Οι καταναλωτές είναι αυτοί που με την συμπεριφορά τους καθορίζουν πολλά στοιχεία της αγοράς, δίνουν το στίγμα αναφοράς και το σήμα προσανατολισμού όλων των παραγόντων. Αρκεί να μπορούν να συνεργασθούν και να εκφρασθούν ενιαία για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, όπως υποδεικνύει η ΠΡΩΣΚΑΛΟ (www.proskalo.net).
Η Θεσσαλονίκη-Φτωχομάνα-Πόλη του συνεργατισμού, πρωτοστατεί και στην δημιουργία ενιαίας έκφρασης και των οργανωμένων καταναλωτών, όχι μόνο σαν αντίδραση, άλλα σαν θετική δράση της κοινωνίας, με τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης bios COOP (www.bioscoop.gr, 2310811918).
Με σύνθημα «παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας, το Συνεταιριστικό Μη Κερδοσκοπικό Παντοπωλείο bios COOP λειτουργεί και ικανοποιεί τις ανάγκες των 400 περίπου μελών του και των φίλων του, στην οδό Κ. Καραμανλή 42 (προέκταση Εγνατίας, πολύ κοντά στο Παπάφειο και τον ΕΥΚΛΕΙΔΗ). Πρόκειται για ένα πολύ ζεστό χώρο που φιλοξενεί κυρίως Ελληνικά και Συνεταιριστικά Προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Μακεδονία και παράγονται με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.
Μια καινοτομία είναι ότι για όλα τα προϊόντα έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, που συνεχίζεται καθημερινά από επιτροπή των μελών (όπου συνδράμουν όλα τα μέλη), ώστε να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, γενετικώς μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες και άλλα επιβαρυντικά για την υγεία και το περιβάλλον.
Μια άλλη καινοτoμία είναι οι συλλογικές αγορές ενός εποχιακού προϊόντος. Ορίζεται μια ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν όλοι να παραγγείλουν την ποσότητα που θέλουν από το συγκεκριμένο προϊόν, σε συγκεκριμένες τιμές, από συγκεκριμένο παραγωγό, και τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα του bios COOP την συγκεκριμένη μέρα.
Τα μέλη αλληλοβοηθιούνται, που σήμερα είναι μια μορφή καινοτομίας, με την προσπάθεια να εγκατασταθεί ένα σύστημα κοινής προμήθειας γειτόνων, όταν κάποιος από μακριά έρχεται για ψώνια, μπορεί να εξυπηρετήσει και κάποιους άλλους από την γειτονιά του. Ενώ ήδη το bios COOP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή στα σπίτια με υπηρεσία ποδηλάτων …
Το Διοικητικό Συμβούλιο του bios COOP συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, σε ανοικτές σε όλους συνεδριάσεις, ακολουθώντας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενώ η τακτικές του Γενικές Συνελεύσεις είναι κάθε τέσσερις μήνες.
Το bios COOP εφοδιάζεται με προϊόντα που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και συλλογικές δομές, και μικρές παραγωγικές μονάδες, με τοπικούς και ποιοτικούς παραγωγούς. Τακτικά οργανώνονται γευσιγνωσίες από τους προμηθευτές για καλύτερη γνωριμία των μελών και φίλων με τα προϊόντα και τους παραγωγούς
Μια τέτοια μικρή μονάδα αυγοπαραγωγής, την ΤΟΨΙ (www.topsi.gr), γνώρισαν τα μέλη του bios COOP στην γευσιγνωσία Αυγούστου 2014. Πρόκειται για μονάδα με 400 κότες ελευθέρας βοσκής, που βρίσκεται σε έκταση 12.000 τμ, στην περιοχή Γέφυρας Θεσσαλονίκης, και την λειτουργούν οικογενειακώς οι οικογένειες του Γιώργου Σαρηγιάνογλου (πρώην αυτοκινητιστής-6984703494) και της Βασιλικής Σοφιανάκου (Τεχνολ. Γεωπόνου, πρώην υπαλλήλου-6977785048), που ξεκίνησαν τώρα, μέσα στην κρίση, ένα νέο τρόπο ζωής, προσφέροντας σωστά αυγά ελευθέρας βοσκής.
Τα αυγά ελεύθερης βοσκής σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία έχουν: 1/3 λιγότερη χοληστερόλη, 2/3 περισσότερη βιταμίνη Α, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε, ¼ λιγότερο κορεσμένο λίπος, 2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά και 7 φορές περισσότερο β-καροτένιο, όπως τα αυτά ΤΨΙ, οι κότες του οποίου τσιμπολογούν φρέσκο χόρτο, πίνουν τρεχούμενο νερό και γενούν σε παραδοσιακές φωλιές, πάντα με τροφή χωρίς χημικά.
Η εξαιρετική γευσιγνωσία με φίλους, μέλη και παραγωγούς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν κοντά παραγωγοί και καταναλωτές και να εκτιμήσουν μαζί τις συνθήκες ενός νέου εμπορίου χωρίς μεσάζοντες, όχι σκόρπιο, αλλά με συνεταιρισμένους καταναλωτές, με συνεταιρισμένους παραγωγούς και με σωστές (δίκαιες) εμπορικές σχέσεις