δρομολογούμενη πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ και τόνισε την ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 5000 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό στην επιχείρηση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Μαυρογένης έθεσε στον πρόεδρο της ΔΕΗ τα προβλήματα που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα στη ΔΕΗ και «τους εργολάβους που δεν πληρώνουν, για τα εργατικά ατυχήματα, για την αταξία- ζούγκλα» που επικρατεί στους χώρους των ορυχείων», ενώ του επισήμανε και το απαράδεκτο γεγονός ότι κυκλοφορούν υπέρβαρα φορτηγά και χωρίς πινακίδες στα ορυχεία, ενώ του επέδωσε και σχετικό δημοσίευμα που αναφέρεται στα παραπάνω θέματα.
«Μου ετέθη από το σωματείο ότι δεν τηρούνται, εν μέρει τουλάχιστον, οι συμβάσεις και θα κάνω μία έρευνα για να δούμε τι δεν τηρείται και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να τηρηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, και τόνισε ότι «είναι και ευθύνη και των δικών μας (υπηρεσιακών παραγόντων) φαντάζομαι, διότι εγώ δεν καταλαβαίνω τι θα πει να μην τηρείται κάποια απόφαση η οποία είναι και καταγεγραμμένη», αναφερόμενος στην απόφασή του να πληρώνουν οι εργολάβοι το προσωπικό τους μέσω τραπεζών ώστε να διασφαλίζεται ότι θα λαμβάνουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους, ζήτημα το οποίο όμως καταστρατηγείται καθώς κάποιοι εργολάβοι ζητούν να τους επιστραφεί μέρος του ποσού των δεδουλευμένων που εισέπραξαν με τραπεζικό λογαριασμό.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































