Άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Χρήστου Σάββα
Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Οικονομική κρίση ενώπιον της οποίας βρίσκεται η Χώρα και την οποία ήδη βιώνουν έντονα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμούμε ότι δεν είναι αρκετό.
Η απειλή της συρρίκνωσης των επιχειρήσεων που απασχολούν υπαλλήλους, που κάποιους από αυτούς αναγκάζονται να στερηθούν, ή ακόμα χειρότερα η απειλή του λουκέτου πολλών εξ αυτών, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εκλείψει. Άρα δεν αρκούν από μόνες τους οι συστάσεις των Κυβερνώντων προς τους επιχειρηματίες να αρκεστούν σε χαμηλότερα κέρδη και να μην προβούν σε απολύσεις.
Χρειάζεται να παρθούν άμεσα, δραστικά και εξειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση της αγοράς και των μικρομεσαίων.
Μέτρα που να ενισχύουν αισθητά τη χρηματοδότηση τους, κατά κύριο λόγο, από τις Τράπεζες που θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να πετύχουν τους στόχους τους θα πρέπει να λειτουργούν με όρους ανεκτούς από τους πολλούς και όχι μόνο από τους λίγους. Η χρηματοδότηση, με λίγα λόγια, των επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη. Όπως και η συναίνεσή των τραπεζών στην αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν.
Εμείς, στο ΕΒΕ, εστιάζουμε στη λήψη αποφάσεων από τους αρμοδίους που θα αποσυμφορήσουν τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ από τις Τράπεζες.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει επιτέλους οι Τράπεζες να ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ τους και συνάμα να σταματήσουν την αδιάλλακτη πιστοδοτική τους πολιτική έναντι των πολλών πελατών τους που είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Κι αν κάποιες από αυτές που αρνούνται την βοήθεια που τους παρέχεται εκ μέρους της Κυβέρνησης, με το πακέτο των 28 εκ. προτείνοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, συνεχίσουν την σκληρή πολιτική τους έναντι των μικρομεσαίων τότε εκτιμούμε ότι το πακέτο θα πρέπει να κατευθυνθεί προς όσες το δεχτούν, οι οποίες και θα πρέπει να προβούν σε δραστικά μέτρα που θα ενισχύσουν την ρευστότητα των ΜΜΕ
Ακόμα κρίνουμε ότι θα πρέπει να εξετασθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα κριτήρια για τις Επιχειρήσεων που για πρώτη φορά, στην παρούσα δυσμενή οικονομική κρίση, θα εισαχθούν στον «Τειρεσία», για να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις.
Είναι απαραίτητο οι Τράπεζες να επενδύσουν στις υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και της Ελληνικής Περιφέρειας και να τις περιβάλλουν με εμπιστοσύνη. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως η Πολιτεία θα πρέπει με κάθε τρόπο να σταθεί αρωγός στην αναπτυξιακή προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο, για να μπορέσουν ιδιαίτερα οι ευάλωτοι κλάδοι, όπως π.χ. το εμπόριο, να ανταπεξέλθουν από την οικονομική κρίση.
Η απειλή της πιστωτικής κρίσης που πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο και που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και της μείωσης της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών διεθνώς, είναι βασικό να αποκρουστεί με κατάλληλα και δραστικά μέτρα και με ευνοϊκή πιστοδοτική πολιτική που θα έχει ως στόχο την στήριξη των ΜΜΕ.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση των Τραπεζών, να δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση πόρων που θα διατεθούν στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ με ανταγωνιστικούς όρους.
Επιπλέον εκτιμούμε και απευθυνόμαστε στους αρμοδίους για να μας ακούσουν ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του ΤΕΜΠΜΕ που αποτελεί πραγματικό εργαλείο στήριξης των ΜΜΕ και να προωθηθούν άμεσα τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για την επιχειρηματικότητα. Οφείλουμε, στο σημείο αυτό να ομολογήσουμε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ με τα μέτρα που πρόσφατα ανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ του Οργανισμού, μας βρίσκουν απολύτους σύμφωνους.
Πεποίθησή μας, λοιπόν, πως θα πρέπει να πεισθούν όλοι, Πολιτεία, Φορείς, Τράπεζες ότι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της όποιας κρίσης χτυπά ή απειλεί τις επιχειρήσεις μας είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις ΜΜΕ, με μέτρα αποφασιστικά και όχι απλά με συστάσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.