Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση ενός έργου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην Πτολεμαΐδα που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε στάσιμη κατάσταση, του διοικητηρίου που έχει ανεγερθεί σε χώρο του Αγροκηπίου (δίπλα στο Πάρκο εκτάκτων αναγκών) το οποίο προορίζεται να στεγάσει τις υπηρεσίες της νομαρχίας στην Πτολεμαΐδα.
Με ενέργειες του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή και του αντινομάρχη Έργων Γιάννη Σόκουτη, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες που είχαν διακοπεί τα τελευταία χρόνια με συνέπεια το έργο να μένει στάσιμο και να ρημάζει το ανεγερθέν κτίριο.
Καθώς, το έργο «Αποπεράτωσης Διοικητηρίου Πτολεμαΐδας» δημοπρατήθηκε στις 9 Ιουνίου και εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, αν και η ανάδοχη κοινοπραξία στην οποία κατοχυρώθηκε το έργο (Παμπόρης Τηλέμαχος –Σταμκόπουλος Θεόδωρος) έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκίνησε τις εργασίες.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Γιάννη Σόκουτη, ο προϋπολογισμός αποπεράτωσης του έργου ανέρχεται σε 1.080.000,00€ με ΦΠΑ και αναθεώρηση, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται από το 3ο ΕΑΠ 2007-2011 (Τοπικός Πόρος), με το ποσό των 900.000€ και από πιστώσεις του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 180.000€.
Η νέα σύμβαση περιλαμβάνει εργασίες κατασκευής ξύλινης στέγης, επίστρωση δαπέδων, τοποθέτηση κουφωμάτων -θυρών, διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και περιτοίχιση (περίφραξη) του οικοπέδου.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες ανέγερσης του Διοικητηρίου Πτολεμαΐδας, προϋπολογισμού 1.296.510€, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2002, επί θητείας του νομάρχη Ιορδάνη Ανδρεάδη και μέχρι τον Απρίλιο του 2003 είχε απορροφηθεί το ποσό των 146.00€ που υπήρχαν στο ταμείο. Μέσα στο 2004 πραγματοποιήθηκαν τα επιχρίσματα (σοβάδες) και το σύνολο των έργων που υλοποιήθηκε ξεπέρασε τις 200.000€. Έκτοτε όμως σταμάτησαν οι εργασίες αφού δεν υπήρξαν άλλα χρήματα, παρά το ότι γράφονταν σε ΣΑΕ, όπως συνέβη άλλωστε με πολλά έργα του ΟΠΑΓΚ (σεισμικό πρόγραμμα Αναπτυξιακής ανασυγκρότησης).
Το ανεγερθέν διοικητήριο της Ν.Α., σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, είναι ένα 3ώροφο κτίριο με υπόγειο, ο φυσικός φωτισμός του υπογείου εξασφαλίζεται με φεγγίτες. Το εμβαδόν των τριών ορόφων ανέρχεται σε 1.825.84 τ.μ. και του υπογείου σε 817 τ.μ., στο οποίο εκτός από το λεβητοστάσιο και μηχανοστάσια προβλέπονται χώροι γενικών αρχείων για τις υπηρεσίες της Ν.Α., αλλά και χώρος στάθμευσης για 14 υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Οι ημιυπαίθριοι χώροι ανέρχονται σε 185.17 τ.μ., ενώ στον αύλειο χώρο (στο πίσω μέρος του κτιρίου) δημιουργείται χώρος στάθμευσης 145 θέσεων.
Το Διοικητήριο έχει δύο εισόδους. Η κύρια είσοδος βρίσκεται νότια του Λαογραφικού Μουσείου -σε δρόμο που χαράχθηκε τώρα και τέμνει στα δύο την έκταση του Αγροκηπίου (δίπλα ακριβώς στο Πάρκο Εκτάκτων αναγκών), ενώ η δεύτερη είσοδος (εκεί που θα υπάρχει και ο χώρος στάθμευσης για το κοινό) βρίσκεται στην αρχή της οδού Δημοκρατίας, δίπλα στο Αντλιοστάσιο της Τηλεθέρμανσης.
Σημειώνεται ότι στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, ότι έχουν προβλεφθεί άλλες δύο είσοδοι για λόγους ασφαλείας και έχει διαμορφωθεί ήδη ράμπα ώστε να είναι το κτίριο προσπελάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ