Το “Να φύγουν τα σκοτάδια” αποτελεί ένα μουσικό θέμα μετ’απαγγελίας, η ακρόαση του οποίου θα
μπορούσε να αποτελέσει αφύπνιση για τους σημερινούς καιρούς.
Ακούστε το εδώ:
Σολίστ: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ιόλη Μουστερή, Γιάννης Φίλιας
Τραγούδι: Αγγέλα Μεταλληνού
Συνθέτης: Balsam7teen
Ποιητής: Κώστας Πούλακας
Χορωδία: “Οι Μούσες” (Μάνια Βλαχογιάννη, Αγγέλα Μεταλληνού, Σοφία Παπάζογλου, Βίβιαν Κλειδέρη, Αγγελική Ημέλλου)
Απαγγέλει ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ηχογράφηση: Artracks Studios / Γιώργος Πρινιωτάκης
Επιμέλεια βίντεο: Μάνια Βλαχογιάννη
Περισσότερα για τους συμμετέχοντες:
Ο Balsam7teen γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο.
Σε νεαρή ηλικία έλαβε το 2ο και 3ο βραβείο σύνθεσης και τραγουδιού σε μουσικό πανελλήνιο διαγωνισμό νέων. Συνεργάστηκε με την εκπομπή «Ο κόσμος της μουσικής» και για μεγάλο διάστημα ανέλαβε τη μουσική επένδυση και κάλυψη σε πολλές εκδηλώσεις του οίκου Βαρδινογιάννη.
Έχει συνθέσει πάνω από 200 τραγούδια, μουσικά σποτ για βιβλία (εκδόσεις Ψυχογιός), δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφορούν και έχει μελοποιήσει ποίηση βραβευμένων Κύπριων ποιητών. Έχει γράψει τη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως «Καλλιπάτειρα», «Τρωάδες», «Η τελευταία μαύρη γάτα», «Πινόκιο», κ.α. Έργα του παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ, στην Παλαιά Βουλή , στο «Βεάκειο» (Ολυμπιακοί αγώνες 2004), στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου, στην Κύπρο (Λυρική σκηνή, αρχαίος χώρος «Κούρειον» και Αμαθούντα), στο θέατρο Bloomsberry του Λονδίνου, στην πρώην Ανατολική Γερμανία και Αυστραλία.
Ο Κώστας Πούλακας, Κύπριος ποιητής και λογοτέχνης, γεννήθηκε το 1930 στη Λεμεσό. Ασχολήθηκε με την αρθογραφία τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Λονδίνο, που διέμεινε μόνιμα από το 1963 – 2000. Εξέδωσε το πεζογράφημα «Ταξιδεύοντας στους Ωκεανούς» και τις ποιητικές συλλογές «Στα θέλγητρα των αναμνήσεων και των στοχασμών τη μαγεία», «Μετάγγιση Γαλήνης» και «Νταϊάνα». Από το 2007 εκδίδει το περιοδικό «Ελληνική Ώρα».
Ένωσε τη φωνή του με εκείνη της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνοντας παραστάσεις κι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο και το Λονδίνο.
Τιμήθηκε πρόσφατα με χρυσό μετάλλιο του παγκόσμιου διαγωνισμού των 5 ηπείρων για το δοκίμιο του «Η Ιστορία μιας κλοπής» ή «Η κλοπή της Ιστορίας», αναφορικά με την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.
Η διάκριση έγινε στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα.
O Βασίλειος Ασημακόπουλος (βαθύφωνος) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2011 πήρε δίπλωμά στο κλασσικό τραγούδι με Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε διάφορα φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Η.Π.Α). Έχει τραγουδήσει σολιστικά, ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα και σε ηχογραφημένες παραγωγές που κυκλοφορούν. Ερμήνευσε τους ρόλους: Ωκεανός, Δίας και Προμηθέας στην όπερα «Προμηθέας» (Π. Καρούσος) (αρχαίο θέατρο της «Μικρής Επιδαύρου», το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, Κτίριο Ηνωμένων Εθνών-Νέα Υόρκη κ.α.) και του Πάπα Ιουλίου Β΄ στην όπερα «Ο Μιχαήλ άγγελος στη Ρώμη» (Φ. Τσαλαχούρης). Είναι ενεργό μέλος του μουσικοθεατρικού συνόλου «Pocket Opera» και του
Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» υπό την σκηνοθεσία του Γ. Νικολαΐδη. Έχει συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ. ως έκτακτoς χορωδός σε διάφορες παραγωγές (Ναμπούκο, Φάουστ, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί).
Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Η Ιόλη Μουστερή (σοπράνο), κόρη του γνωστού Κύπριου συγγραφέα και τεχνοκρίτη Μιχάλη Μουστερή είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής Κύπρου.
Διπλωματούχος του Ωδείου Βέρντι του Μιλάνου, σπούσασε με τους παγκοσμίου φήμης μαέστρους, Αρτούρο Μερλίνι και Αντόνιο Τονίνι (Καλλιτεχνικός Διευθυντήσ της Σκάλας του Μιλάνου). ΄Ελαβε διακρίσεις και βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς τραγουδιού και Φεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα με τη Λυρική Σκηνή, ίδρυσε στην Κύπρο και τη Σχολή λυρικού τραγουδιού.
Η Λυρική Σκηνή υπό τη διεύθυνση της έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο εξωτερικό.
Εκτός από τη συμμετοχή της στη Λυρική Σκηνή σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, σκηνοθετεί, σχεδιάζει κοστούμια και διδάσκει Σολίστ και Χορωδία.
Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτική Επιτροπής και της Εθνικής Επιτροπής Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου ως Πολιτιστική Λειτουργός δια 4 χρόνια, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε για την έρευνα και έκδοση της Κυπριακής Μουσικής βιβλιογραφίας και δισκογραφίας.
Εξέδωσε το βιβλίο ΄΄Ιστορία της Μουσικής΄΄ ( 1975). Αρθρογραφεί επίσης σε εφημερίδες και περιοδικά για διάφορα πολιτιστικά θέματα.
Ο Γιάννης Φίλιας (τενόρος) γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, χορό και κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Πρωτοπορία, καθώς και υποκριτική στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.
Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπ/μίου Αθηνών και της δραματικής σχολής Νέου Θεάτρου, συνεργάστηκε ως σολίστ με μουσικά και θεατρικά σχήματα, όπως Μουσικά Σύνολα Ε.Ρ.Τ, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Ελληνική Θεαμάτων, Μέγαρο μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ερμηνεύοντας ρόλους όπως Lucano (Monteverdi), Tamino (Mozart),
Er (Hartmann), Pinkerton (Puccini), Le Narrateur (Stravinski), Romain (Weill) κ.α. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Άλκη Μπαλτά, Θεόδωρο Αντωνίου, Θεόδωρο Λεμπέση, Χαράλαμπο Γωγιό, Χρήστο Λεοντή, Μίμη Πλέσσα, σε
δουλειές των Σπύρου Ευαγγελάτου, Κώστα Γαβρά, Θωμά Μοσχόπουλου, Σταμάτη Φασουλή, Βίκτωρα Αρδίτη,
Esther Andre Gonzalez, Renato Zanella, Κώστα Κουτσομύτη, Μαριάννας Κάλμπαρη, Δημήτρη Λιγνάδη,
Όλγας Μαλέα, κ.α.
Η Αγγέλα Γ. Μεταλληνού, επτανησιακής παραγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών στον τομέα της διδακτικής της Γερμανικής γλώσσας. Φοίτησε στο Ελληνικό και το Εθνικό Ωδείο ως μαθήτρια πιάνου, ενώ ασχολήθηκε από μικρή με το τραγούδι, έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις και έχει πολλές συμμετοχές σε διάφορες καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Έχει ασχοληθεί και με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική φοιτώντας στη Σχολή του Σίμωνα Καρά και κοντά στον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του. Εργάζεται ως καθηγήτρια γερμανικών στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού και έχει 4 παιδιά.
Συμμετέχει η χορωδία «Οι Μούσες».